2019. Július 18. Frigyes nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A reumás betegek, mint a mosónők, korán halnak…

Reuma? Jaj, az „csak” egy kellemetlen, fájdalmas állapot, az öregség jele. A szívinfarktus, rák, csontritkulás – hát ezek valóban komoly, súlyos betegségek…”


A laikus társadalom valószínűleg ekként fogalmazza meg, mit gondol a reumáról. Pedig a reuma gyűjtőfogalom. Valóban ide tartozik az idős korral járó kopásos betegség (az artrózis) ami főleg reggel fáj, de aztán beindul az ember, beolajozódik a gépezet és megy minden tovább. Nagyon lassan halad előre, így igazán nem is veszélyezteti az életkilátásokat.
De tudja-e kedves olvasó, hogy az ízületi gyulladások (artritiszek), például a reumatoid artritisz, Bechterew kór, köszvény is a „reuma” egy csoportját képezik? Hogy a reumatoid artritisz 30-40 éves nőknél jelentkezik? Hogy a Bechterew kór tizen-huszonéves férfiakat is megbetegíthet? Hogy mindezeknek létezik gyerekkori formája? Különbség van tehát reuma és reuma között.
Másrészt pedig évek óta megfigyelték, hogy az artritiszes betegek embertársaikhoz képest 4-5 évvel rövidebb ideig élnek. De nem a reuma az, ami megrövidíti életüket. Az artritisszel együt járó, az egész szervezetet érintő gyulladás a mozgásszervek mellett a belszerveket is érintheti. A nagyerek falának gyulladása egy felgyorsult érelmeszesedést hoz létre. Az artritiszes betegeknél két-háromszor gyakoribb a szívroham, az agyérkatasztrófa (stroke) és az érszűkület is! A tartósan „lángoló” gyulladás tönkreteszi a csontokat, és az artritiszes betegek nagy részében csontritkulás alakul ki, következményes törésekkel. És ki gondolná, hogy a folyamatosan aktív gyulladás táptalajt teremt rosszindulatú daganatok képződésére is. Tehát az artritiszes betegek, mint a költő versében a mosónők, korán halnak…
Mi a közös az artritiszekhez társuló szív-érrendszeri betegség, csontritkulás, daganatképződés között? Hogy mindegyiket a hosszú ideig fennálló, nagymértékű gyulladás vezérli. Itt tehát a gyulladás visszaszorítása, amely egyébként is ajánlott az ízületek tönkremenetelének kivédése szempontjából, egyben csökkenti az említett társbetegségek kialakulását is. Kezeld hamar és aktívan az ízületi gyulladást, és nemcsak az ízületek mozgását hozod vissza, hanem megóvod betegedet a súlyos következményektől is.
Reuma? Ez nem CSAK kellemetlen, öregséggel jelentkező fájdalmas állapot. Számos társbetegséggel jár együtt. Vegyük tehát nagyon komolyan!

Dr. Szekanecz Zoltán
Reumatológia
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.