2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gyermekágyi depresszió

A szüléshez társuló pszichiátriai zavarok között „előkelő" helyet foglal el a gyermekágyi lehangoltság, mely az anyák felénél-harmadánál előfordul a szülés utáni napokban. Gyermekágyi depresszió az édesanyák tizenöt százalékánál tapasztalható, míg gyermekágyi pszichózis a mamák egy-két ezrelékénél mutatkozik.


A gyermekágyi lehangoltság a frissen szült anyák ötven százalékánál alakul ki a hormonális állapot megváltozása miatt. Azt gondolja, hogy nem tud megfelelni új feladatának, nem jó anya, és erős szégyenérzetet vált ki benne, hogy a médiában
azt látja, minden anya boldog a gyönyörű gyermekével – mondta dr. Török Zsuzsanna, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika klinikai szakpszichológusa. – Sír és nem mer szólni senkinek sem bajáról. Depressziós tünetei lesznek: fáradékonyság, szorongás, alvás- és evészavar, kedvetlenség a szexhez, örömtelenség. Táplálkozási zavara miatt fogyhat, elapadhat a teje, illetve meghízhat. Hangulatzavarát megérzi gyermeke, feszült, nyűgös lesz, s fél az anyjától. Depresszió a kiskorú anyák negyedénél mutatkozik. Súlyos esetben nem tudja ellátni gyermekét. Sérül az anya-gyermek kapcsolat, melynek következménye lesz a gyermek értelmi és viselkedésbeli zavara. Segíteni kell az anyának. Elsőként a családjának kell támogatnia, közreműködnie a csecsemő gondozásában, majd szükség esetén a védőnőnek kell szakemberhez irányítani. A depresszió ugyan magától is elmúlik, de hónapokig, évekig is eltarthat és súlyosbodhat. A kezeletlen depresszióban szenvedők közel 30 százaléka öngyilkosságot kísérel meg. A betegség ritkán pszichózisba is fordulhat, a páciens hallucinál, nem tudja, hol van, nem foglalkozik az újszülöttel. A pszichózisban szenvedő anyát pszichiátriai kezelésnek vetik alá. Gyermekét nem gondozhatja, tejét elapasztják. Viszont az esetek nagy részében meggyógyul, visszakapja és neveli gyermekét. Rendkívül fontos a betegség gyors felismerése és kezelése, mert a betegek 4-5 százalékánál fordulhat elő csecsemőgyilkosság és öngyilkosság. A szüléshez kapcsolódó pszichiátriai zavarokról protokollt (a betegség felismerését, kezelését bemutató szakmai tanácsokat) állított össze a védőnői szakmai kollégium, mely szerint a védőnők segítséget adnak a betegeknek.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.