2019. Május 27. Hella nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Daganatos betegek táplálása

A hatékonyabb terápia és a hosszabb túlélés érdekében a daganatos beteg kezelése során egyénre szabott, a szervezett tényleges szükségletének megfelelő tápláltsági állapot fenntartására kell törekedni, hiszen legfontosabb feladatunk a beteg meglévő testsúlyának megtartása.


Ha a beteg nem tud, vagy nem akar szilárd táplálékot fogyasztani, de inni tud, akkor iható tápszerek fedezhetik a tápanyagszükségletét. A táplálásterápia felépítését orvos vagy dietetikus végzi. Ha az ivás is nehézségekbe ütközik, és nem tudjuk a megfelelő mennyiséget és minőséget biztosítani szájon keresztül, akkor a szondatáplálás a megoldás. Általánosan elfogadott nézet, hogy amíg az emésztőrendszer akár részlegesen is, de működik, akkor az enterális táplálás előnyt élvez a parenterális táplálással (infúzió, vagy központi vénába adott tápoldat) szemben.

Tápszerek speciális eszközön át

Fej-nyak daganatos betegeknél a sugárkezelés alatt mellékhatásként nagyon hamar kialakulhat az íz érzés hiánya, a nyálelválasztás csökkenése. Az étvágytalanság, a fájdalmassá váló szájnyálkahártya megnehezíti a szájon át történő táplálkozást. Az állapotromlás és az alultápláltság megelőzéseként szükségessé válik a szondával való táplálás bevezetése. Szondatáplálás során megfelelő mennyiségű, minőségű és összetételű táplálékot juttatunk be az emésztőcsatorna megfelelő szakaszába. A szondatáplálás nem jelenti a szájon keresztüli táplálkozás tilalmát, tehát a két táplálkozási mód párhuzamosan is történhet. A szondán keresztül kizárólag tápszer adása javasolt, mert az otthon készített, turmixolt ételek könnyen eltömíthetik a szonda nyílását. A szondatáplálásra az esetek nagy részében csak átmenetileg van szükség és az állapot javulásával az eltávolítható.

Gyomorba ültetett szonda

Ha a beteg szondán át történő táplálása 3 hétnél hosszabbra nyúlik, tartóssá válik vagy a fent említett módon nem kivitelezhető, akkor a hasfalon át a gyomorba beültethető szonda alkalmazása indokolt. Cseréje 1 év után javasolt. A szonda beültetése altatásban vagy intravénás gyógyszeres garatérzéstelenítést követően történik. Utána 12 órával, folyadék adásával készítjük elő a szondát a táplálásra. Fokozatosan kezdjük, egy-két napon át 1000 ml tápszert adunk a betegnek, naponta legalább öt részre elosztva. Ha nincs panasza, akkor emelhetjük a napi tápszer mennyiségét. A fokozatosság betartása nagyon fontos! Mellékhatások alakulhatnak ki, előfordulhat hasmenés, hányinger. Ezekben az esetekben csökkenteni kell a tápszer mennyiségét, és csak a tünetek megszűnése után emelni fokozatosan. Táplálás előtt a beteget félig ülő helyzetbe hozzuk, odakészítjük a testhőmérsékletű tápszert, ellenőrizzük a szonda helyzetét, átmossuk a szondát. Táplálás közben figyeljük a beteg állapotát, lassan adagoljuk a tápszert, panasz esetén visszalépünk a tolerált mennyiséghez. A táplálás végén átmossuk a szondát vízzel. Ágyban fekvő beteg még fél órát maradjon félig ülő helyzetben, addig rendezzük környezetét, dokumentáljuk a tevékenységet.

Gyógyszer beadás

Gyógyszert is beadhatunk szondán keresztül. A tablettát összetörjük, vízben feloldjuk, átmossuk a szondát 25-50 ml vízzel, és beadjuk a gyógyszert, majd újra átmossuk a szondát 25-50 ml vízzel. A szondát naponta gondozni kell, környékén a bőrt tisztán és szárazon tartani. Nagyon fontos a családtagok bevonása a beteg táplálásába. A beteg ne szigetelődjön el, tudjon segítséget kérni. Számos otthonápolási szolgálat működik, ahol bármikor lehet felvilágosítást vagy tanácsot kérni. Nagyon fontos a beteg pszichés vezetése is, mivel az énkép megváltozása okozhat lelki problémákat. Klinikánkon pszichológusi háttér biztosítja, hogy betegeink megbirkózzanak az esetleges gondokkal.

Illyésné Kovács Ildikó
ápoló
Onkológiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.