2019. Február 22. Gerzson nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Női szűrővizsgálatok

Napjainkban már számos betegség korai felismerésében nyújtanak segítséget a mindenki számára elérhető, néhány esetben államilag szervezett szűrővizsgálatok. Nincs ez másképp a speciálisan nőket érintő betegségek esetén sem. Legismertebb ezek közül a köznapi szóhasználatban csak ”rákszűrés”-ként emlegetett vizsgálat, mely a méhnyakrák és lehetőség szerint időben elvégezve a rákmegelőző állapotok felismerésére alkalmas.


Ezen negatív leletek esetén évenként elvégzett vizsgálat során a méhnyak hüvelybe boltosuló részéről illetve a nyakcsatornából veszünk sejtmintát a kifejezetten erre a célra kifejlesztett kefékkel, spatulával. A levett sejtmintát ezt követően tárgylemezre kenik, és azt fixálást és festést követően szakember leletezi. A leletezésnél napjainkban egyre szélesebb körben alkalmazzák a Bethesda rendszert, mely jóval pontosabb, több információt nyújt (mintavételi hiba, jelenlevő fertőzések, sejteket érintő formai elváltozások) a klinikus számára a korábban rutinszerűen alkalmazott Papanicolau-féle osztályozási rendszernél, mely csupán a sejteket érintő elváltozások alapján sorolta csoportokba az eseteket (P0-PV). Fontos megemlíteni, hogy ezen utóbbi rendszer esetén a PII-es cytológiai lelet teljesen negatív eredményt mutat. Hazánkban a méhnyakrákszűrés részét képezi a méhszáj kolposzkópos vizsgálata is, mely a külső méhszáj felkeresését követően történik. A rákmegelőző állapotok az esetek jelentős részében jellegzetes képet mutatnak, így az onkocytológiai lelettel együtt nagy biztonsággal kizárhatjuk azok jelenlétét. Napjainkra bizonyossá vált, hogy a méhnyakrák kialakulásában a humán papillómavírus (HPV) szerepe elsődleges. A sejtkeneteken és a méhszájon is jellegzetes, a kolposzkópos vizsgálat során láthatható elváltozásokat okoz, ezért gyanúja esetén specifikus kimutatása elvégezhető. Jelenleg az OEP két gyanús cytológiai leletet követően ingyenesen biztosítja a HPV kimutatást, ám térítés ellenében bármikor igénybe vehető. Fontos tény, hogy a HPV ellen jelenleg kétféle védőoltás van forgalomban, sajnos egyikük sem államilag nem finanszírozott.

Fertőzések

A nők 90 százalékát érinti életében legalább egyszer valamilyen fertőzés, mely lehet tünetmentes is, de az esetek jelentős hányadában igen kellemetlen és komoly panaszokat okozhatnak. Ezek a fertőzések a rutin nőgyógyászati vizsgálat részét képező hüvelyi feltárás és kolposzkópos megtekintés során könnyen felismerhetőek és kezelhetőek. Nagyobb gondot jelent a jelent a Chlamydia fertőzés, mely fertőzés jelenléte biztosan csak kenetből igazolható. A szeméremtest elváltozásainak szűrésére a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat elegendő.

Ultrahangvizsgálat

A méhtestet és petefészkeket érintő elváltozások tekintetében elsődleges szűrővizsgálatnak a kismedencei ultrahangvizsgálat számít, szükség esetén kiegészítve vérvétellel, mely a tumormarkerek vizsgálatára irányul. A kismedencei ultrahangvizsgálat ekkor hüvelyi vizsgálófejjel készül, mely részletgazdagabb és ezáltal pontosabb képet ad a hasi vizsgálófejjel végzett vizsgálatoknál. A méhtest elváltozásainak gyanúja esetén szövettani mintavétel válhat szükségessé, melynek leggyakrabban alkalmazott módja a nőgyógyászati küret vagy méhtükrözés (hiszteroszkópia) végzése. A petefészkek ultrahangvizsgálattal észlelt elváltozása esetén extra információt nyújthat az elváltozás jellegéről a tumormarker (CA-125) vizsgálat, ám fontos kiemelni, hogy a két vizsgálat együttes alkalmazása sem jelent 100 százalékos hatékonyságot, de kétes esetekben szövettani mintavétellel biztos eredményhez juthatunk.

Mammográfia

A nőket érintő leggyakoribb rosszindulatú daganat az emlőrák, melynek szűrésére államilag szervezett módon mammográfiás vizsgálat áll rendelkezésre. Kétes mammográfiás eredmény esetén az emlők ultrahangvizsgálatát szokás elvégezni az elváltozások pontosabb azonosítása céljából. A szűrés részét képezi a nőgyógyászati, belgyógyászati, sebészeti és családorvosi fizikális vizsgálat során az emlők áttapintása, észlelt elváltozás esetén a fent említett vizsgálatok elvégzése. Fontos felhívni a figyelmet az emlőrák és a petefészekrák családi halmozódására is.

Dr. Endrődi Balázs
szülész-nőgyógyász

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.