2020. Június 04. Bulcsú nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Fertőtlenítő robotok a klinikákon

A „Betegbiztonság növelését célzó fejlesztések a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában” című projekt keretében beüzemeltek három térfertőtlenítő robotot szeptemberben.


A THOR UV-C nevű kórházi fertőtlenítő mobil berendezés úgynevezett ultraviola C sugárzással fejti ki hatását. Használatával perceken belül 99,999 százalékkal csökken a baktériumok száma abban a helyiségben, amelyben üzemel.
A robot által a napfény fertőtlenítő hatásának mechanizmusa szerint kibocsátott, úgynevezett UV-C sugárzás úgy pusztítja el a kórokozókat, hogy azok örökítő anyagát (DNS) teszi tönkre – ismertette dr. Orosi Piroska a Kórházhigiéne és Infekciókontroll Tanszék vezetője.– A készülék hatékony a legkülönbözőbb kórokozók ellen. A robot digitálisan helyezhető üzembe. Ezt követően automatikusan a fertőtlenítendő helyiség magasságához állítja be magát, majd feltérképezi és letapogatja a helyiséget, azonosítja a zavaró tárgyakat, az árnyékolt részeket és a mért adatok alapján bocsátja ki a szükséges nagy erősségű UV-C sugarakat a nehezen fertőtleníthető felületekre is. A robot alkalmazásával hatékonyan végezhető a zárófertőtlenítése azoknak az elkülönítő kórtermeknek is, ahol az antibiotikumoknak leginkább ellenálló kórokozókat hordozó betegeket ápoljuk. A robot alkalmas továbbá műtők, intenzív osztályok zárófertőtlenítésére is. Egy átlagos méretű helyiség esetében kb. 15-20 perc a fertőtlenítési idő.
Megtudtuk, hogy az utóbbi 15-20 évben megváltoztak bizonyos kórokozók, ellenállók lettek a kezelésükre használ antibiotikumokkal szemben. Ezeket a mikrobákat rendkívül nehéz elpusztítani. Ezeknek a vírusoknak, baktériumoknak, gomba spóráknak a megsemmisítésére alkalmas a robot.
A „Betegbiztonság növelését célzó fejlesztések a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában” című projekt közel 200 millió forintos támogatással valósult meg, 85 százalékban Európai Uniós, 15 százalékban hazai központi költségvetési forrásból. Ezek a fejlesztések javítják az egészségügyi dolgozók munkakörülményeit és a betegellátás minőségét, valamint növelik a betegek és hozzátartozóik elégedettségét.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.