2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A gomba szereti a nedves, párás helyet

A télen, tavasszal használatos zárt cipők, a nedves láb könnyen táptalajává válhatnak a láb gombás fertőzéseinek. A gombás betegséget (a lábujjak közti gombás fertőzést, az „atlétalábat", a körömgombát) fonalas, Candida illetve penészgomba fajok okozzák.


Szeretik a nedves, párás, nyirkos helyeket, de nem mindenkit betegítenek meg, leginkább az arra hajlamosokat, mint azokat, akiknek gyenge az immunrendszerük, idősek, nem kielégítő a vérkeringésük (érszűkület), cukorbetegek, vagy fokozottan izzad a lábuk, illetve szoros, meleg ruhát hordanak.

Kórokozók

Fentieket dr. Kiss Borbála, a Bőrgyógyászati Klinika egyetemi tanársegéde mondta, majd folytatta: Megfelelő környezetet találva lábon, a lábujjak között lévő felázott bőrön található mikrosérülésekbe hatolnak, viszkető, hámló bőrtüneteket okozva. Később elszíneződik, kifehéredik vagy elsárgul a körömszél vagy az egész köröm, mely idővel megvastagodik, felrostozódik, elhanyagolt esetben a körömlemez pusztulásához vezetve. Nagy veszélye, hogy a gyengített hám-, illetve szaruréteg utat teremt a baktériumoknak, kórokozóknak, ami később orbánc, súlyos bőr-, és lágyrész fertőzések kialakulásához vezethet. A körömgomba főleg a láb körmein fordul elő, de nedves helyen hosszú ideig dolgozó emberek (főleg a húsfeldolgozók, mirelit üzemek munkásai, üzemi konyhák mosogatónői) esetében a kéz körmei is megbetegedhetnek. A köröm gombás fertőzésének megelőzése fontos, hiszen a kezelés hosszadalmas (6 hónapnál több is lehet) és költséges gyógyszerek hosszú idejű szedésére lehet szükség.


A megelőzés a legkönnyebb néhány alapvető szabály betartásával: tisztálkodás után például törölje szárazra a lábujjunk közeit, akinek izzadékony a lába, rendszeres hintőporozással tartsa szárazon, ha szükséges, télen használjon a munkahelyen vékonyabb, nem műszálas „váltócipőt", pamutzoknit. Ha fürdőbe, szaunába megy, közös zuhanyzóban tisztálkodik, ne lépjen papucs nélkül a nyirkos talajra. Fokozottan érvényes ez a cukorbetegségben szenvedőkre. Ha már kialakult a gombás fertőzés, mihamarabb érdemes szakorvoshoz fordulni, aki gombatenyésztést végez és ennek eredményének birtokában elkezdi a célzott gyógyszeres kezelést. A gyógyszeres terápia tartós sikerét biztosítandó fontos az előbbiek mellett a beteg által használt minden lábbeli fertőtlenítése a kezelés megkezdése és befejezése után formalinos fertőtlenítőszerrel (melyet fertőtlenítés után 1-2 napig szellőztessünk, és ezután vegyük újra használatba). A körömgombásodásban szenvedő családtag a saját, külön manikűrkészletét használja, melyet a kezelés végeztével dobjon el. Akkor tekinthető gyógyultnak a beteg, ha a gombás köröm helyén nőni kezd az új, egészséges köröm. A teljes gyógyulás, a köröm teljes lenövése sokszor akár egy évet is igénybe vehet.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.