2018. December 11. Árpád nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Fogfehérítés

Napjainkban az emberek számára egyre fontosabbá válik az esztétikus külső megjelenés, melynek egyik legmeghatározóbb eleme a szép, hibátlan, hófehér mosoly.


Az esztétikus mosoly elérésére számos lehetőség van a fogorvosok kezében, például különböző fogpótlások készítése, melyek segítségével a fogak formája is módosítható, emiatt viszonylag sok ép foganyag elvételt igényelnek. Manapság azonban egyre inkább előtérbe kerülnek a fogfehérítési technikák is, melyekkel a fogak színe világosítható. Ezekben az esetekben azonban csak minimális foganyag feláldozására van szükség, viszont, szemben a fogpótlásokkal, a fog formájának módosítására nincs lehetőségünk.

Fogszín

Ahhoz hogy a fogfehérítés hatásait megérthessük, tisztában kell lennünk a fogszín kialakulásával. A fogak színéért elsősorban a dentin, kisebb részben pedig a transzparensebb és világosabb zománc a felelős. Az elszíneződést nagyméretű szerves molekulák hozzák létre, melyek a fog szöveteiben, illetve a fog külső felületén alakulhatnak ki. Kialakulásuk alapján megkülönböztetünk külső és belső elszíneződést. A belső elszíneződés kialakulhat a fog előtörése előtt vagy azt követően. Előtörés előtti elszíneződés oka lehet: bizonyos antibiotikumok (tetraciklin), túlzott fluor bevitel, fogak szerkezetét érintő fejlődési rendellenességek, valamint a fogcsíra traumás károsodása. Előtörés utáni elszíneződések a fogbél elhalása, egyes tömőanyagok, gyökér felszívódás vagy öregedés következtében jöhetnek létre. A fogak külső elszíneződése függ az életviteltől, elsősorban a kávé, tea és a vörösborfogyasztás, valamint a dohányzás, pipázás következményeként jöhet létre.
Napjainkban a hidrogén-peroxid az általánosan elterjedt fehérítésre használt vegyület, amelyből szabad gyökök keletkeznek, melyek a fog szöveteibe bejutva az elszíneződést okozó szerves molekulákat képesek kisebb egységekre bontani, oxidálni, megváltoztatva ezzel a fog színét.

Élő vagy gyökérkezelt fog

A fogfehérítési technikákon belül el kell különíteni az élő és a gyökérkezelt fogakon alkalmazott módszereket. Élő fogak kezelésében a legelterjedtebb módszerek közé tartozik a rendelői fehérítés, az otthoni/éjszakai, valamint a boltban megvásárolható fehérítő készítmények használata. A rendelői fehérítésnek a legrövidebb az időtartama, akár egy kezelés is elegendő lehet, folyamatos orvosi kontroll mellett zajlik, azonban ebben az esetben a legmagasabb a peroxid koncentrációja (35-40 százalék). A kezelés kiegészíthető valamilyen külső fényforrás alkalmazásával is, mellyel még rövidebb időn belül érhető el ugyanaz a fehérítő hatás. Az otthoni, vagy éjszakai technika esetén a készítmények hidrogén peroxid tartalma lényegesen alacsonyabb (3-8 százalék), emiatt a kezelés időtartama hosszabb, (2-6 hét), amelyet a páciens otthon végez az orvos utasításai szerint. A boltban megvásárolható készítmények egyetlen előnye az alacsony ár, azonban az orvosi felügyelet hiánya, valamint a megkérdőjelezhető eredményességük miatt nem javasolt a használatuk. Az előbbi két módszer azonban bizonyítottan eredményes a különböző elszíneződések kezelését illetően. Azonban mint minden kezelésnek, a fogfehérítésnek is vannak mellékhatásai. Ezek lehetnek szubjektívek, például a kezelés alatt, illetve azt követően jelentkező fogérzékenység, illetve nyálkahártya irritáció. Ezek a mellékhatások helyes alkalmazás mellett általában enyhék, átmenetiek.

Mellékhatások

Az objektív mellékhatások tekintetében a szakma álláspontja nem teljesen egységes. Vannak olyan beszámolók, amelyek szerint nincs semmiféle hatása a fehérítésnek a fogzománc szerkezetére. Ezzel szemben számos kutatási eredmény, köztük a miénk is, azt mutatta, hogy a fehérítő szerek létrehoznak bizonyos változást a fogzománcban. Azonban azt, hogy ez kémiai szinten milyen változást jelent nem ismerjük pontosan. A szerkezeti változások kezelésében, megelőzésében eredményesnek látszanak a magas kalcium és foszfát tartalmú készítmények. Saját vizsgálataink során ezek alkalmazása esetében a változások gyakorlatilag teljesen visszafordíthatóak voltak kéthetes otthoni fogfehérítést követően.
Elmondhatjuk, hogy mindenképpen orvos által irányított kezelést válasszunk és egészítsük ezt ki a fent említett készítmények alkalmazásával, így az esetleges mellékhatások csökkenthetőek.

Dr. Agócs József

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.