2020. Augusztus 10. Lőrinc nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Figyeljenek „szívük hangjára”!

Becslések szerint 17,5 millió ember hal meg évente szív és érrendszeri megbetegedés következtében a világon(WHO adatai alapján). Magyarországon évente megközelítőleg 30.000 ember szenved el akut szívinfarktust. Éppen ezért kiemelkedően nagy jelentősége van annak, hogy ezeket a betegségeket megelőzzük.


A szív és érrendszeri betegségek kialakulását nem lehet egyetlen okra visszavezetni, inkább rizikófaktorokról szokás beszélni, amelyek elősegítik a betegség kialakulását. Ilyen kockázati tényezők: magas vérnyomás, dohányzás, elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, mozgásszegény életmód, stressz, örökletes tényezők

Magas vérnyomás

A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Mindez sokáig nem okoz panaszt, ezzel hamis biztonságérzetben tarthatja elszenvedőjét. A kezeletlen magas vérnyomás súlyos szervkárosodások, szívinfarktus, szembetegségek, veseelégtelenség, érszűkület előidézésében játszhat szerepet.

Dohányzás

Korunk legelterjedtebb szenvedélybetegsége. A felmérések szerint jelenleg a világon mintegy 1,3 milliárd ember cigarettázik. De vajon tisztában vannak-e a betegek azzal, hogy a dohányfüst 4,2 százalékát kitevő szén-monoxid a vérbe jutva a hemoglobinhoz kapcsolódik, ezzel a vörösvértestek 4-7 százalékát akadályozza az oxigénszállításban? Fel kell hívnunk a figyelmet a dohányzás szervkárosító hatásaira, az ajkak és a nyelv rákos elfajulására, a légutak minden pontján kialakuló idült gyulladásokra, az asztmára, az érelmeszesedésre, az infarktusra, és az érszűkületre.

Elhízás

Az elhízás népbetegség. A nagyobb testsúlytöbblet miatt nő a szív oxigénfogyasztása, gyakoribbak a gyomortáji fájdalmak, emésztési panaszok, a túlzott kalóriabevitel miatt nő a vérben a glükózszint, kialakul a cukorbetegség. A túlsúly károsítja az ízületeket, sőt az egész csontrendszert is, fokozottan jelentkezik a visszerek tágulata is.

Cukorbetegség

0Tízből nyolc cukorbeteg halálát szívinfarktus okozza. Ennek oka a felborult cukor- és zsíranyagcsere érelmeszesedést fokozó hatása. Diabéteszeseknél ezért érdemes évente legalább egyszer EKG- vizsgálatot végezni.

Magas koleszterinszint

Az érelmeszesedés és a vele összefüggő szív és érrendszeri betegségek (koszorúér betegség, szívinfarktus, stroke) egyik fő kockázati tényezője. Az erek falában zsír-, majd mészlerakódás következik be, ez rontja a véráramlást, és nagyobb a valószínűsége az érrendszeren belüli alvadékképződésnek is.

Mozgásszegény életmód

Régóta ismert, hogy a fizikai munkát végzők és a rendszeresen sportolók között a szívinfarktus előfordulása és a halálozás alacsonyabb, mint az ülő foglalkozásúaknál. Nyugat-európai felmérések szerint a lakosság 80 százaléka ismeri be, hogy nem mozog rendszeresen. Leginkább időhiányra hivatkozunk, az idősebb korosztály pedig életkorára. A mindennapi testmozgás hiánya számos krónikus betegség, így a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásával is összefügg.

Stressz

Szintén fontos kockázati tényező. Oka a rohanó életforma, a határidők szorítása, áremelések, tömeg, zaj stb. Sokszor úgy érezhetjük, hogy szétforgácsolódunk a hétköznapokban. A szív és érrendszer az egyik legesendőbb a stressz hatásaival szemben. Stressz hatására nő a vérnyomás, felgyorsul a szívverés, alvászavarok, szorongás, félelem, depresszió alakul ki.

Jó tanácsok

Milyen tanácsokkal láthatjuk el betegeinket, hogyan figyelhetnek „szívük hangjára"? Minden évben, legalább egyszer jelenjenek meg szűrővizsgálaton, még akkor is, ha nincs semmilyen panaszuk! Ellenőriztessék rendszeresen vércukor- és vérzsír értéküket, vérnyomásukat! Ügyeljenek az elfogyasztott étel minőségére, mennyiségére, elsősorban a szénhidrátszegény, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, sószegény táplálkozást részesítsék előnybe! Szokjanak le a dohányzásról! Sportoljanak vagy sétáljanak rendszeresen! Vegyék észre az élet apró örömeit, mosolyogjanak!

Pavlenka Krisztina
diplomás ápoló
osztályvezető ápoló
Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika Kardiológia

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.