2019. Június 20. Rafael nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Könnyen kialakul a vesebetegség

Magyarországon több mint egymillió embert érint a vesebetegség. A baj sokszor nem jár egyedül, több szervet is érint, megsokszorozza a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. Az idei vese világnap „Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!" üzenete jegyében a Belgyógyászati Intézet nefrológusai hívták fel a figyelmet a vese betegségeire és dializált betegek szóltak betegségükről.


A vesebetegségnek nincsenek korai tünetei, ezért mire fény derül rá, legtöbbször késő, szinte az utcáról kerül a beteg dialízisre. Pedig laboratóriumi vizsgálómódszerekkel felismerhető a vese csökkent működése. A véreredményből kiszámolható az úgynevezett glumerulus filtrációs ráta (GFR), amely adat a vese szűrőképességét jelzi, és vizeletből vizsgálható a fehérje jelenléte. A két vizsgálat eredményei hatékony szűrést biztosítanak. A heveny vesebetegség kialakulásában kórházi beavatkozások, súlyos fertőzések, gyógyszerek hatásai és egyéni túlérzékenység játszanak közre. Könnyen kialakul a betegség egyes antibiotikumok, recept nélkül kapható nem szteroid gyulladásgátló készítmények bevételét követően, képalkotó vizsgálatok (CT, angiográfia, azaz érvizsgálat) kontrasztanyagainak beadása következtében – mondta dr. Mátyus János egyetemi docens.

Magas vérnyomás, érelmeszesedés

Az idült vesebetegség gyakori oka a szervek működését károsító magas vérnyomás és érelmeszesedés, amelyek stroke-hoz (gutaütés) és szívinfarktushoz vezethetnek. A vese keringés károsodása idült folyamat formájában és észrevétlenül a vese pusztulását okozza. A cukorbetegség a kis erek károsítása révén szintén nagy kockázatát hordozza a vesebetegségnek – ismertette dr. Újhelyi László egyetemi docens. A magas vérnyomás egyik oka a vese erek szűkülete, melyet tágítani lehet a vesében lévő idegek elsütésével (elektromos árammal). A beavatkozás által véglegesen csökken a magas vérnyomás, 220-240 Hgmm-ről 120-130 Hgmm – mondta dr. Balla József egyetemi tanár, a Nephrologiai Tanszék – FMC Extracorporalis Szervpótló Centrum vezetője. Majd összefoglalta a művesekezelést: a szervpótló kezelés (dialízis) során kivezetik a vért az erekből, átfolyatják a dializáló gépen és megtisztítva visszavezetik. Fontos szerepe van a vér testen kívüli alvadásgátlásának.

Intenzív kezelés

A folyamatos vesepótló kezelés mind jobban elterjed az intenzív terápiában, mely során a gyulladásos anyagok is eltávolíthatók a szervezetből. Az egészségügyi szakmai kollégium nephrológiai és intenzív terápiás tagozata elfogadtatta az OEP-pel a korszerű kezelés finanszírozását. A szakkollégium és a tárca törekvése, hogy minél szélesebb körben elterjedjenek a művesekezelések – ismertette dr. Fülesdi Béla az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.