2020. Augusztus 13. Ipoly nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Veszélyes a szénanátha „öngyógyítása

A szénanátha lényege az orrnyálkahártya allergiás gyulladása, amelynek jellegzetes tünetei a tüsszögés, az orrfolyás, az orrdugulás és az orrviszketés.


Bár a tünetek változó intenzitással jelentkeznek, az utóbbi évek vizsgálatai bebizonyították, hogy a légutak nyálkahártyájának gyulladása folyamatosan fennáll. Ennek ismerete azért fontos, mert a tünetek mérséklése és megelőzése csak folyamatos gyulladáscsökkentő kezeléstől várható. Időszakosan jelentkező enyhe tünetek korszerű antihisztamin naponkénti adását teszik szükségessé. Ha a beteg számára az orrdugulás a vezető, a legkellemetlenebb tünet, az orrba lélegzendő gyulladáscsökkentő (szteroid) az elsőként választandó gyógyszer. Súlyos tünetek esetén mindkét gyógyszerféleség kombinált adása vagy immunterápia javasolható.

Mértéktelen gyógyszerhasználat

2007-ben az allergia elleni gyógyszerek felírási szabályainak megváltoztatása és a gyógyszerek támogatásának jelentős megszüntetése következtében a betegség tömeges méretű „öngyógyítása" kezdődött. A betegek, mellőzve az orvosi segítséget, alkalmi tüneti gyógyszerelést végeznek recept nélkül vásárolható szerekkel. Az orrdugulás gyors megszüntetése reményében mértéktelenül gyakran, illetve 14 napot is meghaladóan használnak érösszehúzó orrcseppeket és orrspray-t. Ezeknek a gyógyszereknek a hazai fogyasztása napjainkban meghaladta a több mint 40 milliós Lengyelország ez irányú gyógyszerfogyasztását. Pedig a hosszantartó érgörcs hatáscsökkenéshez, újabb és újabb nyálkahártya-duzzanathoz, függőség kialakulásához, a szaglás elvesztéséhez és fokozott fertőzésveszélyhez vezet. A kezeletlen vagy csak időszakosan kezelt allergiás nátha következménye rossz életminőség, szédülés, fejfájás, alvászavar, krónikus váladékcsorgás a garatban, köhögés, krónikus arcüreg- és középfülgyulladás, orrpolyp, valamint súlyosbodó, egyre több fulladással és köhögéssel járó asztma lehet. Olaszországban az asztma miatt jelentkező sürgősségi esetek száma megduplázódott, amikor az allergiás nátha gyógyszertámogatását a hazaihoz hasonlómódon lecsökkentették. A rendelkezést ott visszavonták, ami után a gyógyszerfelírási szokások normalizálódtak, és javulást tapasztaltak az allergiás asztma stabilitásában is. A másik kedvezőtlen tendencia a bizonyítékokon alapuló kezeléssel szembeni bizalmatlanságban gyökerező alternatív gyógymódok térnyerése.

Hatástalan paramedicinális gyógyítás

A kezelés tévútjait képviselő homeopátia, akupunktúra, bizonyos növényi eredetű szerek és a jóga hatásosságát korszerű, nemzetközileg elfogadott, korszerű vizsgálatokkal egyértelműen bizonyítani nem sikerült. Ezért a paramedicinális gyógyítás nem valódi alternatívája a hatékony és biztonságos kezelésnek. Amíg széles körben elfogadott, hogy az allergiás nátha közvetlenül befolyásolja a beteg teljesítményét, kevésbé elfogadott és figyelembe vett szempont a nem megfelelően kezelt betegség gazdasági következményei és egészségügyi költségterhei.

Munkahelyi hiányzás, teljesítménycsökkenés

Számos vizsgálat igazolta, hogy az egészséggel kapcsolatos munkahelyi hiányzás, illetve teljesítménycsökkenés költségeinek egyik legfőbb oka az allergiás rhinitis. Ezen elemzések – a közvetlen költségek mellett – a teljesítmény-kiesésre, illetve -csökkenésre visszavezethető költségeket is milliárdos nagyságrendűnek becsülik az Egyesült Államokban. Más krónikus betegségekhez viszonyítva szénanáthában az egy dolgozóra eső termeléskiesés éves értéke elérte a 600 dollárt, ami szignifikánsan magasabb, mint egy sor krónikus és folyamatos gyógyszerelést igénylő betegségben, mint a stressz, a migrén, a depresszió, a magas vérnyomás, a cukorbetegség stb. Az öngyógyítás tehát súlyos következményekkel járó és költséges hiba.

Dr. Nagy Béla
egyetemi docens
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.