2019. Március 23. Emőke nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Vértakarékos szívműtétek

Az értékes vérkészítmények felesleges használatát csökkenti, a vérpótlást pedig korszerű módon, célzottan biztosítja a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikájának új, csúcstechnológiás készüléke.


A véralvadási paraméterek azonnali vizsgálatát teszi lehetővé az a modern diagnosztikai eszköz, melyet a Debreceni Egyetem Kardiológia és Szívsebészeti Klinikájának ajánlott fel a Test-Vér Egészségpénztár. A 14 millió forint értékű készülék korlátlan használatáról szóló megállapodást a felek október 19-én írták alá a Klinikai Központban.

- A szívsebészeti műtétek a leginkább vérigényes beavatkozások közé tartoznak. A betegek esetenként nagyon sok vért veszítenek, a hosszabb műtétek után pedig gyakran alakul ki jelentős vérzés. Ilyenkor a véralvadási állapotot tükröző azonnali és pontos adatokra van szükség ahhoz, hogy a beteg megfelelő vérkészítményt, alvadási faktort vagy a véralvadást elősegítő gyógyszert kaphasson. Ebben nyújt segítséget a készülék – tájékoztatott Édes István a ROTEM nevű mérőműszer ünnepélyes átadóján.

A Kardiológia és Szívsebészeti Klinika igazgatója kiemelte, hogy a diagnosztikai eszköz egyik nagy előnye, hogy a beavatkozás közben a műtőben, majd utána az intenzív osztályon a betegágy mellett is használható, ezzel pedig rengeteg időt nyernek a szakemberek. A hagyományos laborvizsgálatok 30-40 percet vesznek igénybe, a készülék viszont 5-10 percen belül elemzi és kijelzi a betegben zajló véralvadási folyamatot, és megmutatja a célzott terápiához szükséges információkat.

Édes István hangsúlyozta, hogy a vizsgálat azért nagyon hasznos, mert lehetővé teszi, hogy a beteg időben és pontosan annyi vért kapjon, amire feltelenül szüksége van, vagy csak a vér bizonyos összetevőjét pótolják. A berendezés egy korábbi változatát már évek óta használják a klinikán.

- Kiváló tapasztalataink vannak, a készülék eredményesen szolgálja a vérigény csökkentését a műtétek kapcsán – tette hozzá Szerafin Tamás.

Az Általános Orvostudományi Kar Szívsebészeti Tanszékének vezetője felidézte, hogy évekkel ezelőtt a vérző betegeknél – megfelelő laboratóriumi adatok hiányában – gyakran az össze véralvadási faktort pótolták és gyógyszereket is adtak. A ROTEM készüléknek köszönhetően viszont megoldható az is, hogy a vérnek csak azt az alkotórészét adják a betegnek, amire éppen szüksége van: külön csak alvadási faktorokat, vagy vérlemezkéket, ha éppen azok hiányoznak.

A szakember szerint így nem csak a vérfelhasználás csökkenthető, hanem a véralvadást elősegítő gyógyszerek és egyéb vérkészítmények költségei is, ugyanakkor célzott kezelés érhető el, amely nagyon hatékony és kedvező a betegek számára. Egyrészt elkerülhető, hogy a betegek feleslegesen kapjanak vért, másrészt jelentősen csökkenthetők a vérátömlesztéssel összefüggő szövődmények.

Sajtóiroda-MM

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.