2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Porckorongsérv

A derék-, hát,- és nyakfájás nem ismeretlen szinte senkinek sem. A panaszok oka sokszor a porckorongsérv. Ennek hallatán operációra gondolnak a legtöbben. Pedig a gerinc eredetű fájdalmi szindrómával, porckorongsérv miatt az ambulanciánkat felkereső betegek kb. tíz százalékának javasolnak csak műtéti kezelést, a többieket konzervatív kezeléssel gyógyítják – tudtuk meg az idegsebésztől.


A degeneratív gerincbetegségeket, az ehhez társuló fájdalmat a porckorongok, a csigolyák, a csigolyák közötti összeköttetések, az ízületek elfajulása okozza. A porckorongsérv a gerinc különböző szakaszain fejlődhet ki, így megkülönböztethetünk ágyéki, háti és nyaki porckorongsérvet – foglalta össze dr. Mikó László, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház idegsebésze, orvosigazgató. – A porckorongok az élet során átalakulnak. Az életkor előrehaladtával csökken a porckorong víztartalma, rugalmassága, s változik a benne levő fehérjék összetétele. A korong külső, kötőszövetes, erős gyűrűszerű fala biztosítja, hogy a belső rugalmas, magas víztartalmú mag belül maradjon és rugalmassága által az egész gerincoszlop a rajta áthaladó erőkkel szemben ellenálló maradjon, biztosítva a fej, törzs és végtagok tartását, az idegrendszeri képletek védelmét. Ha csökken a korong víztartalma, laposodni kezd, és a külső kötőszövetes gyűrűn a terhelés hatására mikrotraumák, apró berepedések jönnek létre. Ha ez olyan mértékű, hogy az elvékonyodott korongfal nem tud ellenállni a belső nyomásnak, akkor a korong belső tartalma a legkisebb ellenállás irányába kitüremkedik, és a külső gyűrűt, illetve a csigolyasor előtt ill. mögött futó hosszanti szalagot maga előtt nyomja.

Fájdalom

Fájdalom jelentkezik, ami lehet lokális gerinc-, vagy az ideggyökök mentén a végtagokba sugárzó. Ha a CT vagy MR vizsgálat a korong kismértékű bedomborodását igazolja, akkor nem kell operálni. Ha a külső kötőszövetes gyűrű átszakad és megszűnik az ellenállás, ami bent tartja a korong tartalmát, akkor a porckorongsérv bármely irányba elindulhat, például a hasüreg vagy a gerinccsatorna felé is. Olyan is előfordul, hogy leszakad a porckorongsérvből egy darab, és a gerinccsatornában vagy azon kívülre vándorol. Ha a kiszakadt porckorongsérv idegképleteket nyom és nincs javulás a panaszok, tünetek vonatkozásában, akkor műtéti beavatkozás szükséges. A porckorongon kívül a csigolyák peremszéleinek meszesedése is okozhat fájdalmat, ha idegképletet nyom. Emellett a csigolyák közti ízületek és az ízületi szalagok is meszesedhetnek, mozgásaik beszűkülnek, kisízületi blokk jön létre, illetve a megnagyobbodott ízület is nyomhat idegképletet, ami fájdalmat okoz.

Mindenkinél kialakul

A porckorongok, csigolyák, ízületek kopása mindenkinél kialakul, a betegség kifejlődését életmódváltással lehet lassítani. A fizikai terhelést csökkenteni kell, gyakran több hetes ágynyugalomra van szükség ahhoz, hogy az idegképlet nyomása megszűnjön. Fizikoterápiával, fürdőkezeléssel, masszázzsal, fájdalomcsillapító-és izomlazító gyógyszerekkel kell a beteget kezdetben kezelni. Az eredményt kontrollvizsgálaton ellenőrzik, s azt is elmondják, mire figyeljen. Pl. naponta ellenőrizze, tud-e lábujjhegyre és sarokra állni, nincsenek-e széklet, vizelettartási zavarai. Előfordulhat, hogy hirtelen megszűnik korábbi erős fájdalma, de lábgyengeség, bénulás alakul ki nála. Ez sürgős műtétet jelenthet. S az is, ha széklet-és vizeletürítési, tartási képtelenség jelentkezik az alsóvégtagok gyengülésével. A tűrhetetlen fájdalom miatt műtét javasolható.

Változatos tünetek

Ha a nyaki szakaszon alakul ki a porckorongsérv, ami az idegképleteket nyomja, akkor a fájdalom a felső végtagokba sugárzik, fáj és zsibbad a kar, gyengül a kéz szorítóereje, sorvadhatnak az izmok. Ha tartósan fennáll az ideggyököt károsító hatás, visszafordíthatatlan az izomsorvadás. Ha a gerincvelőt tartósan nyomja a porckorong, vagy a meszesedés, akkor károsodik a gerincvelő, romlik a beteg mind a négy végtagjának mozgása. Ha a háti gerincszakaszon nyomja a sérv vagy a meszesedés az ideggyököt vagy gerincvelőt, akkor bordaív mentén sugárzik ki a fájdalom, ami utánozhatja a szívinfarktus tüneteit, illetve a herpeszvírus okozta övsömör fájdalmát. Ha a felső ágyéki gerincszakaszon mutatkozik a sérv, akkor hasi betegségek tüneteit utánozhatja: gyomorral, májjal, vakbéllel kapcsolatos panaszokat. A jó műtéti indikáció, a kíméletes műtéti technika eredményez jól gyógyuló beteget. A műtétek szövetkímélő, mikrosebészeti technikákat alkalmazva zajlanak. Az altatás kíméletes, a beteg a műtőasztalon ébred, nincsenek kellemetlen altatási élményei. Műtét utáni napon felkelhet, 3-4 nappal utána hazamehet. Felépülését követően reumatológus irányításával rehabilitáción vesz részt, majd munkába állhat.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.