2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Szülés utáni megújulás

Gyermekágynak nevezzük a szülést követő hathetes időszakot, melynek során visszafejlődnek a terhesség és a szülés alatt az anyai szervezetben bekövetkezett anatómiai, élettani, biokémiai változások és működésbe lépnek a tejelválasztás és a szoptatás feltételeit megteremtő folyamatok.


A méhlepény azon kívül, hogy ellátta a magzatot kilenc hónap alatt, hormontermelő szervként is funkcionált. Távozásával az általa termelt hormonok – ösztrogének, progeszteron, hCG – vérben lévő koncentrációja csökken, s ezzel párhuzamosan a tejelválasztásban szerepet játszó, az agyalapi mirigy által termelt ún. prolaktin nevű hormon szintje a szoptatás idején egy magasabb szinten stabilizálódik. A méh miután „kiürült”, szinte azonnal töredék részére húzódik össze. Tömege a gyermekágy végére a csökkenő vérellátásnak és a hormonális változásoknak köszönhetően 1000 grammról, 50-60 grammra csökken. Gyógyulni kezd a méhnyak, és a méh összehúzódásával újra helyreáll eredeti állapota. Tíz, tizennégy napon belül ismét eléri végleges formáját, így lezárja a méh bejáratát. A hüvely elasztikus és sűrűn redőzött fala, mely a magzat áthaladása következtében kitágult, vizenyőssé, helyenként hámfosztottá vált, a szülést követő harmadik hét végére visszanyeri eredeti tónusát, s a hüvelybemenettel együtt a terhesség előtti felépítését. A medencefenék izmai fokozatosan nyerik vissza eredeti tónusukat, ami gyakran fél évet is igénybe vehet. A szülés alatt túlfeszített, esetleg sérült izomzat a későbbiekben a méh, valamint a hüvelyfal süllyedését okozhatja. A hasfali izomzat és a bőr túlfeszülésének következményei lehetnek a hasfal bőrén megmaradó ún. terhességi csíkok (striák), valamint az egyenes hasizom meggyengülése, mely később hasfali sérv kialakulásának lehet alapja.A méhet tartó szalagok csak több hónap elteltével lesznek újra a régiek. Érthető, hogy a gyermekágyasok fizikai erőnlétének fokozásában, a has- és a kismedencei izomzat rehabilitációjában, valamint lelki felfrissülés szempontjából is fontos a gyermekágyi torna mielőbbi elkezdése. A rendszeres mozgással regenerált, tónusosabb izmok feszesebb bőrt és kötőszövetet eredményeznek.

Eredeti állapot, csökkenő testsúly

A „kiürült” hasban minden szervnek újra hozzá kell szokni eredeti helyzetéhez. Ezért napok kérdése, hogy rendeződön a húgyhólyag és a belek ürülése. A testsúly a szülést követően 4-5 kg-mal csökken és a szülés utáni 3. hónapra áll vissza a kiinduló pontra. Ezt a célt a megfelelő mozgásmennyiség és helyes táplálkozás is támogatja. A bőr pigmentációja fokozatosan csökken, a bőr visszanyeri eredeti állapotát. A hat hét alatt a vérveszteséget is kiheveri az anya. Az artériás vérnyomás a szülés után csökken, a szülést követő napokban ingadozó, a keringés a gyermekágy hetei után lesz a régi. Miközben a méhizomzat mennyisége csökken, regenerálódik a méhnyálkahártya is. A szülést követően a gyermekágyasok akár több héten át is tapasztalhatnak kezdetben véres, majd idővel egyre világosabb, végül sárgásfehér ún. gyermekágyi folyást mely kb. 4-6 hétig tart és a méh tisztulásával összefüggő folyamat. Kb. ennyi idő szükséges, hogy a méh belfelszínén, a lepény leválásának helyén keletkező sebfelszín és a méhnyálkahártya teljesen regenerálódjon. Az esetleges kisebb sérülések a hüvelyen és a gáton mintegy tíz nap alatt gyógyulnak be.

Szoptatás, menstruáció, fogamzásgátlás

Normális körülmények között a szoptatás alatt nincs menstruáció, éppen azért, mert a prolaktin az FSH (tüszőérés-serkentő hormon) és az LH (sárgatestserkentő hormon) termelődését gátolja, emiatt nem érik tüsző a petefészekben, így nincsen tüszőrepedés sem, és a méhnyálkahártya sem válik le. Ez azonban nem mindenkire érvényes szabály. Sok szoptató anya tapasztalja, hogy bizony jelentkezik hosszabb-rövidebb vérzés a szoptatás alatt is. Általánosan elmondható, hogy az első hat hét kivételével a szoptatás nem nyújt védelmet a megtermékenyüléssel szemben, ezért a fogamzásgátló módszer kiválasztása a hatodik héten esedékes kontrollvizsgálaton időszerű. A terhesség alatt az emlő állománya megnagyobbodik, vérellátása fokozódik. A szülés utáni 3-4. napon az ösztrogén és progeszteronszint csökkenése és a prolaktinszint emelkedése következtében az anyatej elválasztása megindul. Kiürülésében az emlőbimbó mechanikai ingerlésének hatására felszabaduló oxytocin nevű hormon segédkezik, mely a méhizomzatra is hatva a szoptatás során jelentkező utófájásokért is felelős.

Dr. Orosz Gergő Balázs
szakorvos
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.