2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gerincműtétek utáni rehabilitáció

A gerinc elváltozásaihoz tartozó problémaköröket több csoportba sorolhatjuk. Érintheti a csigolyák közötti kisízületeket, a csigolyák közötti porckorongokat (discus), a csigolyák mentén haladó csatornát, valamint egy vagy több csigolyaszegmens térbeli eltérését (torzióját) figyelhetjük meg. A társadalmat érintő két leggyakoribb elváltozás a porckorongsérv (discus hernia) és a gerincferdülés (scoliosis


A sérv a csigolyák közötti porckorong elváltozását jelenti. Ilyenkor a porckorong külső, rostos része elgyengül, szakadásnak indul. Ez kialakulhat állandó üléstől, nehéz tárgyak emelgetésétől, vagy egy hirtelen, rossz mozdulattól. Ilyenkor éles, nyilalló fájdalmat éreznek a betegek, sokszor nem tudnak megmozdulni. Enyhébb tünetei lehetnek az alsó végtagokba sugárzó, zsibbadó fájdalom, kötött izmok az ágyéki gerincszakasz mentén és egy-egy mozdulatkor jelentkező fájdalom. A sérv kialakulása után nagy szerepet játszik a gyógytorna, a rendszeres mozgás a tünetek enyhítésében. Gyógytornász segítségével betanult tornagyakorlatok végzése minden nap ajánlott. A gerinc mobilizálására, nyújtására és a gerinc izmainak erősítésére nagy hangsúlyt kell fektetni nemcsak a panaszok enyhítése céljából, hanem a sérv megelőzése érdekében is. Rendszeres mozgással, helyes testtartással (ülés, állás) elkerülhető a porckorong elgyengülése, elvékonyodása.

Gerincferdülés műtéti kezelése

A gerincferdülés a gerinc háromdimenziós eltérése, amely a gerinc bármely szakaszán kialakulhat, akár egyszerre több szakaszon is. A görbület mértékét Cobb fokban adják meg. Az esetek nagy részében fiatalok körében alakul ki, ezért is nagyon fontos a minél korábbi diagnosztizálás. A kezelések közül az első lehetőség a konzervatív terápia, amelynek fő része a gyógytorna. Ez ideális esetben egyéni torna, mindig a páciensre adaptáltan történik. Ilyenkor a görbület púpi részét fokozottabban kell erősíteni, a völgy részén pedig az izmok nyújtása lesz a fontosabb. Kiegészítésként alkalmazható nyújtó kezelés (extenziós-trakciós készülékkel), amely előkészíti a gerincet a gyógytornához, segít a mobilizálásban és a nyújtásban. Ha nagyobb mértékű a görbület (20-40 Cobb-fok), akkor a gyógytornát kiegészítve egyedi fűzőt kap a páciens, amit állandóan viselnie kell. Ha ennél is nagyobb a deformitás, akkor műtéti kezelésre kerül a sor.

Mozgás

Fontos tudni, hogy a mozgás ezután is elengedhetetlen lesz az izmok megerősítése, egyensúly fejlesztése, és a hétköznapokba, a sportoláshoz való visszatérés érdekében. A mai, fejlett műtéti technikáknak köszönhetően tiltott mozgásokat – amelyeket a gyógytornász által tanulnak meg a páciensek – 3 hónapig kell elkerülni, ezek a nagy ívű törzsmozgások. A műtét utáni héten szintén gyógytornásszal elsajátítják a hely-, helyzetváltoztató mozgásokat: oldalra fordulás, felülés, felállás, séta. A rehabilitációs időszakban kiemelten fontos a törzs izmainak visszaerősítése, a csípő körüli izmok nyújtása, a lapockazáró izmok megerősítése. Ahogy javul a páciensek állapota, egyre nehezebb, összetettebb feladatokat végezhetnek. Oda kell figyelni a nem stabilizált csigolyaszegmensekre is, hiszen könnyen túlterhelődnek. Ez további törzsizom- erősítéssel kerülhető el. Hosszú távú célként kitűzhető a sportoláshoz, hobbihoz való visszatérés. A szimmetrikus sportok ajánlottak, úszás, kerékpározás, kocogás, evezés, röplabda, de akár a síelés is. Sokan úgy gondolják, hogy a gerincműtéten átesettek élete korlátozottabb lesz, azonban ez tévhit. A rehabilitációs idő eltelte után folytathatják a hétköznapokat, emellett új lehetőségek nyílhatnak meg új sportok kipróbálására, egy új külsővel.

Barkóczi Dóra
gyógytornász

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.