2020. Június 04. Bulcsú nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Aki időt nyer, életet nyer

1988-ban végeztem Debrecenben. Az Orvostudományi Egyetem befejezését követően Debrecenben a II.sz. Sebészeti Klinikán kezdtem el dolgozni, 1992-ben általános sebészetből, majd 1994-ben mellkassebészetből szakvizsgáztam.


2002-ben szereztem tudományos minősítést, ph.D. fokozatot, a hasnyálmirigy műtétek biztonságának fokozására irányuló műtét-technikai elemzéseket végeztem. 2007-ben szakvizsgáztam klinikai onkológiából, majd 2011-ben a klinikai farmakológia szakorvosa lettem. Aktívan részt vettem a Debreceni Hospice otthoni szakellátás munkájában, ahol az életvégi, terminális állapotú daganatos betegek gondozását, ápolását végeztük. 2014-ben palliatív orvostan licenc-vizsgát tettem. 2009-től dolgozom a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Onkológiai Osztályán, jelenleg osztályvezető főorvosként. 2017 július 1-től a Debreceni Egyetem és a Kenézy Kórház közötti integráció keretén belül kaptam megtisztelő megbízást az Onkológiai Intézetének vezetésére.

Szakmai tervek

A daganatos betegek ellátása kiemelten fontos egészségügyi feladat. Az elmúlt évek megbetegedési és halálozási adatainak, a tendenciának elemzése az elkövetkezendő évekre, évtizedekre a daganatos megbetegedés, halálozás további növekedését jelzi. Magyarország a daganatos halálozás vezető helyén áll az európai országok között. Ami jó hír az, hogy számos daganattípusnál (pl.emlőrák, vastagbélrák) a mortalitás csökkenő tendenciát mutat. A kéz intézmény integrációjával létrejött hatalmas egészségügyi ellátórendszer vonzáskörzetében a daganatos betegeknek a száma is jelentős nagyságú. A jelenleg működő egészségügyi rendszerben előfordul, hogy a betegek kivizsgálása és ennek megfelelően a kezelése nem az elvárható gyorsasággal történik. Kiemelten fontos feladatnak tartom a betegutak pontos kijelölését, a betegút menedzselést. Az a cél, hogy daganatos beteg ne ” kallódjon el” az egészségügyi rendszerben, a lehető leghamarabb jusson korrekt diagnózishoz és a szükséges kezeléshez. Az optimális betegutak kialakítása csak a társszakmákkal történő összehangolt munka révén valósítható meg, a betegek optimális terápiájának meghatározása több szakterület orvosainak együttes feladata . Ez az u.n. onkoteam, amelynek munkájával garanciát kapunk arra, hogy a tumoros betegek kivizsgálása és kezelése egységes, korszerű és az adott beteg számára a legoptimálisabb legyen. Az onkoteam üléseken a társszakmák képviselőinek személyes jelenléte és a rendelkezésünkre álló kellő technikai felszereltség teszik lehetővé a hatékony és eredményes munkát. Célomként szerepel továbbá olyan ambulancia kialakítása, ahol a panaszokkal jelentkező személy onkológus szakorvos irányításával, felügyelete alatt az optimális időintervallumon belül jusson korrekt képalkotó, szövettani vizsgálathoz, diagnózishoz, onkoteam véleményhez, majd lehetőség szerint kuratív kezeléshez. Így a daganatos beteg nem veszhet el a különböző szakmák ellátási rendszerében.

Gyógyítási eredmények javítása

Kiemelkedően fontosnak tartom a daganatos betegek kezelése során a terápiás eredmények javítását. A legmodernebb hazai és nemzetközi guideline-ok ajánlásait figyelembe véve egységes terápiás irányelvek kialakításával, különböző daganatok kezelésében alkalmazott protokollok egységesítésével, fejlesztésével a daganatos beteg érdekeit és speciális lelkiállapotát maximálisan figyelembe véve törekszünk az eredményesség fokozására. A daganatos betegségek korai felismerése is kiemelt feladat, amelyben a szűrővizsgálatoknak meghatározó szerepe van. A részvételi szám növelése céljából előadásokkal, szakmai rendezvényekkel, a média segítségével irányítjuk a figyelmet a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságára, kiemelve, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatok döntő többsége gyógyítható.
Tekintettel arra, hogy a daganatos betegek száma magas és emelkedő tendenciájú, fontosnak érzem a klinikai onkológia és a sugárterápia szabályozott keretek közötti oktatását, csakúgy, mint tudományos rendezvények szervezését, azokon való aktív részvételünket, eredményeink bemutatását.
Nem utolsósorban szeretnék az onkológián, és a sugárterápián dolgozó minden munkatársam számára biztonságos, kiszámítható, nyugodt körülményt teremteni, ezzel is segítve lelkiismeretes, áldozatos munkájukat.

Túlélési esélyek

Magyarországon évente kb. 70 ezer új rákos esetet fedeznek fel és kb. 33 ezren halnak meg valamilyen rákos megbetegedésben. A várható élettartam növekedésével nő a daganatok megjelenésének kockázata -2/3-a 60 év felett jelentkezik. Hazánkban a daganatos betegségek a megbetegedési és halálozási okok második helyén állnak. Minden 4. állampolgár rosszindulatú betegségben hal meg. A leggyakoribb daganatos halálokok a tüdő-, emésztőrendszeri-, szájüregi daganatok, valamint az emlő-és prosztatatumorok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 20 év múlva a rosszindulatú daganatos betegségek a föld lakosságának csaknem 50 százalékát fogják érinteni. Ezek az adatok ijesztőek. Ami viszont nagyon jó hír, hogy az orvostudomány, a társszakmák fejlődésének köszönhetően a rákkal szemben egyre több hatásos fegyverrel rendelkezünk, nem vagyunk tehetetlenek. Sok fajtája a daganatos betegségeknek ma már egyáltalán nem számít halálos kórnak, nem jelent halálos ítéletet. A legújabb onkológiai kezelések bevezetésének köszönhetően a daganatos betegségek átlagos túlélési ideje évek alatt a többszörösére nőtt, megfelelő életminőség mellett. A daganatos betegségek molekuláris oka mindig valamilyen mutáció, azaz egy vagy több gén meghibásodása, hibás működése vezet az abnormális mértékű sejtosztódáshoz, tulajdonképpen a daganat kialakulásához. Korábban terápiaként csak a kemo-vagy a sugárterápia jött szóba, melyek azonban nem az adott génhibát, a betegség okát, hanem annak következményeit, a sejtosztódást gátolják. Az onkológia új ága ,a preciziós onkológia feltérképezi az adott betegnél jelenlévő génhibát, génhibákat és ezek alapján meghatározható a beteg számára a legoptimálisabb kezelési stratégia. Ez az igazi személyre szabott kezelés. Az ú.n. célzott kezelések során a daganatsejtek működését gátló gyógyszerek célpontjai elsősorban a daganatsejtek felszínén található jelfogó molekulák, receptorok, ill.az azokhoz kötődő molekulák. Ezek indítják el azokat a sejtműködéseket, amelyek a daganatsejtek féktelen osztódásáért, az áttétképződésért, a daganat halhatatlanságáért felelősek. A célzott biológiai terápiák ezeket a sejtműködéseket függesztik fel. Ezek a gyógyszerek főleg a daganatsejteken fejtik ki hatásukat, az egészséges sejteket alig károsítják, így mellékhatásaik csekélyek, a betegek életminőségét kedvezően befolyásolják.
Az utóbbi évek legnagyobb kutatási területe az immunterápia lehetőségeinek keresése a daganatos betegek kezelésében. Ennek során a szervezet saját védekező rendszerének, a vérben jelenlévő speciális fehérvérsejt típusoknak célzott serkentésével igyekeznek a daganatot elpusztítani. Az eddigi eredmények biztatóak, bizonyos daganattípusoknál (pl. melanoma, nem kissejtes tüdőrák, vesesejtes rák, fej-nyaki daganatok, klasszikus Hodgkin-lymphoma) a túlélést növeli, a tumoros folyamatot lassítja. Becslések szerint a következő 10 évben az onkológiai ellátás és a kezelések közel 60%-a immunoonkológián alapul majd.

Megelőzhető a betegség

Különböző vizsgálatok igazolták, hogy az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető. Ezért fontos az, hogy tisztában legyünk azzal, mit tehetünk a daganatos betegség elkerülése érdekében. Két fontos tényezőt szeretnék kiemelni: az egészséges életmód alapszabályainak betartását és a szűrővizsgálatokon való részvételt. Alapvetően tisztában kell lennünk a rizikófaktorokkal: testsúlynövekedés, mozgáshiány, táplálkozás, alkohol, dohányzás és a stressz. Egy tudatosan szervezett élet, életmódváltás segítségével a rizikó jelentős mértékben csökkenthető. Megfelelő diétával a vastag-és végbélrák 50 százalékkal, a prosztata, eperák 15 százalékkal csökkenthető lenne. A béltumorok 32 százaléka inaktív életmódú embernél fejlődik ki. A másik nagyon fontos prevenciós lehetőség a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Hazánkban a szűrővizsgálatok ingyenesek, sajnos ennek ellenére nagyon alacsony a részvételi arány. Magyarországon az emlőrák szűrővizsgálatán való részvétel a legmagasabb, így is alig éri el az 50 százalékot. Összehasonlításképpen a skandináv országokban ez az arány több mint 90 százalék, ennek köszönhetően rendkívűl alacsony az ottani áttétes emlőrákos betegek száma. Korai stádiumban felismert daganatos betegség legtöbbször gyógyítható. Például egy korai stádiumú, áttétet nem adó, sebészileg jól eltávolítható emlőrák 5 éves túlélése gyakorlatilag 100 százalék, addig az előrehaladott, távoli áttétet (máj, csont, tüdő, agy)adó emlőrák 5 éves túlélése 16-20 százalék. Ezekből az adatokból is látszik, mennyire döntő az egyén felelőssége a daganatos betegség kialakulásának megelőzésében, és a betegség időben történő felismerésében egyaránt. Érezzük magunk számára kötelezőnek a szűrővizsgálatokon való részvételt, törekedjünk egészségtudatos élet fenntartására.
Azonban nem szabad, hogy kétségbeesés legyen úrrá azokon, akiknek szervezetében rosszindulatú daganatot fedeznek fel. Bár igaz, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem tudunk minden rákos beteget meggyógyítani, azonban az életminőség, az életkörülmények jelentős mértékben javíthatók. Az onkológia, a társszakmák állandó fejlődése egyre több lehetőséget nyújt a gyógyításhoz. A daganatos betegek esetében a jól ismert mondás fokozottan igaz: aki időt nyer, életet nyer.

Dr. Árkosy Péter
igazgató
Onkológiai Intézet
Klinikai Központ
Debreceni Egyetem

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.