2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Egészségi állapotunk és életminőségünk

Az egészségről minden embernek más-más fogalma alakult ki. Az egészség, mint érték fontos helyen szerepel a mai társadalomban, az egyének nagy része kiemelt jelentőségűnek ítéli meg.


A modern társadalmakban az életminőség alakulásában egyre nagyobb szerepet játszanak a helyi közösségek, meghatározóvá válik aktivitásuk, befolyásuk. Az életminőségnek objektív és szubjektív összetevői vannak, melynek fontosabb részterületei az egészség, anyagi helyzet, lakhatás, társas kapcsolatok. Az egészséggel kapcsolatos életminőség az életminőség egyik fontos dimenziója, amely arra vonatkozik, hogy az egészségi állapot milyen mértékben járul hozzá az egyén boldogulásához, mennyiben segíti vagy gátolja az egyént alapvető élettervei megvalósításában, ahogy azt néhai Kopp Mária életminőség kutató is hangsúlyozta. A kutatási eredmények alapján fő cél a népesség, ezen keresztül az egyén egészségi állapotának javítása, az egyenlőtlenségek csökkentése. Az életminőség javulása a társadalom számára, mint egészségnyereség racionalizálható, melynek két fő tényezője a várható élettartam meghosszabbodása és a megnyert életévek számának növekedése.

Genetika, életmód, külső tényezők

Az egyes emberek egészségi állapotát alapvetően genetikai állományuk, életmódjuk határozzák meg, amelyekre külső tényezők is hatással vannak, így az egészségpolitika, az egészségügyi ellátáshoz való méltányos hozzáférés valamint az egészségügyi ellátás struktúrája, folyamatának minősége. Hazánkban a korai és az elkerülhető halálozás aránya és alakulása igen kedvezőtlen képet mutat. Az elkerülhető halálozás csoportjába tartoznak azok a halálesetek, amelyek a megfelelő módon és időben elvégzett egészségügyi ellátás esetén nem következtek volna be. Ezért kiemelt jelentőségű az egészségügyi ellátások fejlesztése, szükséges a kormányzati ciklusokon átívelő népegészségügyi programok megvalósulása és a megelőző szolgáltatások minőségének fejlesztése – emelte ki dr. Ádány Róza az orvoscentrum Népegészségügyi Iskolájának igazgatója.

Ismeretterjesztés, szűrővizsgálatok

Az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és az egészségi állapot javítása érdekében fontos, hogy a lakosság ismerje a magyar társadalmat kiemelten érintő, egészséget befolyásoló jelenségeket, mint a szív érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légúti megbetegedések, allergia, dohányzás és elhízás, valamint az ezzel kapcsolatos megelőző tevékenységet. Kiemelt figyelmet kell fordítani a szűrésekre, az egészséget befolyásoló káros jelenségekre (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás) melyek életmód tanácsadással befolyásolhatók. A szűrések és a tanácsadás kiemelt szerephez jut a lakossághoz legközelebb álló egészségügyi alapellátásban, ahol a betegek, gondozottak bizalommal fordulhatnak háziorvosukhoz, védőnőjükhöz. A védőnők Magyarországon közel egy évszázados hagyománnyal rendelkeznek a megelőző egészségügyi alapellátás területén. Bebizonyosodott, hogy képesek és alkalmasak a népegészségügyi célú méhnyakszűrés (kenetvétel) megtanulására, elvégzésére, így a jövőben a nők bizalommal fordulhatnak a területileg illetékes, kiképzett védőnőkhöz ezen a téren is. 2015 májusát követően a védőnők alapfeladatává válik a kenetvétel.

Saját érdek

Egészsége megőrzéséért mindenkinek tenni kell, meg kell ismernie saját egészségi állapotát, alakulását, fel kell ismerni a megelőzés fontosságát, el kell menni legalább az ingyenes szűrésekre, így hozzájárulni életminősége javításához, alapvető élettervei megvalósulásához.

Bokor Anna
védőnő

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.