2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Az első napok otthon, az újszülöttel

A szülést követően a legtöbb anyuka már alig várja, hogy otthon lehessen a babával, ha minden rendben van, jól megy a szoptatás, akár két nap után már haza is engedhetik őket a kórházból.


Az otthonukba távozáshoz szükség lesz autóba való babahordozóra, ezek közül a 0 csoport (0-10 kg) vagy a 0+ csoport (0-13 kg) megfelelő az újszülöttek szállításához, amiket mindig menetiránynak háttal kell rögzíteni. Az újszülött babát az R44/04-es vagy a még újabb R129, nagyobb biztonságot megkövetelő szabványnak megfelelő autóshordozóban vagy azzal egyenértékű, beköthető mózeskosárban szabad vinni.

Köldökcsonk, fürdetés

A védőnő és a gyermekorvos a hazamenetel napján vagy másnap meglátogatja az új családot, megvizsgálják az újszülöttet és hasznos tanácsokkal látják el az anyukát. Bármilyen kétely, kérdés vagy panasz esetén hozzájuk lehet fordulni a későbbiekben is a babával kapcsolatban. Annak a szobának a hőmérséklete, ahol az újszülött van, legyen 21-22 Celsius-fokos, nem kell túlmelegíteni a helységet. A köldökét szárazon kell tartani, ami azt jelenti, hogy steril gézlappal le kell róla törölni a leváló szövettörmeléket. A köldökcsonk legkésőbb 7-10 nap múlva leválik. Házi gyermekorvoshoz kell fordulni, ha a köldök büdös, váladékozik vagy körülötte kipirosodott a bőr.
Magyarországon a csecsemők mindennapos fürdetése terjedt el, de elegendő lenne hetente 2-3 alkalommal fürdetni őket. Fürdetéshez 25-26 Celsius-fokos legyen a szoba vagy fürdőszoba hőmérséklete, célszerű babáknak való, illatmentes fürdetőt használni. A fürdővíz hőmérsékletét mindig ellenőrizzük! Ezt megtehetjük hőmérővel, ilyenkor 36,5-37,5 Celsius-fokos legyen a víz. Vagy ennél egyszerűbben, a könyökünkkel is „megmérhetjük” a víz hőmérsékletét. Ha a vízbe dugott könyökünkkel kellemesnek érezzük a vizet, akkor fürdethetjük benne a babát. A kiskád aljára tehetünk egy textilpelenkát, hogy puhább legyen, és ne csússzon annyira. Először a hátára fektessük a kisbabát, tartsuk a nyakát és óvatosan locsolgassuk rá a vizet. Először az arcát, fejét mossuk meg, majd fordítsuk meg és utoljára a napközben pelenkával fedett területet mossuk meg. Miután kivettük a vízből, óvatosan törölgessük meg. Ha száraz, repedezett a bőr, a hajlatokat vékonyan olajozzuk meg!

Babalátogatás

Szóba kerül ilyenkor a rokonok, barátok látogatása is. Természetes igény ez, mindenki látni szeretné az új jövevényt. De ha lehet, pár héttel későbbre halasszuk a látogatást. Fontos, hogy amennyire csak lehetséges, ne zavarják meg az összeszokóban lévő családot. Minden család más és más, de az anyukák többsége olyankor fáradt, és minden energiájára szüksége van a baba ellátásához. Néhány szabályt tartsunk be: mindig beszéljük meg a látogatást, soha ne érkezzünk váratlanul, csak egészségesen menjünk, alaposan mossunk kezet, amikor megérkezünk. Kérés nélkül ne vegyük fel a babát, illetve ne is nyúljunk hozzá, semmiképpen se puszilgassuk, ne maradjunk túl hosszú időre. Gyakori, hogy a nagymama az első napokra odaköltözik, főleg az első gyermek születése alkalmán, hogy átadja tapasztalatait, és segítsen a baba körüli teendőkben, illetve a háztartási feladatok ellátásában. Egyre többször fordul elő, hogy az apuka marad otthon segíteni.

Szoptatás

Az igény szerinti szoptatás folytatása javasolt otthon is, ami azt jelenti, hogy amikor az újszülött az éhség jeleit mutatja, pl. tátog, cuppog, nyújtogatja a nyelvét, kis kezét a szájába veszi, keresgél a fejével, akkor kerüljön mellre, ne várjuk meg, amíg sír, valamint ne korlátozzuk a szoptatás idejét. Az újszülöttek alapvető, természetes igénye, hogy szinte folyamatosan az anyukájukkal legyenek testközelben. Nemcsak akkor szeretnek szopni, amikor éhesek, hanem akkor is, amikor közelségre, babusgatásra vágynak, fáradtak vagy nyűgösek, ezt nevezzük komfortszopásnak. Minden anya-baba párosnak szüksége van az összecsiszolódásra, hogy kiismerjék egymás jelzéseit. Ez időbe telik, nem kell elkeseredni, ha nem tudjuk mindig vagy azonnal, miért sír a baba. Az anyatej nagyrészt szoptatás közben termelődik, ezért ne korlátozzuk a mellen töltött időt és a mellre kerülés gyakoriságát, így tud kialakulni a kereslet-kínálat egyensúlya a tejtermelésben. Onnan tudjuk, hogy eleget evett a baba, hogy naponta 6-7 pisis és 3-4 anyatejes széklettel teli pelenkája van. Hathetes kor után ritkul a székletürítések száma, olyankor a kizárólag anyatejjel táplált babáknak akár 7-10 naponta lehet csak székletük. Ez normális, ha a hasuk nem puffadt és egyébként jól vannak. Amennyiben pótlásra van szükség, az lehetőleg lefejt anyatejjel történjen, ne használjanak cumisüveget, hanem inkább olyan üvegpoharat, amelynek kifelé hajlik a széle, vagy svéd itatópoharat. Bármilyen cumi használata „cumizavar” kialakulásához vezethet, mert más technikával kell a mellet és a cumit szopnia a kisbabának, emiatt elutasíthatja az anyamellet.

Sír a baba

Ne hagyjuk sírni az újszülöttet, válaszoljunk a jelzéseire, ők az anyukájuk reakcióin keresztül tudják csak értelmezni a világot, magukat egynek érzik az anyukájukkal. Testközelben érzik biztonságban magukat. A személyiség kialakulásában fontos szerepet játszanak a csecsemőkori élmények, az anya-gyerek kapcsolat minősége, a szülőkhöz való kötődés.
Mit tegyünk, ha sír a baba? Próbáljuk kideríteni az okát. Teli torokból ordít vagy éppen erőtlenül, keservesen sír. Vegyük fel, öleljük magunkhoz, lehet, hogy csak hiányoztunk neki, vagy büfizni szeretne. Esetleg túlpörgött, és megnyugvásra van szüksége, hogy el tudjon aludni. Vizsgáljuk meg, hogy nincs-e melege, vagy éppen nem fázik-e. Nyúljunk be a ruhácskája alá a nyakánál, ha meg van izzadva, melege van, ha hűvösnek érezzük, akkor fázik. Próbáljuk mellre tenni. Nézzük meg, nem nyomja-e, dörzsöli-e a bőrét valahol a ruha. Esetleg nem fáj-e valamije?

Alvás, levegőztetés

A babát altathatjuk kiságyban, ilyenkor az ágymatrac szorosan illeszkedjen az ágykeretbe, a lepedő feszes legyen, ne tegyünk bele semmi feleslegeset, amit magára húzhat (pl. plüss állatok, párna), a csecsemőt a hátára fektessük. A szülők ágyához közeli kiságy lehetőséget teremt arra, hogy a baba jelzéseire azonnal válaszolni tudjanak. A tápszerrel táplált kisbabáknak inkább az édesanya mellett, külön felületen történő altatást javasolják. A kiságy az a biztonságos hely, ahová a szülők betehetik a babát akkor is, ha bármi miatt, rövid időre, egyedül kell hagynunk. Szoptatott babák esetében, ha mindkét szülő egyetért vele, alhatnak közös ágyban, olyankor a szülők ne legyenek túlzottan kimerültek vagy nehezen ébredők, nem szedhetnek gyógyszereket, nyugtatókat, természetesen drogokat és alkoholt sem fogyaszthatnak, sőt még az apa sem dohányozhat. Hosszú hajú anyák kössék össze vagy fonják be a hajukat. Túlzottan kövér szülők, a testhatárokat nehezebben észlelik, ezért ilyenkor nem javasolt az együtt alvás a babával. Egyéves korig más gyermekekkel történő együtt alvás sem tanácsos éjszaka.
Gyakran felmerül a kérdés, mikor lehet levegőztetni a kicsiket. Ez nagymértékben függ az évszaktól. Hidegben javasolt a fokozatos hozzászoktatás, öltöztessék fel a babát, mintha kivinnék, nyissák ki az ablakot, de ne legyen huzatban. Először 5-10 percet, majd hosszabb időt töltsön így, közben figyeljék, jól érzi-e magát, majd rövid időre ki lehet menni vele sétálni és az időjárásnak megfelelően lehet növelni a kint töltött idő hosszát. A tömeget, nagy forgalmú utakat célszerű elkerülni. Esős, párás, ködös, szeles időben, -4, -5 Celsius-fok alatt nem javasolt a baba levegőztetése. A tűző naptól, a szúnyogoktól, egyéb bogaraktól is védeni kell a csecsemőt. Általános szabály: egy réteggel több ruhát kell adni a kisbabákra, mint amilyenben az anyuka jól érzi magát, de fontos, hogy ne legyenek túlöltöztetve, a jól szellőző, pamutanyagú babaruhák a célszerűek.


Dr. Riszter Magdolna
szakorvos
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Neonatológia

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.