2020. Szeptember 30. Jeromos nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Időskori gyomor- és bélbetegségek

Az öregedés az élethez hozzátartozó természetes biológiai folyamat, mely során a szervezet működése hanyatlani kezd. Mindez hozzájárul a szervek, és működésük megbetegedéséhez: gyomor- és bélbetegségek kialakulásához, és a kórformák megváltozott tünettana miatt nehezebb lehet ezek időben történő felismerése.


Az egyik leggyakrabban előforduló panasz az úgynevezett diszpepszia tünetcsoport, mely a has felső részére irányuló fájdalmat, vagy diszkomfort érzést, úgymint teltségérzést, hányingert, puffadást, meteorizmust stb. foglalja magába. A kifejezés a görög dys (rossz) és peptein (emésztés) szavakból ered, noha a mai használatban jóval szélesebb jelentéstartalommal bír. A diszpepsziás panaszok hátterében az esetek közel harmadában a szervek megbetegedése áll, úgy mint reflux-és fekélybetegség, gyomorhurut, nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek okozta gyomor-bélbetegség, hasnyálmirigy, máj-, epeúti és epehólyag betegségek, illetve daganatok. A szervek működését megbetegítő diszpepszia hátterében számos tényező állhat, melyek magukba foglalhatják a gyomor alkalmazkodási zavarát, a késői gyomorürülést, a nyálkahártya túlérzékenységet, a Helicobacter pylori fertőzést, a fokozott gyomorsavképződést, az életmódot (dohányzás, alkoholfogyasztás), továbbá a pszichés (szorongás), illetve szociális tényezőket.

Reflux betegség

Egyes adatok szerint a 65 év feletti népességben a férfiak több mint 50 százalékának, a nők közel 70 százalékának vannak refluxos panaszai, melyek a savas gyomortartalom nyelőcsőbe való visszajutása miatt alakulnak ki. A gyomorégés a szegycsont mögött keletkezik és az érzés a mellkas, illetve a nyak felé sugárzik, továbbá hasi puffadás és diszkomfortérzés, hányás, emésztési problémák is jelentkeznek. A betegség szövődményei idősebb korban gyakoribbak. A betegség kifejlődésében gyakori tényező a rekeszsérv, továbbá az idős betegeknél csökkenő nyál mennyisége és annak bikarbonátkoncentrációja. Életmód és táplálkozási változások ajánlhatóak, illetve gyógyszeres kezelés.

Gyomorfekély

A savtermelődés fokozódásában és a nyálkahártya-károsító és-védő tényezők megbomlásában szerepet játszhat például a stressz, a dohányzás, az alkohol- és kávéfogyasztás. Mindez a tápcsatorna nyálkahártyájának károsodásához vezet, nyálkahártya-felmaródások, majd fekélyek alakulhatnak ki, vérzés jelentkezhet; sőt át is lyukadhat a tápcsatorna. Az idősek a legtöbb esetben gyógyszeres kezelésnek vannak kitéve, amely lényegesen növeli a gyomorfekély kialakulásának kockázatát. A gyomorfekély idősebb korban kevésbé figyelemfelhívó tünettel jár, és többnyire azt is elfedik a szedett gyógyszerek. Ezért a fekély nagyon sokszor már csak későbbi, rosszabb szakaszban ad jeleket, amikor már szövődmény alakult ki (vérzés, szűkület, perforáció). A belgyógyászati kivizsgálás alapja a gyomor-bél tükrözés.

A bélműködés betegségei

A vastagbél normális mozgásának és a székletürítés folyamatának károsa áll az irritábilis (érzékeny) bél tünetcsoport hátterében. A kórkép fájdalommal, felfúvódással, fokozott gázképződéssel jár, és székrekedés, vagy hasmenés is kialakulhat. A bélrenyheség időskorban nagyon gyakori jelenség, amit a bélrendszer vérellátási zavara okozhat, amely a korral járó érelmeszesedés miatt léphet fel. Időskorra egyrészt a székletürítésben részt vevő hasizmok gyengülnek, másrészt a helytelen táplálkozás és székrekedés nyomán a vastagbél az évek során kitágul, néhol gyulladás miatt működése károsodik és a perisztaltikus izommozgások renyhébbé válnak, így a széklet továbbítása nehézkessé válik. Az emésztőnedv kiválasztásának kisebb mennyisége következtében a bélflóra összetétele is megváltozik. A betegség elkerülésére a stressz csökkentése, a rendszeres testmozgás és az alacsony zsírtartalmú, rostokban dús ételek fogyasztása javasolt.

Vastagbélrák

Habár nem tartozik a funkcionális bélbetegségek körébe, mégis szót kell ejtenünk a vastagbélrákról, mely az esetek több mint 50 százalékában 65 éves kor felett alakul ki. Kezdeti stádiumban szinte tünetmentes, így idősebb korban sokszor csak előrehaladott állapotban fedezik fel. Ezért fontos 50 év felett a folyamatos szűrés, illetve a részletes orvosi kivizsgálás, ha megváltozik a széklet jellege, illetve ha csökken a beteg súlya vagy vér mutatható ki a székletében.

Dr. Csiki Zoltán
egyetemi docens
Belgyógyászati Intézet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.