2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Táplálkozási problémák az egészségügyi szakdolgozók körében

Az egészségügyi ellátórendszerben a dolgozók hitelessége nagyon fontos az egészségügyi ellátás folyamán. Követelmény, hogy az egészségügyi dolgozók útmutatóként részt vegyenek az egészségfejlesztésben, és egészséges életmódot folytató modellként példaként álljanak a társadalom számára.


Az emberek táplálkozásának jelentős szerepe van a betegségek kialakulásában, mind minőségi és mennyiségi szempontból. A transzzsírok, adalékanyagok, a telített zsírok, mint sok más betegség kialakulását befolyásoló anyagok, a táplálkozás mérlegének egyik serpenyőjében vannak. A tápanyagok szervezetet védő összetevői, az antioxidánsok, a nyomelemek, mint a minőségi táplálkozás alapjai a mérleg másik oldalán helyezkednek el. A mérleg két oldalának egyensúlya folyamatosan változik, de az egészségtelen táplálkozás javára. Ez jellemzi a lakosság táplálkozási szokásait. A mai, modern társadalomban a mindennapi tevékenységhez az emberek a kívánt kalóriamennyiség többszörösét juttatják be szervezetükbe, mint amennyire szükségük lenne.

Kérdéssor

A leggyakrabban vizsgált táplálkozás-egészségügyi kérdés a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggésének a vizsgálata. Kutatásomban feltártam az egészségügyi szakdolgozók táplálkozási és testmozgási szokásait. Kérdőíves formában zajlott a vizsgálat. A kérdéssorból 153 személy válaszai voltak értékelhetők. Megvizsgáltuk, hogy a táplálkozási problémák és az ápolónők több műszakos beosztása, a bioritmus megváltozása milyen hatással van az egészségi állapotukra. Ugyanis a több műszakos munkarendben dolgozóknak nagyobb a kockázatuk az elhízásra, a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint az alvászavarra. Példaként említem, hogy becslés szerint az éjszakai műszakban végzett munka 40 százalékkal növeli meg a koszorúér-betegség kockázatát. Megállapíthatjuk az eredményekből, hogy a több műszakban dolgozóknak magasabb volt a testtömeg indexük és kevesebb hajlandóságot mutattak a testmozgásra. Azt is bizonyították, hogy az egészségügyi szakdolgozók elméleti tudásukat nem tudják a mindennapokban alkalmazni. Paradox hatást vált ki, hogy pontosan azok az emberek, akik az iskolában elsajátították a tudást, és a munkájuk során mindennap szembesülnek azokkal a betegségekkel, amelyeket az egészségtelen táplálkozás okoz, maguk sem alkalmazzák ismeretüket. Megoldás az egészségtudatosság erősítése az egészségügyi szakdolgozók és a lakosság számára.

Egészségtervező alkalmazás

Erre ad lehetőséget az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (AEEK) honlapján https://www.aeek.hu/ szereplő META (Magyar Egészségtervező Alkalmazás) egészségprogram, amely kitöltésével személyre szabott életmód-, diétás- és mozgástervet kaphatunk. Illetve hiteles egészségügyi oldalakon olvasott cikkek olvasásával még több információt kaphatunk az egyéni egészségnevelésről.
A soha sem késő elven alapuló egészségnevelés célja, hogy felébresszük az egészségtudatos magatartást a lakosság körében.

Zelizi Piroska
egyetemi okleveles ápoló, az oktatási osztály vezetője
Kenézy Gyula Egyetemi Kórház

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.