2020. Február 26. Géza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Késleltessük a csontritkulást!

Van, aki meg sem érzi a változókort, másnak alaposan felforgatja a szervezetét. De akinek nincsenek panaszai, abban is nyomot hagynak a hormonális változások. Így például megkezdődik a csontritkulás. Férfira, nőre egyaránt veszélyes ez az életkor előrehaladtával jelentkező változás. De lehet lassítani a folyamatot, megelőzni a csontritkulás okozta betegségeket.


A változókor a nők 48-52 éves, a férfiak 56-58 éves kora körül következik be, utóbbiaknál az életkori határok kisebb mértékben megbízhatók. A nőknek megszűnik a menstruációjuk, mert hirtelen csökken petefészekhormonjaik termelése. Ezek a hormonok többféle szerepet is betöltenek. Legismertebb feladatuk a termékenység fenntartása. Emellett felelősek az általános közérzetért, a bőr tónusáért, a húgyszervek megfelelő állapotban tartásáért, a hüvely hámjának egészségéért. Kiemelkedő szerepük van a csontok természetes erejének megőrzésében.

Hormonszint csökkenés

Ezt fiatal korban maradéktalanul ellátják, de a hirtelen jelentős mértékű hormonszint csökkenés miatt csontritkulás (oszteoporózis) alakul ki, kevesebb lesz a csontok tömege – ismertette dr. Balogh Ádám ny. egyetemi docens, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Menopauza és Oszteoporózis szakrendelésének konzultánsa. – Tudni kell, hogy a csont az egész élet során folyamatosan lebomlik, illetve felépül – megújul. Változókorban gyorsabban bomlik és lassabban épül, a lebontó folyamatok kerülnek előtérbe. Csökken a csontok szerves, szervetlen és sejtes állománya. Kevesebb lesz tömegük és erejük, kevésbé tudják korábbi feladatukat ellátni. Ha olyan megterhelés éri őket, amit fiatalabb életkorukban tökéletesen tudtak ellensúlyozni meghajlással, szilárd ellenállással, ezt a változókorban – gyengeségük miatt - nem tudják és könnyen eltörhetnek. A csonttörések jelentős része, mint a csípőtájon történő combcsont-törés közvetlen életveszélyt is jelenthetnek, a hosszadalmas gyógyulás, ágyban fekvés miatt szövődmények alakulhatnak ki. Egyéb csontritkulás eredetű törések, mint a csigolya- és csuklótörés is kihathatnak a beteg egész életére. A nők többféle okból is esékenyebbek a csonttörésekre, azokból kialakuló szövődményekre, mint a férfiak. Egyrészt csonttömegük kisebb a férfiakénál, másrészt korábban csökken. Harmadrészt a nők világviszonylatban tovább élnek, mint a férfiak, s ez Magyarországon különösen igaz s az időskor önálló kockázati tényezője a csontritkulásos csonttöréseknek. A csípőcsont-törések több mint kétharmadának a nők az elszenvedői, kevesebb mint egyharmadának a férfiak. Az élettani folyamatot megállítani nem lehet, de késleltetni igen.

Életmódváltás: mozgás, napfény, D-vitamin, kalcium

Az egyik lehetőség az életmódváltás. Rendkívül fontos a testmozgás, ugyanis a csontoknak terhelés alatt marad meg teherbíró képességük, ellenkező esetben leépülnek. Ezért célszerű rendszeresen olyan tevékenységet választani, ami terheli a csontokat, mint séta, kocogás futás. Előnyös a természetben végzett testmozgás, ugyanis a természetes napfény által a bőrben képződött D-vitamin építi a csontokat. Késő tavasztól késő őszig elég ehhez napi másfél órát a szabadban tartózkodni, hogy az arcot és a nyakat érje a napfény. Emellett fontos az egészséges étkezés, különösen a D-vitamin és a kalcium bevitele. Kiemelendőek a tejtermékek, melyek bizonyos fajtáit: sajt, kefír, joghurt a tejcukor érzékenyek is fogyaszthatnak. S természetesen fontosak a zöldségek, gyümölcsök, egyszóval a vegyes egészséges táplálkozás. S a recept nélkül kapható D-vitamin s kalcium szedése is javallott a napfényben szegény késő-őszi, téli és tavaszi időszakban. Ha a gyógyszeres kezelésről szólunk, a nők hormonpótlása volt sokáig a járható út, a petefészek ösztrogén és gesztogén hormonjainak pótlására, az eredeti élettani állapot visszaállítására. Ezek a készítmények jó hatással voltak a csontritkulás megelőzésére is, azonban a kutatások során kiderült, hogy káros mellékhatásaik vannak. Ugyanis a szervezet idősebb korban elszokik a petefészek hormonoktól és nemkívánatos módon hasznosítja. Így a hosszabb ideig alkalmazott változókori (menopauzális) hormonkezelés miatt növekedett a szív-érrendszeri betegségek és az emlőrák gyakorisága. Emiatt a több céllal alkalmazott változókori hormonkezelések visszaszorulnak és a csontritkulásra célzottan ható gyógyszereket fejlesztettek ki. Természetesen hormonokkal kezelik a hőhullámokat, izzadást, rossz közérzetet, de mintegy öt évben határozták meg az alkalmazhatóság időtartamát.

A férfiakat is érinti

A férfiak oszteoporózisának felismerése és kezelése napjainkban szintén időszerűvé vált. A férfi csontritkulás gyanúját 60 év felett bekövetkezett csonttörés, az idős életkor, valamint bizonyos betegségek (pl. sokízületi gyulladás) kelthetik fel. Férfiak vizsgálatát és kezelését a DEOEC Reumatológiai Tanszék Osteoporosis Szakrendelése végzi. Háziorvosi beutaló szükséges. A nők a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Oszteoporózis Szakrendelését kereshetik fel panaszaikkal és ott kerül sor a csontsűrűség mérésre is. A szakrendelésre beutalóval lehet jelentkezni. Időpont az 52/411-600, vagy az 52/ 411-717-es telefonszám 54694 melléken kérhető.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.