2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Nehézlégzés, köhögés, zihálás

Az asthma bronchialéról már több ezer éve vannak ismereteink. Az ún. Ebers papiruszon, amely Kr. e. 1550-ből származik, az asthma leírása szerepel, de a gyógyítására szolgáló gyógyszerkészítményeket is megtalálhatjuk, sőt szó van korabeli „belégző készülékek" használatáról is.


Hippocrates munkájában is szerepel az asthma leírása. A görög orvostudomány az asthmát egyszerűen légzési zavarnak tekintette. A római orvostudományban is megtaláljuk leírását és a kezelésére javasolt gyógymódokat. A héber orvostudomány a szigorú istenhittel és a pontosan leírt magatartási szabályok segítségével kívánta fenntartani az egészséget, ez vonatkozott az asthmára is. Az indiai orvostudományban lelhető fel az asthma cigaretták őse. A XVII–XIX. században hangsúlyozták a betegségben az idegrendszer szerepét, de felismerték a pollenek szerepét, felfedezték a kopogtatás, a stetoscop használatát, s leírták a hörgők szűkületének szerepét az asthmás rohamok kialakulásában. Az asthma szót Homeros használta a zihálás kifejezésére.

Krónikus légúti gyulladás

Az asthma bronchiale krónikus légúti gyulladás, amelyet főként rohamokban jelentkező nehézlégzésként él meg a beteg, sípoló légzés, köhögés, zihálás, mellkasi feszülés kíséretében. E tünetek, fellángolások, gyógyszeres terápiával, gondozással kezelhetők, megelőzhetők, maga a betegség azonban nem gyógyítható. Előfordulása az iparilag fejlettebb országokban emelkedik, a tendencia alól Magyarország nem kivétel. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet nyilvántartásában Magyarországon 2005-ben 195 916 asthmás beteg szerepel. Jelentős népegészségügyi problémát jelent. Az asthmások 67 százaléka a 20-59 éves, munkaképes korosztályból kerül ki, a kórházi ápolások időtartama nő, a táppénzes napok száma emelkedik, a krónikus betegség esetenként rokkantságig előrehaladhat, s a folyamatos gyógyszerelési igény jelentős gazdasági terhet jelent.

Ingerlő anyagok

Az asthma bronchiale két csoportba sorolható: az allergiás asthma általában gyermekkorban kezdődik, gyakran allergiás náthával a szem kötőhártya gyulladásával és ekcémával. A betegek atopiásak (allergiás bőrgyulladás). Az asthmás betegek közel háromnegyede tartozik ebbe a csoportba. A nem-allergiás asthma általában felnőtt korban kezdődik, köthető felső- vagy alsólégúti fertőzéshez, orrmelléküreg folyamathoz. A betegek 10-15 százalékát jelenti. Nehezebben tartható egyensúlyban, a fellángolódások súlyosabbak, gyakoribbak. Az asthma esetleges kiváltó és súlyosbító okai: allergének (főként pollenek, házipor, állati szőr, ételek), ingerlő anyag belégzése (pl. dohányfüst, levegőszennyezettség), időjárás-változás (sűrű köd, hideg száraz levegő belégzése), korai gyermekkori hatások (anya dohányzása, kisgyermekkori felsőlégúti vírusfertőzések), genetikai hajlam, vírusfertőzések, gyógyszerek, a savas gyomortartalom visszajutása a nyelőcsőbe. A betegséget tünetek, fizikális, légzésfunkciós, s az allergológiai vizsgálatok alapján diagnosztizáljuk. A krónikus betegség kezelése hosszadalmas, mind a betegtől, mind az orvosoktól sok türelmet, megértést igényel.

Dr. Szilasi Mária
igazgató
Tüdőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.