2019. Augusztus 23. Bence nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Beszélgess!

Mostanában azt veszem észre magamon, hogy figyelem az embereket. Ez (remélem) nem valami elmebaj, de nem is egyszerűen a Ramblas kávézói előtt órákat kint ülő sziesztázók bágyadt bámulása.


Külföldi útjaimon a szálloda reggelizőjében figyelek. Fiatal házaspár, szerelem kevéssé lobog. Anyu iszogatja a kávét, fél kézzel az okostelón chatel. Apu az asztal másik oldalán lapozza a napi sajtót. Jön a pirítós, a tojás, a sonka, eltelik tíz, húsz, harminc perc – a történet ugyanaz. Megfordul a fejemben, de nem, nem süketnémákról van szó. Nincs mit beszélniük. Se a kellemes reggeli közben, sem máskor.
Külföldi útjaimon végre metrózhatok. Egy kocsiban vagy ötvenen ülnek. Kutatói vénámban felbuzog a vér: harminc százalék fülében dugasz, melyen áramlik a tuc-tuc. Másik negyven százalék ölében tablet, laptop, mifene. Párok, kisebb csoportok, külön-külön „élvezik” a XXI. század audiovizuális világát.
Itthon baráti körben rákérdezek. Hát igen, rohan a család. Közös vacsora az nincsen, mindenki eszik, amikor éhes. Hétvége? Hát akkor is pénzt keresünk. Gyerekek? Azt hiszem, kettő van… Elég jól megy az iskola, meg focizik. Vagy kosarazik?
Hogyan fogod így észrevenni, hogy jeges pára lepi be az érzéseket? Hogy a párod épp csak megtűr? Hogy nem érzékeled már a rezzenéseket, utoljára a mézeshetek idején… Hogy nem látod, ha beteg? Hogy nem tudod, mi a kedvenc zenéje, színe, virága? Virág?... Hmmm.
Hogyan fogod így felismerni, hogy a gyerek merre jár? Mikor csempésznek apró tasakokat az iskolatáskába? Mikor szippantja be a gyülekezet? Mikor zaklatják, alázzák a kedvenc társasági oldalon, hogy a szégyentől eldobná az életét, amit idehaza is több tinédzser megtett? Vagy csak egyszerűen, majd felnőtt korában úgy emlékszik: apa sosem volt ott…
Hogyan fogod viszonozni, amit szüleidtől kaptál az évtizedek során. Mikor hiányzol nekik? Mikor búsak, elkeseredettek? Vagy csak egyszerűen néha látni (hallani!) szeretnének.
Kérlek, emberek, beszélgessetek!

Dr. Szekanecz Zoltán

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.