2020. December 02. Melinda, Vivien nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Diabéteszes láb ápolása

A diabéteszes láb a cukorbetegség olyan idült lábszövődménye, melynek kialakulásában összetett tényezők, mint pl. a diabétesz okozta idegkárosodás, a kis- és nagyerek betegsége, csont-, és ízületi elváltozások, statikai eltérések, bőr-, és köröm megbetegedések játszanak szerepet.


A megelőzésnek nagy jelentősége van, mely kiterjed a gondos anyagcsere-vezetésre, a megfelelő gyógyszerelésre, a neuropátia (a kiserek károsodása, tünetei a kezek, lábak zsibbadása) korai észlelésére, a fertőzések megelőzésére, az erek védelmére, és a megfelelő lábbeli megválasztására. Mindezen tényezők elmulasztása esetén a szövődmény a végtag üszkösödéséhez (gangrénához), majd akár a végtag amputációjához vezethet. Mindkét kéz és láb zsibbadása (hangyamászás-szerű érzés), fájdalma. A fájdalom lehet égő, szúró, hasogató és nyilalló. A panaszok nyugalomban, gyakran éjszaka jelentkeznek; leginkább az alsó végtagokon. Igen jellemző tünet, amikor ép körülmények között egy fájdalmatlan inger (érintés, tapintás) fájdalmat vált ki. Gyakran a beteg éjszaka a hálóruha, vagy a takaró érintése által kiváltott panaszokról, fájdalomról számol be. Gyakori a járáskor jelentkező bizonytalanságérzet, elesés. Akár előfordulhat, hogy a beteg a hideget és a meleget nem érzékeli, emiatt égéssel és fagyással is előforduló balesetek is történhetnek. Előfordulhat, hogy egy apróbb sérülés, tyúkszem, benőtt köröm, esetleg bőrgombásodás figyelem és kezelés nélküli hagyása a cukorbeteg ember lábának amputációjához vezet. Az esetek 97 százalékában ezek az első figyelmeztető jelek. A diabéteszes láb kezelése hosszadalmas, s ezért a terápia kellő türelmet igényel mind a betegtől, mind az őt gondozó orvostól, gondozótól. A helyes lábápolásra vonatkozó javaslatok betartásával azonban a diabéteszes láb kialakulása megelőzhető.

A láb higiéné betartása

Fontos a lábak keringésének és az idegműködés szűrő jellegű évenkénti ellenőrzése, elvégzése.
A láb idegkárosodása esetén (még ha a láb ép is) mód van kímélő cipő felírására, melyet diabetológus javasolhat, felírását pedig ortopédiai vagy rehabilitációs szakorvos végzi.
Fontos a láb rendszeres önvizsgálata és a szénhidrát-anyagcsere ellenőrzése, rendezése.
Fontos a láb naponkénti átvizsgálása (nem alakult-e ki gombás fertőzés – erre utalhat a körömlemez megvastagodása, egyenetlenné válása, sárgás elszíneződése, vagy az ujjak közötti fehér felrakódás, fájdalmas berepedések, viszkető, égő tünetek stb.
A legkisebb seb, ill. sérülés esetén is keresse fel orvosát.
Vizsgálja meg naponta a talpát. Ehhez a legegyszerűbb segédeszköz egy megfelelő nagyságú tükör.
Fontos, hogy naponta végezzen lábtornát, bokatornát. Sétáljon naponta legalább egy órát.
A száraz, berepedezett sarkak miatt a kórokozók könnyebben bejuthatnak, emiatt fontos a bőr zsírtartalmának rendszeres pótlása. Erre kiválóan alkalmasak a zsíros, ureás tartalmú készítmények. Krémezze be naponta bőrét.
Használjon szappanmentes mosakodószert.
Fontos, hogy lábmosás után gondosan törölje szárazra lábát.
Ügyeljen arra, hogy a lábujjak közét is szárazra törölje.
Bőrkeményedések eltávolítására ne használjon ollót, kést vagy egyéb szúró, vágó eszközt, ehelyett használjon sarokreszelőt, habkövet –, melyet rendszeresen, gyakran cseréljen, mivel gombatelepek tapadhatnak meg rajta.
Körmeit ne vágja, inkább reszelje, ügyelve arra, hogy a láb körmeit egyenesre igazítsa, ne ívelt formára, így a körmök szélének benövése is nagyrészt megelőzhető.
Kerülendő a tyúkszemtapasz, oldatok használata, ugyanis kimaródásokat okozhatnak.

Lábbelik

Milyen cipőt vegyen a diabéteszes neuropátiában szenvedő beteg?
Legyen mindenekelőtt kellően tág, kényelmes és megfelelő méretű (új cipőt lehetőleg a késő délutáni órákban vásároljon, amikor a láb az egész napi terheléstől a legszélesebb).
Fontos, hogy a zokni is kényelmes legyen, természetes anyagból készüljön. Ne legyen se túl szoros, se túl nagyméretű. A cipő felhúzásakor a zoknit is jól húzzuk meg, hogy a ráncok kisimuljanak (gyakran a beteg nem veszi észre a talp alatt összegyűrődött zoknit, ami feltörheti a lábat). Lehetőleg fehér zoknit viseljen, mert ezen könnyen észrevehető az esetleges sérülés nyoma.
Soha ne járjon mezítláb(!), sem strandon, sem otthon a lakásban. Így elkerülhető, hogy apró kövek vagy éles tárgyak sérülést okozzanak.
Lehetőleg ne papucsot viseljen, hanem cipőt vagy kényelmes szandált, ami nem esik le a beteg lábáról (elesések elkerülése).
Sportoláskor, túrázáskor ügyeljen arra, hogy cipője kényelmes, megfelelő méretű, jól szellőző és természetes anyagból, lehetőleg puhább bőrből legyen.
Kerülje a lábak tartós napoztatását (leégés) és forró vizes palack vagy hőpárna használatát.

Odafigyelés

Mint olvashatjuk, a diabéteszes láb kialakulásának megelőzéséhez (prevenció) számtalan tényezőre kell odafigyelnünk. A prevenció érdekében az érintett beteg is sokat tehet lába megőrzése érdekében. Az orvos pedig akkor tesz sokat a diabéteszes láb prevenciója terén, ha a beteg ellenőrzésekor nem mulasztja el a lábak megtekintését.

Molnár Antalné
diabetológiai betegoktató
gyógytornász
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.