2020. December 02. Melinda, Vivien nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Az egészséges terhesség kilenc hónapja

Az ivarsejtek kifejlődését nőnél és férfinál egyaránt károsan befolyásolják a betegségek és a környezeti ártalmak. A dohányzás és az alkohol gátolják az ivarsejtek növekedését. Még a legenyhébb betegségekre szedett gyógyszerek is károsíthatják az ivarsejteket, illetve a megtermékenyült petesejtet.


A petefészek működése ciklusos. Átlagosan 28 naponként érik meg egy-egy petesejt, melyek a menzesz kezdetétől számított 14. napon szabadulnak ki. A teherbeesés esélye ekkor a legnagyobb. Hosszabb ciklus esetén a tüszőrepedés napja általában annyival későbbre tehető, ahány nappal hosszabb a ciklus. Harminchárom napos ciklus esetén például várhatóan a 19. napon legnagyobb a megtermékenyülés esélye. Férfiak szemszögéből a megtermékenyítőképességet fokozza az, ha az ondósejtek nagyobb számban vannak jelen. Ajánlatos a tüszőrepedés várható idejét megelőző három napon erőt gyűjteni és a házaséletet a legtermékenyebb napra halasztani. Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy megtermékenyülésre testi és lelki egyensúly mellett a tüszőrepedés napján nőlehet a legnagyobb eséllyel számítani.

Fogamzás előtti gondoskodás

Rendszeres, védekezés nélküli házasélet esetén a párok 70 százalékában 1 éven belül létrejön a terhesség. Ha a korábban említett gátló körülmények jelenléte kizárható, akkor 1 év után érdemes meddőségi szakrendelés segítségét kérni. Fizikai leterheltség, lelki megrázkódtatás, rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás jelentősen csökkentik a teherbeesés esélyét, ezért jelenlétükben hosszabb idő alatt várható a spontán teherbeesés. Természetesen vannak olyan körülmények, amelyek mellett hónapokat sem érdemes várni a természetes úton kialakuló fogamzásra. Cukorbetegség, visszatérő petefészekgyulladás, vérzészavarok, kóros elhízás esetén, vagy ha a férfinak korábban fültőmirigy- vagy heregyulladása volt, akkor érdemes mindjárt a terhesség vállalására született döntés idején orvoshoz fordulni. A fogamzás előtt néhány hónappal elkezdett folsavpótlás napi 0,4 mg-os adagban felére csökkenti a leggyakoribb fejlődési rendellenesség, a nyitott gerinc gyakoriságát. A magzatvédő vitaminkészítmények többsége tartalmazza ezt az adagot. Emiatt is indokolt, hogy már a gyermekvállalás eldöntése idején orvostól kérjünk tanácsot.

Ultrahangos vizsgálatsorozatok

Menzesz kimaradása esetén néhány napon belül ajánlatos nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezni. Ha a menzesz néhány napos késése valakinél gyakran előfordul, akkor érdemes otthon elvégezni egy terhességi tesztet, melyek vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban. Pozitív teszt esetén néhány napon belül keressük fel az illetékes nőgyógyászt. Ha alhasi fájdalom vagy pecsételő vérezgetés is jelentkezik, akkor azonnal forduljunk nőgyógyászhoz. Ez utóbbi tünetek vetélésre vagy méhen kívüli terhességre utalhatnak, ami azonnali kórházi ellátást igényel. Teljesen egészséges terhességek esetén a 8., 18., 28. és 38. terhességi héten javaslunk ultrahangvizsgálatot. Az első vizsgálatra egy vagy két menzesz kimaradását követően kerüljön sor. Ekkor megállapítható a terhesség méhen belüli elhelyezkedése, az embriók száma és életképessége. A néhány hetes terhességben végzett ultrahang-vizsgálattal pontosan határozható meg a szülés várható ideje. A második vizsgálat idején a magzati fejlődési rendellenességek túlnyomó többsége már felismerhető, de a terhesség kora még lehetővé teszi az orvosi javallat alapján történő terhességmegszakítást súlyos rendellenességek esetén. A harmadik vizsgálat alkalmával elsősorban a magzat növekedési ütemét ellenőrizzük, de a magzat szerveinek állapotát, a lepény helyzetét és szerkezetét, valamint a magzatvíz mennyiségét is vizsgáljuk. Optimális esetben még a szülés előtt egy-két héttel ultrahangvizsgálattal ellenőrizzük a magzat elhelyezkedését és az előző vizsgálatnál felsorolt jellemzőket. A terhesség során menet közben kiegészítő ultrahangvizsgálatok is szükségessé válhatnak. Túl nagy vagy túl kicsi magzat, a lepény túlérettsége vagy a méhszájhoz közeli elhelyezkedése, a magzatvíz megkevesbedése vagy átlagosnál bővebb mennyisége, farfekvés vagy harántfekvés az ultrahangvizsgálattal pontosan megállapítható. A terhesség utolsó hónapjaiban egy speciális ultrahangos készülékkel a magzat keringése is vizsgálható. A lepény működését károsító állapotokban megfigyelhető, hogy a magzati keringés az agy vérellátására összpontosít más szervek vérellátásának rovására. Az ultrahangos keringésvizsgálat zavartalan terhességben nem tartozik a rutin eljárások közé, csak orvosi javallat alapján végezzük.

Vérvizsgálat a Down-kór szűrésére

Az alfa-fetoprotein (AFP) egy fehérje, amelyet a magzat mája termel.ein (AFP) egy fehérje, amelyet a magzat mája termel. A magzat véréből igen kis mennyiség, kevesebb, mint egymilliomod rész az anyai keringésbe is átjut, melyet mérünk. Kromoszóma rendellenességekben, melyek között leggyakoribb a Down-kór, az anyai AFP-szint alacsony. Alacsonyabb lehet azonban akkor is, ha a terhesség kisebb a számítottnál, az anya túlsúlyos vagy dohányzik. Az ezerből néhány esetben előforduló nyitott gerinc esetén az anyai AFP emelkedett. S emelkedett lehet akkor is, ha a terhesség nagyobb a számítottnál, vagy a méhlepényben bevérzés keletkezett. Az AFP-vizsgálat a terhesség 16. hetében ad a legtöbb információt a terhességről, tehát ekkor érdemes elvégezni.

Émelygés elleni természetes savkötők

Két terhesgondozás között keressük fel haladéktalanul orvosunkat, ha bármilyen panaszunk van. Koraterhességben gyakori panasz az émelygés és hányás. Az esetek többségében ezt a terhességi hormonok szintjének emelkedése vagy a gyomorsav fokozott termelése okozza. Gyakori, kis mennyiségű táplálék, illetve természetes savkötő, mint például a hideg tej vagy kétszersültek fogyasztása és a B6 vitamin segít. A gyömbérről és paradox módon a gyenge savakról – ilyen a savanyú befőttek leve – igazolódott, hogy csökkentik a gyomorsav termelődését. Ha a panaszok így nem csökkenthetőek, orvoshoz kell fordulni. A folyadék- és tápanyagbevitel tartós hiánya terhesekben könnyen vezethet súlyos anyagcserezavarhoz, amit infúziókkal és a magzatra sem veszélytelen gyógyszerekkel lehet korrigálni. A terhesség teljes tartamára érvényes, hogy hüvelyi vérzés, magzatvízszivárgás vagy alhasi görcsök esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A középidőtől, amikor már az anya érzi a magzatmozgást, segítséget nyújt a megfigyelése is. Különösen a 28. héttől van ennek nagy szerepe, hiszen ekkor már a magzatnak az idegrendszere is az újszülöttéhez hasonlóan működik. Megfigyelhető, hogy mely napszakban mozog többet a baba, hogyan reagál étkezésekre vagy az anya bizonyos testhelyzeteire. Ha bármilyen rendellenesség zavarja a magzat jólétét, érzékeny műszerként reagál a mozgások csökkenésével vagy napi ritmusának megváltozásával. A 28. terhességi hét után ilyen esetekben még aznap jelentkezni kell az illetékes szülészeti osztályon. Az esetek többségében a terhes nem tudja eldönteni, hogy az általa megélt panasz mennyire jelentős. A szülésznők és szülészorvosok telefonon is készséggel segítenek annak eldöntésében, hogy a probléma kivizsgálása mennyire sürgős.

Vetélést okozó fertőzések

A spontán vetélések mintegy harmadában az embrió genetikailag károsodott. Lehetetlen pontosan meghatározni a vetélések azon hányadát, ahol környezeti ártalom okozza az embrió életképtelenségét. Ismerünk olyan fertőzéseket, amelyek vetélést okoznak. Ezek között leggyakoribbak a macskaürülékkel szennyezett zöldségek útján szerzett toxoplazma-fertőzés, a fertőzött vizelet útján terjedő cytomegalovírus fertőzés valamint a cseppfertőzéssel terjedő rózsahimlő. A megelőzés módja a fertőző forrással való kontaktus elkerülése. Ritkán, de előfordulnak olyan veleszületett alaki rendellenességek az anya méhében, amelyek ismétlődő vetéléshez vezetnek. Ezek többnyire sikeresen gyógyíthatóak méhplasztikai műtéttel. A spontán vetélés legfontosabb figyelmeztető jelei a vérzés vagy pecsételő vérezgetés és a görcsös alhasi fájdalom. Ritkán, a vetélés nem okoz sem fájdalmat, sem vérzést. Ilyenkor a mellfeszülés megszűnése vagy a fémes szájíz utalhat arra, hogy a kis terhesség növekedése megállt.

Félelemre jó gyógyszer a kommunikáció

A terhességi komplikációk megelőzésének legbiztosabb módja az orvossal, szülésznővel vagy védőnővel történő rendszeres konzultáció. Nincs buta kérdés, csak bátortalan kérdező. Fizikai és pszichés értelemben is jelentősen csökkenthető az anya szülés körüli megterhelése, ha a terhes tisztában van saját és magzata állapotával, valamint a várható beavatkozásokkal. Számos vizsgálat igazolta, hogy a terhesség illetve szülés során jelentkező problémák gyökere már sokszor a terhesség létrejötte előtt is fennállt. A gondozáson való első jelentkezéskor vesszük fel a részletes kórelőzményi adatokat. Erre nem árt felkészülni. Az előzményben szereplő betegségeken és műtéteken túl az olyan adatoknak is jelentősége lehet, mint az, hogy macskát tartanak, a fogamzásgátlót fejfájás miatt kellett abbahagynia, a családban többször fordult elő trombózis, vagy a férj dohányzik. Bár ma már nem szükséges szüléselőkészítő tanfolyamon részt venni ahhoz, hogy egy hozzátartozó jelen lehessen a szülésnél, az ilyen klubok látogatását továbbra is hasznosnak tartjuk, mert lehetőséget nyújt a váratlan és ismeretlen helyzetek lehetőségének csökkentésében. A szüléstől való félelem továbbra is jelentős teher a terhesek számára s ennek enyhítésére a legjobb gyógyszer a kommunikáció.

Dr. Póka Róbert
egyetemi tanár, igazgató
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.