2020. Február 26. Géza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A családi támogatás segítség a gyógyulásban

Egy daganat diagnosztizálása szinte teljesen megváltoztathatja bárki életét. Műtét, kezelések, félelmek, szorongások jelennek meg. Ez a nehéz élethelyzet a betegek családi és a baráti kapcsolataiban is nagymértékű változásokat idézhet elő.


A daganat diagnosztizálása mindenkit felkészületlenül ér. Egy előreláthatatlan krízisszituáció, melyben az egyénnek nincs begyakorlott magatartásmintája. A daganat nem csak a test, hanem a személyiség megbetegedése is. Hiszen a daganat kezelése majdnem mindig agresszív, a műtét sokszor csonkoló, a megváltozott testkép pedig sok betegben önértékelési zavart okoz. A daganatos betegek folyamatos lelki, érzelmi és szociális támogatásának kiemelt jentősége van már kezdettől fogva, amikor megtudják a diagnózist, átélik a kezeléseket, újra visszailleszkednek a társadalomba, vagy azzal szembesülnek, hogy gyógyíthatatlan betegek. A rák diagnózisa nemcsak az egyén, hanem az egész család életére hatással van. Ha a beteg és családja megfelelően tudnak egymással kommunikálni, ha meg tudnak nyílni egymás előtt, megosztják egymással bizonytalanságaikat, félelmeiket, a szeretet és megértés köteléke még erősebbé válhat. A mindennapi életbe való visszatérést jelentősen befolyásolja a környezet támogatása mely azt is meghatározhatja, hogy a beteg mennyire lesz képes úrrá lenni a betegség okozta érzelmi nehézségeken.

Depresszió

A depresszió jelenlétére a nem tipikus tünetek is felhívhatják a figyelmet, ezek lehetnek: makacs fájdalom, rosszabb fizikai állapot, mint ahogy azt a betegség indokolná, nagyobb mértékű elesettség, gyengeség és szociális visszahúzódottság. A depressziós beteg állandó szomorúsággal, kudarcérzéssel küszködik. Gyakran önmagukat hibáztatják, kevésbé érdeklődnek embertársaik iránt. Előfordul, hogy kétkedéssel fogadják a kezeléseket és azok várható eredményességét vagy akár visszautasítják azt. A depresszió minél korábbi felismerése és kezelése a betegek életminőségét tekintve elengedhetetlen. A daganatos betegek egy része nem rendelkezik családi támogatással, vagy csak csekély mértékű segítségben részesül. Közülük sokan már a betegség előtt is depressziós problémákkal küzdöttek és ez a betegség előrehaladtával csak fokozódhat, életminőségük jelentősen romolhat.

Belső erő

Ha a daganatos betegeknek sikerül belső erőiket jól mozgósítani, ha megfelelően motiváltak, akkor jó együttműködő partnerek az orvos-beteg kapcsolatban, akik környezetükkel is megfelelően tudnak kommunikálni. Ezek a tényezők kedvező hatásúak a gyógyulási kilátásaikra is. Amely beteg jobb családi támogatással rendelkezik, jobban tolerálja a kezeléseket, mellékhatásokat. A depresszió nem, vagy enyhébb formában jelentkezik náluk. A család egy egység, ha egy családtag beteg lesz, az a hozzátartozókra is hatással van. A családi megbeszélés segít a sokk feldolgozásában és a betegséggel együtt járó nehézségek leküzdésében. A megfelelő támasz, társ jelenléte, támogatása segít megőrizni a beteg optimizmusát. Támogató családi háttérre mindenkinek szüksége van, különösen, ha beteg lesz. Ugyanakkor a kapcsolatháló minősége és gyakorisága mutat kedvezőbb eredményeket, mint maga a kapcsolatháló nagysága. Éppen ezért kiemelt jelentősége van a betegek lelki, érzelmi és szociális támogatásának elsősorban a család és barátok részéről, másfelől az orvosi és ápolói személyzet részéről a holisztikus betegszemléletnek. Azt mondják, a rákbetegséggel, nagyjából ugyanúgy küzdünk meg, mint minden más problémával, amivel találkozunk az életben. Sokan a kezdeti nehézségek után képesek folytatni munkájukat, társaságba járnak, élvezik hobbijaikat, családjuk szeretetét, máskor elbizonytalanodnak, és segítségre van szükségük. Az érzelmi szükségletekre való odafigyelés legfontosabb kiegészítése a rákgyógyításnak.

Prém Edit
osztályvezető ápoló
Onkológiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.