2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Alapos szájápolás, egészséges fogazat

A fogászati prevenció célja általában a szájüreg és a fogazat betegségeinek megelőzése, kifejlődésük meggátlása, illetve korai felismerésén keresztül a betegségek időben történő, hatékony gyógyítása.


A jó egyéni szájhigiéne alapja a fogmosás. Lehetőség szerint minden étkezés után, de legalább naponta kétszer, reggel és este mossunk fogat. A fogmosás ideje 4-5 percig tartson, minden felszínt meg kell tisztítani (külső, belső, rágófelszín). A fogkefénket a fognyak és az ínyszél határán tartva, körkörös mozdulatokkal az ínytől eltávolodva söpörjük ki a lepedéket. Fontos, hogy a fogakra tapadt lepedéket tökéletesen távolítsuk el, mert számtalan probléma – például ínygyulladás – adódhat abból, ha nem tökéletesen végeztük a lepedék eltávolítását. A fogmosásnak egyben ínymasszázsnak is kell lennie, ezáltal javul az íny vérkeringése. Nem kell nagyra nyitni a szánkat, mert akkor a pofaizmok ráfeszülnek a hátsó fogakra, így azok külső oldalait nem érjük el.

Fogkefe

A fogkefe lehet hagyományos és elektromos. A hagyományos fogkefénk sörtéje puha vagy közepes keménységű legyen, a túl kemény sörtéjű fogkefe nyaki kopást okoz, ezáltal a fognyaki érzékenység alakulhat ki. A fogkefénket 3 havonta le kell cserélni, vagy ha valamilyen szájfertőzése volt (gombás szájfertőzés), akkor azonnal. Egy ép sörtéjű fogkefével 30 százalékkal jobban tudjuk végezni a fog tisztítását, mint az elhasználódott sörtéjűvel.
Az elektromos fogkefe jó szolgálatot tehet az alapos tisztításban, de elsősorban felnőtteknél, akik már birtokában vannak a precíziós kézmozgásoknak, és rendes fogkefével is helyesen tudnak fogat mosni. Azoknál is hasznos segédeszköz, akik koruknál fogva vagy betegségük miatt rendes fogkefével nem tudnák olyan alaposan megtisztítani a fogaikat. A fejeket 3 havonta szintén le kell cserélni.
A kereskedelemben elérhetők a speciális fogkefék. Az egyik ilyen változat az egycsomós fogkefe, melynek kicsi a feje és egyetlen csomó sörtéje van. Tökéletes a fogak közötti nagyobb rések, hidak alatti lepedék eltávolítására, valamint a hátsó fogak legtávolabbi falának az elérésére is.
A másik eszköz a fogköz tisztító fogkefe, ami leginkább mint egy mini üvegmosó keféhez hasonlítható: a feje egy hajlított drót, amelyből minden irányban apró sörték állnak ki. Ez a kefe a fogak közötti, íny közeli résekbe, illetve a fog és az íny találkozásánál megbúvó lepedék eltávolítására alkalmas.

Fogkrém

A fogkefe társa a fogkrém, melynek legfontosabb feladata, hogy dörzsölő- és habzó anyagai révén aktívan segítse a fogkefe lepedékeltávolító hatását, ezen kívül fluoridokat képes bejuttatni a szájüregbe, melyek megállítják és visszafordítják a fogszuvasodás folyamatát, valamint ínybetegségeket megelőző hatással is rendelkeznek. A fluorid beépül a fogzománcba, ellenállóbbá teszi azt a fogszuvasodással szemben, másrészt gátolja a foglepedékben található baktériumok fejlődését. Léteznek speciális fogkrémek, melyek fogszuvasodást gátló és a lepedék eltávolító hatás mellett speciális hatásokkal is rendelkeznek, az ínygyulladás és a fogkőképződés, a fognyaki érzékenység, a rossz lehelet kialakulását valamint fehérítő hatásúak. Fontos tudni, hogy a fogkőképződést gátló fogkrémek a meglévő fogkövet nem oldják le, kizárólag fogkő-eltávolítás után hatásosak, mégpedig az újonnan képződő fogkő kialakulását gátolják meg.

Fogselyem

Fontos szájhigiénés eszköz a fogselyem. Sokféle típusú létezik, köztük - viaszolt, nem viaszolt-, valamint különböző ízesítésű fogselyem. A fogselyem használata naponta ajánlott, melyet fogmosás előtt javasolt végezni, mivel a fogkefével nem tudjuk tisztítani a szomszédos fogfelszínek összefekvő oldalait. A használata nem egyszerű, de kis ügyességgel és gyakorlattal elsajátítható. A tekercses kiszerelésű fogselyemből le kell vágni egy 30 centis darabot, majd a végeit a két középső ujjra lazán tekerni,úgy, hogy körülbelül öt centiméter fogselyem maradjon szabadon. A szálat a hüvelyk- és mutatóujjaival feszesen kell tartani, míg végig csúcstatja a fogai között. A fogselymet C- alakban a fogak köré kell tekerni és gyengéden mozgatni fel-le, egészen az ínyszél alá hatolva, hogy kiszedje az észrevétlenül maradt lepedéket is.Ezt a technikát kell alkalmazni minden fogközben, vigyázva, hogy az íny ne sérüljön. Lehet kapni olyan „csúzli” szerű eszközt is, ahol a fogselyem ki van feszítve. Ennek segítségével még a hátsó fogak közé is be lehet férkőzni. A fogselyem csak a szorosan álló fogak közötti rések tisztítására alkalmas.
A koronák, hidak viselőinek a speciális fogselymet, az úgynevezett „superfloss-t” ajánlott használni, amely esetében a merev szállal kezdődő fogselyem könnyen bevezethető a hidak alá, így a szivacsos részével a híd test alatt megtapadt lepedéket is el lehet távolítani. Ez a fogselyem típus szálanként van csomagolva.

Nyelv- és fogínytisztítás, szájöblítés

A nyelv tisztítása is fontos része a szájüreg tisztántartásának. A nyelv felszíne barázdált, a kis barázdákban a lepedék könnyen lerakódhat. A szájüregben megtalálható baktériumok a fehérje tartalmú anyagok lebontása révén nagy mennyiségű kénhidrogént termelnek. Ezért kellemetlen szájszag esetén nagyon fontos a nyelv rendszeres tisztítása A nyelv tisztítására a hagyományos fogkefe is alkalmas, esetleg az újabb típusú fogkefék fejének hátoldalán található dörzsölő gumifelszín, ám még jobb a speciális nyelvtisztító- és kaparó eszköz.
Megemlíteném még a fogínyzuhanyt, amelynek célzott vízsugara olyan helyeket is képes tisztítani, amelyeket a fogkefe nem vagy nehezen. Fontos, hogy mindig az íny felől, a fog koronai része felé irányuljon a vízsugár, ellenben másképp a fogíny alá préselhetjük a lepedéket, ami gyulladást okozhat. A különböző leheletfrissítő, gyógynövényes vagy a kezelés céljából felírt, gyulladásgátló hatású szájvizek célba juttatásával még fokozható a kedvező hatás.
Kiegészíthetjük a fogmosást szájvíz, szájöblítő, használatával. Mindkettő antibakteriális hatással rendelkezik, de nem kell állandó jelleggel használni, mert elpusztítja a baktériumokat és nem válogat: a szájüreg normál baktérium flóráját is kiírtja. A szájöblögetőket csak az orvos által meghatározott ideig szabad használni a kóros szájüregi elváltozások kezelésére, ízesített formában is kapható. A szájvíz általában mindennapos használatra ajánlott.

Ellenőrzés

Magunk is ellenőrizhetjük, hogy jól mostunk-e fogat. Ha tükör előtt egy fogpiszkálót óvatosan végighúzunk fogaink felszínén, az ínyünk mentén, könnyedén ellenőrizhetjük, hogy maradt-e rajta lepedék. A nyelvünkkel a fogainkon végigsimítva is érezhetjük, sima-e a felszín, jól csúszik-e. Vannak lepedékfestő tabletták, melyek szintén a segítségünkre lehetnek.
Az újabb kutatások azt mutatják, hogy ha savas ételt – például gyümölcsöt – eszünk, ideiglenesen megváltozik a fogzománc szerkezete és egy időre sérülékennyé válik. Ezért azt javasolják, hogy 30 percen belül ne mossunk fogat, csak utána.

Esti szájápolás

A legfontosabb az esti szájápolás az elalvás előtt. A fogak felületén megtapadt ételmaradékok éjszaka okozhatják a legnagyobb károkat, mivel a nyelv és az ajkak, amelyek napközben folyamatosan ledörzsölik és tisztítják a fogak felületét, velünk együtt alszanak. Ugyan úgy a nyálmirigyek tevékenysége is csökken, amelyek a nyál kibocsátásával hígítják a szájban nap közben esetleg felhalmozódó káros anyagokat és így akadályozzák a lepedékek kialakulását. A szájüreg nedves és meleg közege éjszaka a baktériumok számára maga a paradicsom, ahol kedvükre szaporodhatnak.
A szájat és a fogakat érintő betegségek káros hatást gyakorolnak az egész szervezetre, mely által létrejöhetnek a gócbetegségek, de a megfelelő szájhigiénia megakadályozza, vagy lassítja a kóros folyamatok kialakulását. Ehhez azonban szükségünk van a helyes fogmosási technika elsajátítására és annak a mindennapi gyakorlására.

Szűrővizsgálat

A jó szájhigiéne és a fogbetegségek megelőzésnek alapja, a gondos szájápolás, rendszeres fogorvosi szűrővizsgálaton való részvétel félévente (magába foglalja a fogszuvasodás, a fogágy-betegség és az egész szájüreg vizsgálatát, bele értve a rákmegelőző állapotok felismerését), valamint a fogak megtisztítása a lepedéktől, fogkőtől, melyet fogorvos, vagy szájhigiénikus végez.

Gulyáné Jósvai Ildikó
fogászati szakasszisztens
Fogorvostudományi Kar

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.