2019. Május 26. Fülöp, Evelin nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Időskori bőrbetegségek

Az öregedés természetes folyamat, azt, hogy ki hogyan öregszik, befolyásolja a személy genetikai állapota és a környezeti hatások.


A bőr öregedését jelentősen elősegíti a napfény UV sugárzása, a dohányzás, a légszennyezettség, a helytelen táplálkozás. Az környezeti tényezők közül UV sugárzás károsítja a bőrt a legerősebben, különösen az arc és a kézhát vannak kitéve a veszélynek. Az természetes öregedés hatására a bőr sorvad, világosodik, ráncolhatóbb, fénye vesztett. Fokozottabban termelődnek a daganat jellegű eltérések, mint a pigment, ér és hámsejtek, melyeket a környezeti tényezők is elősegítenek. Az idült fénykárosodás helyén mindehhez egyenetlen elrendeződésben okozza a barna foltokat, vörös értágulatokat, hámeltéréseket, mélyülő ráncokat, a kötőszövet rugalmas rostjainak funkcióvesztése, összetömörülése következtében vesztését, nem megfelelő működést, a bőr egyenlőtlenül viaszossá változása figyehető meg. át. Jellemző a különféle növedékek, jó, vagy rosszindulatú daganatok megjelenése is. Fentiek főként a túlzásba vitt napozás, napon tartózkodás következményei – ismertette dr. Remenyik Éva a Bőrklinika igazgatója.

Szemölcsök, májfoltok, értágulatok

Akikre nem jellemző a napozás, azokon is kialakulhatnak másféle, a korral járó bőrelváltozások, mint a sárgától a feketéig terjedő színű zsíros fényű, vagy érdes, szarus, néhány milliméterestől 1-2 centiméteres méretig terjedő „szemölcsök". – folytatta a professzornő. – Ezek mellett megjelenhetnek kis vörös, néhány milliméteres csomócskák, valamint a hónalj, a nyakhajlatok területén lógó fibrómák, kötőszöveti növedékek., azaz szemölcsök. Az idősödést kísérő normális bőrjelenségek nem igényelnek orvosi beavatkozást, és nem eredményeznek egészségkárosodást, csak esztétikai panaszt okozhatnak. Ha felvetődik eltávolításának igénye, tudni kell, hogy az egészségbiztosítás csak limitáltan finanszírozza. terhére egy alkalommal csak egyet lehet eltávolítani. A beavatkozásnak módjai: sebészi fagyasztás, lekaparás, kivágás, sebet okozó lézeres kezelés. Már fiatalabb korban is megjelenhetnek a májfoltok az arcon, a nagyobb halvány barnától a sötétebb barna, egyenetlen szélű foltokig, amit köznyelven májfoltnak nevezünk. Kialakulásában a hormonális tényezőkön kívül a napfénynek jelentős szerepe van, kezelése nehéz, többféle módszer kombinációjával képpen lehetséges. Értágulatok, vörös foltok mutatkozhatnak az arc, alkar, kézérhát, egyébként is vékonyabb bőrén, főként idős korban, amikor jellemző, hogy minimális traumára bevérzések keletkeznek, lesodródik a bőr, hegek alakulnak ki.

Daganatok

A külső környezetnek kitett bőrfelületen jó és rosszindulatú daganatok is megjelenhetnek, melyeket mindenképpen érdemes megmutatni bőrgyógyásznak. Ha rosszindulatú daganat gyanúja merül fel, akkor azt épségben, egészben biztonsági zónával együtt kell eltávolítani és szövettani vizsgálatot végezni. A legveszélyesebb a pigment sejtekből kiinduló melanoma. Ez általában barás-fekete, egyenetlen színű , különösen a barnás színű, mely gyors növekedést mutató elváltozás. A betegség kialakulásában a fiatalkori napégések, az anyajegyek nagy száma, a világos bőrszín rizikót jelent. A hámeredetű rosszindulatú daganat a legtöbbször csomócskák, érdes kiemelkedések formájában látható, mely kialakulását megelőzheti lapos, vöröses, hámló folt, néha vaskosabb szaruréteggel. Ezekből a rákmegelőző állapotokból nem minden esetben fejlődik ki valódi daganat. A legtöbb esetben az UV fénynek van kiváltó szerepe, ezért a fény kerülésével, fényvédők rendszeres használatával a rosszindulatú elfajulás kozkázata csökkenthető elkerülhető. A hásejtekből pigment sejtből indul a laphámrák, mely folyamatosan növekszik. Szarus szemölcsként kezdődik, fokozatosan nő, közepén kifekélyesedik, karfiolszerűvé válik. Ritkábbann okoz áttétet. Az úgynevezett bazálsejtes karcinóma fénylő kis csomó, néha barnás, lapos kiemelkedéssel, vagy vöröses foltként jelenik meg. Áttétet nem ad, de a csontokig terjedhet. Felismerésekor el kell távolítani. A fenti rosszindulatú daganatok kialakulásában az élet során a bőrünket ért napfénysugárzás UV tartalmának van a legjelentősebb kiváltó szerepe. Ezért a bőrgyógyászok óva intik a lakosságot a napozástól, amin a napra való kifekvést értjük, és a szolárium használatától. 18 év alatt ellenjavallt a szolárium. A napfény fontos az emberi élethez, a D-vitamin szintézishez, de ésszerűen kell használni.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.