2020. Augusztus 10. Lőrinc nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Kézremegés

Bizonyára mindenkinek remegett már legalább egyszer a keze, lába vagy a gyomra. Például amikor vizsgázott, vagy lelkileg megrázó dolog történt vele, esetleg kimerült volt, vagy szorongott. Ez természetes jelenség, bárkivel előfordulhat. De lehet különféle betegségek tünete is a remegés, más szóval a tremor.


A fenti gondolatokat dr. Hidasi Eszter, a Neurológiai Klinika szakorvosa mondta, majd folytatta. Például a kézremegés a Parkinson-kór egyik tünete. A nehezen befolyásolható remegést gyógyszerekkel próbálom csökkenteni, de felhívom a beteg figyelmét, hogy nem biztos a siker, másrészt mellékhatásai is lehetnek a gyógyszereknek. Különböző, nem gyógyszeres praktikákat is ajánlok a remegés csökkentésére. Elsőként azt tanácsolom a pácienseimnek, hogy próbáljanak ne túl sokat foglalkozni vele. Engedjék el! „Ha remeg, hát remegjen!" Tudom, hogy ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani, idő kell hozzá és jó orvos-beteg kapcsolat. Hasznos minden olyan sport, ami a testet és a lelket ellazítja, ilyen a jóga, a relaxáció és a közérzetet felüdítő kikapcsolódás. Bevált praktika a csuklón hordott babzsák. A csukló köré varrjunk egy 20-30 dkg-os tépőzárral rögzíthető homok-vagy babzsákot. A kis súly fékezi a remegést. A csukló köré felcsatolt babzsákot el lehet rejteni a ruha ujja alá. A remegés rövid távú csökkentéséhez hasznosak még a kislabda gyakorlatok, úgy mint a labda kézbe fogása, összeszorítása és elengedése. Továbbá a kéz ujjbegyeinek egyenkénti összeérintése a hüvelykujjal. Hatékony a pszichoterápia is, ami mellékhatások nélkül segít a betegnek. Én nagyon hiszek ezekben a jól bevált módszerekben.

Alapbetegség gyógyítása

A kézremegés oka esetenként ismeretlen. De lehet öröklődő, kialakulhat gyógyszer hatása, vagy különféle betegségek (pl. agydaganat, veseelégtelenség, pajzsmirigy-túlműködés) miatt. Utóbbi esetben az alapbetegséget kell gyógyítani. A kézremegés lehet szimmetrikus, azaz mindkét kezet érintő és aszimetrikus, tehát csak az egyik kézre jellemző. Sokszor fiatalemberek is jönnek a szakrendelésre ilyen tünetekkel. Ezekben az esetekben is próbáljuk gyógyszerekkel csökkenteni a tünetet, köztük időnként szorongásoldót is írunk fel. De nem mindig adunk gyógyszert, hanem sportra, relaxációra, stresszmentes életmódra, az állapotából adódó nehézségek elfogadására sarkalljuk a beteget. A Parkinson-kór velejárója lehet a kézremegés, mely nyugalomban a legerősebb és stressz hatására fokozódik.

A lélek karbantartása

A kisagyi (intenciós) kézremegés többek közt a sclerosis multiplex nevű központi idegrendszeri betegség egyik tünete lehet. Ez valójában nem tremor, még ha annak is néz ki, hanem a mozgás összerendezettségének zavara. Létezik pszichogén tremor, amelynek pszichiátriai betegségek az okai, a beteg remegése segítségkérésként, figyelem felkeltésként értelmezhető. Azonban vannak egyértelműen diagnosztizálható esetek, pl. ha a páciens bokszoló volt ( így sok fejférülés érte), vagy agyi keringészavara volt, vagy egyéb okból károsodás érte az agyát. Ezek mellett idült alkoholisták, krónikus gyógyszerszedők, drogosok keze is remeghet. Szervezetük hozzászokik a szerhez és ha nem jut hozzá, hiánytüneteket produkál, mint a kézremegés, verejtékezés. Különféle betegségek is okozhatnak kézremegés, mint pl. a májbetegség. A diagnózis felállításában a kórtörténet ismerete és a fizikális, ill. labor vizsgálatok mellett lényegesek a képalkotó eljárások (CT, MR) és a beteg állapotának követése. A különféle tremorok elkülönítésére használatos a tremorometria nevű diagnosztikus eljárás. A betegeknek ugyanakkor nagyon sokat számít a pszichés vezetés, a stressz kerülése, a lélek karbantartása.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.