2019. Március 19. József, Bánk nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gyulladásos bélbajok kezelése

A nem fertőző gyulladásos bélbetegségek csoportjába a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség tartozik. Mindkettő véres, nyákos hasmenésről és hasi fájdalomról ismerhető fel.


Egyik feltételezett ok lehet, hogy a bélben természetes módon élő baktériumokkal szemben a szervezet túlérzékennyé válik. Emellett a hajlam öröklődhet. S kiválhatják környezeti tényezők, úgymint dohányzás, kémiai szerek, nem kellően vitamindús és változatos táplálkozás, stressz és a szervezet védekező rendszerének veleszületett gyengesége – mondta dr. Altorjay István, a Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai Tanszék vezetője. – A fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és a Crohn-betegség közötti különbség, hogy míg az első csak a vastagbélben fordul elő és csak a nyálkahártya felszínén alakul ki, addig a második a tápcsatorna egész hosszában megjelenhet, és a bélfal teljes mélységében okozhat gyulladásos, fekélyes elváltozást.

Haspuffadás, görcsök

A gyulladásos bélbetegség klinikai megjelenése az enyhébb tünetektől a súlyos, sőt néha műtétet is igénylő formákig terjedhet. Előfordul visszatérő lázas állapot, haspuffadás, görcsök és krónikus vérszegénység is. Kezeletlenség esetén a bél merevvé válik és megrövidül. A Crohn-betegség kezdeti tünetei az esetek közel felében hasonlítanak a vakbélgyulladáséra, sokszor a vakbél táján kitapinthatók a gyulladásos belek, és az is előfordul, hogy a vakbélműtét szövettani lelete igazolja a valódi diagnózist. Ép és gyulladt bélszakaszok váltakoznak. Súlyos szövődményei lehetnek a bél hegesedő szűkületei, mely során olyan lesz, mint egy zsinór. Ezt csak sebészileg lehet megoldani. A betegség egyik szövődménye, hogy sipolyok fejlődnek ki a bél és a bőr, valamint különböző bélszakaszok között, és váladékoznak. Legsúlyosabb a végbélnyílás környékén lévő, valamint a hüvely és végbél között kialakuló fisztula. Ilyenkor a hosszas gyógyszeres kezelés mellett proktológusra is szükség van, aki műanyag fonált vezet a sipolyjáratokba, hogy a gennyes váladék tartósan kiürülhessen. A sipolyok gyógyulása akár hónapokig is elhúzódhat.

Tünetmentesség

A gyulladásos bélbetegségek általában véglegesen ritkán gyógyíthatók, de kezeléssel gyakran sikerül a pácienseket hosszú hónapokra is tünetmentessé tenni, és gondozással csökkenthetők a kiújulás esélyei. Mindkét betegség nyugalomban tartásához hozzájárulhat a megfelelő táplálkozás, mely során a legfontosabb a fűszeres ételek (erős paprika, bors) és az állati zsiradékok kerülése. A gyulladás akut szakaszában nem tanácsos rostos ételek fogyasztása, de a nyugalmi szakaszában – ha nincs kifejezett szűkület –, akkor előnyös is lehet.
A kezelés mindkét betegségnél az enyhébb formákban szalicilszármazékokkal kezdődik. Ezután következhetnek a szteroidok, majd az ún. immunszupresszív gyógyszerek, amelyek a szervezet túlérzékeny védekező rendszerét próbálják féken tartani. Az elmúlt években megjelentek az ún. biológiai szerek, amelyek a leginkább felelősnek bizonyuló gyulladáskeltő tényezők közömbösítését próbálják biztosítani. A nem fertőző gyulladásos bélbetegségekben is az egyik legfontosabb ilyen gyulladást keltő termék, a Tumor Nekrózis Faktor alfa (TNF-alfa). Ha ez elszaporodik, az ízületekben, a szemben, bőrben, a máj- és epeútban, a vesében is idézhet elő gyulladásokat.

Hatékonyabb kezelés

A törvényi szabályozás lehetővé tette, hogy járóbetegek is kaphassák az új biológiai szereket, mely a betegek 50-60 százalékánál az eddigiekhez képest hatékonyabb megoldás. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezt azoknak finanszírozza, akiknek betegsége egy bizonyos súlyossági fokot elér. Ezt egy táblázat alapján kiszámítható aktivitási index segítségével állapítják meg az orvosok. Az új készítmények alkalmazása nem teljesen veszélytelen, körültekintést és előzetes állapotfelmérést igényel, ezért csak országosan kiemelt centrumokban engedélyezik, ezek közé tartozik a Belgyógyászati Intézet is. Az újonnan felismert gyulladásos bélbetegségek előfordulása a hazai felnőtt lakosság körében 100 000 lakosra, évi 2-8 eset, az ország lakosságára kivetítve a betegek száma 1-2 ezrelék lehet. Az elmúlt 20 évben a gyulladásos bélbetegek száma lassú, folyamatos emelkedést mutat. Amíg korábban a colitis ulcerosások és Crohn-betegek aránya 4:1 volt, ma ez 2:1.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.