2020. Augusztus 10. Lőrinc nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gyomorrák lehet a polipból, fekélyből

A gyomorrák világviszonylatban a második leggyakoribb emésztőszervi daganatos megbetegedés. Előfordulási gyakorisága és a miatta bekövetkező halálozások aránya azonban a legtöbb országban csökkenő tendenciát mutat. Ennek ellenére prognosztikai szempontból továbbra is igen kedvezőtlen daganattípusnak tekinthető.


A gyomorrák leginkább 50 és 70 éves kor között jelentkezik, férfiaknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint nőknél. Nincs igazán válasz arra, hogy mi növelheti egyértelműen e daganatféleség kialakulásának kockázatát. Előfordulhatnak ugyan családi halmozódások, de más ráktípusokhoz képest a kutatók a genetikai tényezőknek evesebb szerepet tulajdonítanak, inkább a külső hatásokra irányítják a figyelmet. A gyomor nyálkahártyájának gyulladásától a túl sós ételeken, a dohányzáson át egyes gyógyszerhatóanyagokig és a helicobacter pylori fertőzésig több tényező is felmerül, amely hatással lehet a daganatos elváltozás kialakulására.

Gyomornyálkahártya rendellenesség

A gyomorrák kialakulását megelőzi a gyomor nyálkahártyájának valamilyen rendellenessége. A gyomorbetegségek közül különösen a fekélyekre és az egyébként ártalmatlannak ítélt polipokra is oda kell figyelni, mert mindkét elváltozás daganatos átalakuláson mehet keresztül. A gyomorban kialakuló daganatos burjánzás kezdeti szakaszában nincsenek jól elkülöníthető tünetek. Rendszerint olyan bizonytalan eredetű panaszok merülnek fel először, amelyeknek a betegek nem is tulajdonítanak jelentőséget. Jelentkezhet étvágytalanság, állandósuló teltségérzés, ételundor, fogyás és gyomorfájdalom is. Súlyosabb esetben hányás, vérzés, elzáródásos panaszok komplikálhatják a klinikai képet. A bizonytalan tünetek miatt a betegek nagy része akkor fordul orvoshoz, amikor már olyan előrehaladott stádiumban van a daganat, hogy kiterjedtsége, valamint áttétei miatt nem operálható.

Gyomortükrözés

A korszerű diagnosztikában kiemelkedő jelentősége van a gyomortükrözésnek (endoszkópia), melynek során szövettani mintavétel is történik. A hagyományos gyomorröntgennek is lehet szerepe, főleg a gyomorkontúr és gyomorfalmozgás megítélésében. A hasi UH-, ill. CT-vizsgálat a folyamat kiterjedtségéről adhat felvilágosítást. Mindemellett laborvizsgálatok végzése (vérkép, kémia, májenzimek, tumor markerek) is a kivizsgálás részét képezi. A gyomorban megjelenő tumorok ellen még manapság is a sebészkés a leghatékonyabb, kivéve a kiterjedt, műtéttel nem eltávolítható, ill. áttétes daganatokat. A sebészi beavatkozás mértéke függ a tumor elhelyezkedésétől és kiterjedésétől. Nemcsak a rákos gyomor, de a környéki nyirokcsomók, esetleg szomszédos szervek (lép,vékonybél) is eltávolításra és szövettani feldolgozásra kerülnek. A gyomordaganat nem sebészi kezelését a gyógyszeres és a sugárkezelés jelenti, melyek hatékonysága mindenképpen elmarad a kuratív sebészi terápia mögött. A gyomorrákos betegek átlagos 5 éves túlélési valószínűsége mindössze 30 százalék, ám ez az érték a korai stádiumban felismert daganatok esetén a 80 százalékot is elérheti. Döntően meghatározó, hogy a diagnosztizálás időpontjában alakultak-e ki már áttétek, s azok milyen kiterjedésűek. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kontrollvizsgálatok jelentőségét, hiszen a sikeres műtét, majd felépülés után is megmarad az esély a tumor kiújulására.

Dr. Gonda Andrea

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.