2021. Június 21. Alajos, Leila nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Megtiszteltetés és felelősség

Örömteli megtiszteltetés és egyben nagy felelősség dr. Rezes Szilárd Gyulának, a Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika új igazgatójának, hogy az egyetem vezetése megbízta a klinika igazgatásával.


Érzi a vezetői munka súlyát, hiszen az intézet gazdasági stabilizálása, a dolgozói kollektíva megerősítése, a betegellátás megszervezése, az oktatási tevékenység fejlesztése és a tudományos produktivitás javítása számos új feladatot ró rá.

Mint elmondta, a fül-orr-gégészeti betegségek széles spektrumában van két olyan kiemelten fontos terület, melyek különös figyelmet és erőbefektetést érdemelnek: a fej-nyakdaganatos betegek gyógyítása és a hallószervi rehabilitáció. – A fej-nyaki daganatos betegségek korai felismerése kulcsfontosságú a betegek gyors és eredményes kezeléséhez. A korai felismerést segíthetik a lakosság minél szélesebb rétegét elérő daganatszűrő programok. A daganat irányú szűrővizsgálatok jelentősége a lakosság magasabb kockázattal bíró csoportjaiban, például a dohányzók és a rendszeresen alkoholt fogyasztók körében a legnagyobb. A felismert fej-nyaki daganatos betegek kezelésében komplex onkológiai szemléletet alkalmazunk, ahol onkológus és sugárterápiás szakorvosokkal közösen tervezzük meg a betegek kezelését. A gyógyítási eredményeink javítása érdekében jelenleg is zajlik onkológus és sugárterápiás kollégákkal karöltve a nemzetközi onkológiai protokollok mindennapi gyakorlatunkba történő beillesztése – ismertette az igazgató. A daganatos betegek sebészi ellátását a hagyományos módszerek mellett a legújabb technikák is segítik klinikánkon. Az elmúlt évek nagy műszerbeszerzése egy sebészi navigációs eszköz megvásárlása volt. Az eszköz használatával jelentősen növelhető a sebészi beavatkozás biztonsága, mivel a műtét előtt elkészített CT és MRI képek alapján a sebész a műtét során egy képernyőn nyomon követheti a sebészeti eszközök műtéti területen belüli mozgását. A fej-nyaki daganatos betegek eredményes gyógyítása, a határterületi kérdések megoldása érdekében szorosabb kooperációt építünk ki a társszakmákkal; a szájsebészettel, az idegsebészettel vagy a gyermeksebészettel.

A fül-orr-gégészet másik kiemelt területe a hallás rehabilitáció, amely a halláscsökkenés szűrésétől kezdve, a halláscsökkenés eszközös és műtéti javításán át, a hallás és ezzel együtt a beszédértés és beszédkészség komplex fejlesztésével bezárólag igen sokrétű tevékenységek sorát öleli fel. Ezek egy speciális területe a veleszületett siket gyermekek hallás habilitációja. A kezelés első lépése a siket gyermekek cochleáris implantációs műtéte (elektród bevezetése a belsőfülben elhelyezkedő csigába), melyet hosszas hallás felépítő tréning követ. A cochleáris implantációs műtéteket sok éve sikeresen végezzük klinikánkon. A műtét utáni hallás- és beszédfejlesztés hosszú éveken át tartó folyamatát, amely sok szakember (audiológus, technikus, logopédus, szurdopedagógus) összehangolt munkáját igényli, fejleszteni, kiteljesíteni tervezzük. Célunk egy komplex hallás rehabilitációs és beszédterápiás centrum létrehozása, melynek működtetésével nemcsak a siket, hanem a beszédhibás, autista gyermekek kiszűrése, teljes hallás rehabilitációja valamint beszédfejlesztése történne. Klinikánk implantációs munkacsoportjának működését be kívánjuk kapcsolni a hazai munkacsoportok és a külföldi implantációs centrumok gyakorlati és tudományos munkájába – ismertette dr. Rezes Szilárd Gyula.

Klinikánkat jellemző magas színvonalú oktató tevékenység a következő szemeszterben új profillal bővül: a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara logopédia szakirányú képzésén audiológia és foniátria tantárgyak oktatási feladatait fogjuk ellátni. A betegellátás fejlesztésére építve tervezzük továbbterjeszteni klinikánk tudományos kutatási profiljait az onkológia és a hallás rehabilitáció irányába – zárta gondolatait dr. Rezes Szilárd Gyula.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.