2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 



Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Jobban esik a falat, ha mindnyájan esznek

Az újszülött és a hat hónaposnál fiatalabb csecsemő ideális tápláléka az anyatej. Megtalálhatók benne azok a tápanyagok amelyek a baba egyenletes fejlődését biztosítják. Ezen kívül emésztést segítő enzimeket, valamint számos, fertőzéstől védő immunanyagot is tartalmaz. „Kalória és immunbomba”.


A legfontosabb, hogy a testi közelség révén meghitt kapcsolatot teremt anya és csecsemője között, ami kihat a gyermek lelki fejlődésére is. A mai csecsemőtáplálási alapelv kimondja, hogy a csecsemőnek 6 hónapos koráig elegendő a tisztán anyatejes táplálás. Ezt követően 1 éves korig az egyéb táplálékok bevezetése mellett napi 1-2 szoptatást javasolt megtartani.

Igény szerinti szoptatás

Manapság egyre több helyen már a szülőszobán mellre teszik az újszülöttet. Egyre elterjedtebb a „rooming in” rendszer, ahol a kisbabák az édesanyjukkal együtt lehetnek. Így lehetővé válik az ún. igény szerinti szoptatás. De ez ne rendszertelenséget jelentsen. Az anyatej jó közelítéssel 3-3,5 óra alatt emésztődik meg. Ha megfigyeljük, a csecsemők nagy többsége ezért éppen ilyen időközökben éhezik meg, és kezd sírni a tejért. Az 1-1,5 óránként szoptatás veszélye az lehet, hogy a baba hasa megfájdul, széklete emésztetlen lesz, esetleg hányogatni kezd. Mikor lehetünk biztosak, hogy csecsemőnk eleget evett? Ha szopás után, vagy még közben (kb.15-30 perc) nyugodtan elalszik, ha sárga, kenőcsös, savanyú szagú a széklete (lehet 4x-5x is egy nap), ha súlya egyenletesen gyarapszik, ha nem nyugtalan a szopások közt, illetve ha nem aluszékony. Minden édesanya tud szoptatni. Biztosítani kell a gyermekágy hat hetének nyugalmát, megfelelő táplálkozást, bő folyadékot, pihenést. Ha nincs anyatej, anyatejgyűjtő állomásról kapott anyatej is jó lehet, illetve tápszer. Az, akinek csecsemője kezdettől fogva tápszerre szorul se érezzen lelkiismeret furdalást. A mai tápszerek maximálisan utánozzák az anyatej összetételét, és minden megvan bennük, ami egy baba egészséges fejlődéséhez kell.

Hozzátáplálás féléves kortól

A jól szopó kisbabának 6 hónapos kortól már egyéb tápanyagra is szüksége van. Ha tápszert eszik a baba, a hozzátáplálást már 4 hónapos korban elkezdhetjük. Egyszerre csak 1 szopást váltsunk ki főzelékkel. Az új ételt kezdetben csak kóstolgatja a baba, először csak 1-2 kanállal adjunk, majd fokozatosan naponta emeljük az étel mennyiségét. 2-4 hét alatt teljes adagig (1-1,5 dl) juthatunk el s helyettesíthetünk 1 szopást. Kezdetben olyan pépesre turmixoljuk az ételt, ami lefolyik a kiskanálról, 8-9 hónapos kor után már darabosabb étel is adhatunk. De csak akkor, ha már vannak fogai a babának. Optimális esetben 1 éves koráig még reggel és este is szopik a baba, ezután a gyerek igénye szerint ez is elmarad. Az indulási főzelék burgonya legyen anyatejjel, vagy tápszerrel, saját főzőlével összeturmixolva, pici sóval ízesítve. Ez a burgonyapép sokáig alapul szolgálhat, és a későbbiekben répával, sóskával, paradicsommal, gyümölccsel kiegészítve varázsolhatjuk át más főzelékké. A hazai gyakorlat szerint a kezdő gyümölcs alma, őszibarack, meggy, később körte, szőlő leve következik. A puffasztóbb gyümölcsöket (cseresznye, sárgadinnye, sárgabarack, szilva), valamint zöldségeket (bab, borsó, káposzta, kel) 1 éves kor után adjuk. Magvakat: diót, mogyorót, napraforgót, kukoricát 4-5 éves kor előtt félrenyelés, fulladás veszélye miatt ne adjuk. Apró magvas gyümölcsöt (epret, ribizlit, kivit), mézet 1 éves kor után javaslok.

Rántással sűrítés, darabos étel

Rántással csak 7-8 hónapos kora után sűrítsük ételét. Ezután javasolt a főzeléket dúsítani mokkáskanálnyi étolajjal vagy borsónyi margarinnal, majd fehérjével. Először főtt baromfihús, majd tehéntúró, reszelt sajt, csirkemáj, keményre főtt tojás sárgája kerülhet be az étrendbe. Ezekből 1-2 kávéskanálnyit tegyünk 1 adag (200-250 g) főzelékbe. Sertéshús, tojásfehérje, marhahús 1 éves kor után javasolt. A lisztet 9-10 hónapos kortól vezethetjük be. Tejpépeket, kekszes pépet, rizspelyhet. Joghurtot, krémtúró, csokit 9-12 hónapos kor előtt ne adjunk. Ha a gyermek már szívesen rágcsál, adjunk kezébe kenyérhéjat, félig főtt répát, egyéb zöldségdarabot, banánt. Ilyenkor egy pillanatra se hagyjuk magára, mert félrenyelhet. Fokozatosan térjünk át a darabosabb ételekre. „Jobban esik a falat, ha mindnyájan esznek”. Már az egész pici babával is odaülhetünk a családi reggelizőasztalhoz szopás után, illetve tápszerével együtt.
Kívánok mindenkinek jó próbálkozást, s testben, lélekben gyarapodó gyerekeket!

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

 










Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.