2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Szívsebészeti és kardiológiai rehabilitáció

Magyarországon a betegek mintegy felénél jelentkezik valamilyen szív- érrendszeri betegség. A munkaképes korú betegek nagy száma miatt különösen nagy jelentősége van annak, hogy közülük a fiatalabbak minél előbb visszatérhessenek a családjukhoz és a munkájukhoz. Az idősebbek esetében szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy örömtelibb nyugdíjaséveket élhessenek. Ebben kap egyre nagyobb jelentőséget a kardiológiai és szívsebészeti rehabilitáció.


A szívműtöttek gyógytornája a szívsebészet beindulásával kezdődött az 1970- es évek elején, azóta rehabilitációnak ebben az ágában is számos változás történt.  A szívsebészeten az első találkozás alkalmával a műtét előtti betegtájékoztatás folyamán igyekszünk megismerkedni a betegekkel, és felvilágosítjuk őket a műtét utáni gyógytorna jelentőségéről. Műtét után a betegek az intenzív, majd a fekvőbeteg-osztályon tornáznak. Távozásuk előtt életmódbeli tanácsokat is adunk. A kardiológián mindez az akut eseményt követően az intenzív osztályon, később a fekvőbeteg, illetve a rehabilitációs osztályon válik lehetővé.

Jótékony testmozgás

Az integráció kapcsán szoros együttműködés van a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházzal mind a fekvőbeteg, mind a járóbeteg-rehabilitációt illetően. A rehabilitációs osztályon a betegek általában 16 napig tartózkodnak. A gyógytornászok felmérik a betegek teljesítményét a beérkezésük napján, és a távozásukkor a 6 perces sétateszt segítségével. Minden nap három csoportos gyógytorna foglalkozáson vesznek részt. Ezen kívül tájékozódhatnak betegségük kiváltó okairól az ott dolgozó kardiológusok által, és megtanulhatják az egészséges életmód alapelveit. A gyógytornászok természetesen a mozgásnak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásaival ismertetik meg a betegeket, továbbá dietetikussal és pszichológussal is találkozhatnak. Ezek után további egy hónapon át visszajárhatnak hozzánk a Szívsebészet tetőterében lévő tornaterembe, s ott már nagyobb terheléssel tornáznak.

Gyógykúra

A másik lehetőség az, hogy a Kenézy Gyula Kórház fürdőgyógyászati részlegén a három hétig tartó nappali rehabilitációs programhoz csatlakoznak. A betegek először egy kardiológiai állapotfelmérésen vesznek részt. A terheléses EKG-eredménye határozza meg a következőkben a gyógytorna intenzitását. A program a kardiológiai, dietetikai és pszichológiai beteg-felvilágosításon kívül a páciensek reumatológiai vizsgálatára is kiterjed, és az elrendelt kezeléseket is tartalmazza.
A rehabilitáció utolsó fázisában a betegek életük végéig a Debreceni Szív Egyesületben tornázhatnak tovább. Az egyesületbe járó (volt) betegek jó barátságban vannak egymással, gyakran szerveznek közös szabadidős tevékenységeket. Különösen jól érzékelhető az optimista, derűlátó szemléletmódjuk. Azegyesülethez azok is csatlakozhatnak, akiknek nincs kimutatott kardiológiai betegségük, de a mozgás által szeretnék megelőzni azt. Éppen ezért időszerű lenne, hogy ezen a területen belül is nagyobb hangsúlyt kapna a megelőzés, hiszen a rendszeres testmozgás kedvezően befolyásolja a vérnyomást, a glukóz-toleranciát, és a koleszterinszintet. Javítja a betegek fizikai és pszichés állapotát, az életminőséget és a túlélést.
Reméljük, a munkánk, a kitartásunk és a lelkesedésünk idővel meghozza a kívánt eredményeket, és egyre nagyobb számban csatlakoznak majd a betegeink ezekhez a programokhoz.

Kormosné Gulyás Ilona
gyógytornász
Farkas Dóra
gyógytornász
Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika, Szívsebészet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.