2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A herpeszfertőzés visszatér

Az egyik leggyakoribb vírusfertőzés okozója a herpes simplex vírus (HSV). Mai tudásunk szerint nyolc alcsoportja létezik, amely embernél betegséget okozhat. Ezek közül két fajtája, a HSVI és a HSVII a legelterjedtebb.


Az I. típusú herpeszfertőzés általában a bőrön és a nyálkahártyákon jelentkezik, a II. típusú inkább a nemi szerveket betegíti meg. A szexuális szabadosság változása azonban ezt a szabályt némileg módosította. A klinikai kép alapján elkülöníthetünk elsődleges és ismétlődő fertőzéseket. A HSV I. esetén az elsődleges fertőzés már csecsemő vagy gyerekkorban megtörténhet emberről emberre történő közvetlen bőrkontaktus útján. Felnőtt korban az ajakherpeszt előidézheti testi sérülés (pl. fogászati beavatkozás), vagy túl erős napsugárzás. A HSV II. elsődleges fertőzése pedig a nemi élet során alakul ki fertőzött egyénnel való nemi érintkezést követően. A HS vírusok jellemzője, hogy az elsődleges fertőzés során jellegzetes, apró hólyagok jelennek meg, melyek felszakadnak, és nyílt sebekké válnak. A hólyagképződést akár rossz általános tünetek és magas láz is kísérheti.

Viszketés, égő fájdalom, vörös folt, hólyag

A vírusfertőzés gyógyulása után a vírus a fertőzött szervezetben (az idegvégződésekben) marad nyugvó formában. Amikor az immunvédekezés legyengül (stressz, lázas állapot, betegségek, havi vérzés, fizikai megterhelés), a vírus aktiválódik, szaporodni kezd, és az idegrostokon át eljut ugyanarra a helyre, ahol a korábbi fertőzés volt, vagyis a fertőzés visszatér. Jellemzőjük, hogy kevésbé súlyos formában, általában körülírt területeken jelentkeznek általános tünetek nélkül. A HSV I. okozta megbetegedésre jellemző, hogy a fertőződést követően körülbelül 4-7 nap múlva jelentkeznek a bőrön vagy nyálkahártyán (ajak, szem) az első tünetek viszketés, égő fájdalom formájában. Ezt követően vörös folt jelenik meg, majd kialakulnak a jellegzetes apró, fájdalmas hólyagocskák. Kezdetben a hólyagok tartalma víztiszta, az idő előrehaladtával zavarossá válik, majd kifakadnak, és fekélyek alakulnak ki helyükön. Ezek fájdalmasak és általában 7-14 nap alatt heg nélkül gyógyulnak. A betegség lefolyása során a helyi nyirokcsomók (nyaki, illetve lágyéki) általában megnagyobbodnak és fájdalmassá válnak. Gyakran jelentkezik a másodlagos felülfertőződés baktériumokkal, mely súlyosbítja a betegséget. A herpes simplex fertőzés igen súlyos lehet a gyermekkori ekcémában szenvedő kisgyermekeknél, ebben az esetben az egész testfelszínen megjelenhetnek hólyagocskák.

Hatásos korai kezelés

A HSV II. a nemi szerveket, a végbélnyílás körüli bőrt és a környező területeket érinti. A fertőzés igen kellemetlen szubjektív tünetekkel járhat, mint bizsergő, viszkető, égő fájdalom. Az elváltozások férfiaknál a hímvessző bármely részén előfordulhatnak. Nőknél leginkább a szeméremtesten alakulnak ki, de a hüvelyre és a méhnyakra is ráterjedhetnek. A vörös peremmel körülvett fájdalmas hólyagok felszakadnak és sebet vagy fekélyt hagynak maguk után. Egyes esetekben a fertőzés a húgycsövet is érintheti. Legyengült immunrendszerű betegek fertőzései súlyosabb lefolyásúak és a test egyéb részeire is ráterjednek. A terápiára gyengén reagálnak és akár hetekig is fennállhatnak. Egyetlen jelenlegi vírusellenes kezelés sem tudja teljesen megszüntetni a HSV-fertőzést. Az antivirális kezelés némileg enyhítheti a fellángolások okozta kellemetlenséget, és fennállásuk időtartamát megrövidítheti. A kezelés akkor hatásos, ha minél hamarabb elkezdődik. A leghatásosabb kezelés a gyógyszer lehet. Amennyiben az elváltozás minimális kellemetlenséget okoz, és már több napja vagy hete tart, akkor a bőrön ill. a nyálkahártyákon a fertőzött területet vírusellenes készítményekkel kezelhetjük, melyek vény nélkül kaphatók a patikákban. A jegelés csökkentheti a fájdalmat, és a duzzanatot is mérsékelheti. A fekélyek megjelenése után fertőtlenítő hatású szereket is alkalmazhatnak, valamint hámosító kenőcsök is javasoltak. Immunhiányos betegeknél, kiterjedt fertőzés esetén a vírusellenes szer adása a legtöbb esetben csak intravénásan hatásos. Mivel a herpes simplex ragályos, az ajakherpeszes beteg kerülje a puszilkodást betegsége idején. Akinek nemi szerveit érintik a tünetek, mindig használjon óvszert. A vírus akkor is jelen lehet a nemi szervek felszínén és átkerülhet a szexpartnerre, ha egyetlen hólyag sem látható.

Dr. Irinyi Beatrix
bőrgyógyász

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.