2020. Február 27. Edina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Életmódváltással megelőzhető a cukorbetegség

A középkorú emberek könnyen elhíznak, ha nem mozognak eleget. A túlsúly miatt cukorbetegség alakulhat ki, kezelésére fogyást és rendszeres mozgást javasol az orvos, de ha a beteg nem elszánt, és nincs indíttatása a fogyásra, sportra, gyógyszert kap, később pedig akár inzulint. Mi a teendő, hogy ez ne következzen be? – kérdeztük a belgyógyászt


Negyven-ötven éves korban a mozgásszegény életmód, a fizikai munka és a sport hiánya, az öröklődés miatt egyre több a túlsúlyos ember. Különösen a hasi (alma típusú) elhízás veszélyes, ugyanis hajlamosít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására – mondta dr. Balogh Zoltán belgyógyász, diabetológus, gasztroenterológus, endokrinológus, a Belgyógyászati Intézet egyetemi docense.

Sokáig panaszmentes az érkárosodás

Hazánkban 700 ezer cukorbeteg ismert és legalább ugyanennyien vannak azok, akik nem tudják, hogy cukorbetegek. Ugyanis a 2-es típusú diabétesznek sokáig nincsenek figyelmeztető tünetei. A betegség előrehaladásával szájszárazság, szomjúság érzés miatti napi 3-4 liter folyadék fogyasztása, látásromlás, visszatérő húgyúti és bőrfertőzések hívhatják fel a betegségre a figyelmet. Gyakran csak véletlenszerűen derül ki a baj, pl. laboratóriumi vérvizsgálat során, vagy már a szívinfarktus, vagy agyi érbetegség miatt. Európában átlagosan 5-7 évet késik a 2-es típusú cukorbetegség felismerése. Eközben tünetmentesen kialakulnak a betegnél a szövődmények, mint pl. az érkárosodás, mely a szervezet minden erét érinti.

Diéta, mozgás

A cukorbetegséget megelőző állapotokban a kalóriaszegény étrend, és a heti legalább 150 perc időtartamú rendszeres, dinamikus mozgással elért 5-7 százalékos fogyás több külföldi tanulmány eredménye szerint 58 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Jelenleg Magyarországon cukorbetegséget megelőző céllal gyógyszer nincs törzskönyvezve. Az időben történő életmódváltástól remélhető a betegség megelőzése. A már kialakult betegséget meggyógyítani nem lehet, de jól karban tartható. Kezelésében olyan újabb gyógyszerek alkalmazhatók, amelyek csökkentik a testsúlyt és nem okoznak túlzottan alacsony vércukor értéket. Jelentős súlytöbblet esetén is megvalósítható mozgásformák: tömegközlekedés helyett napi rendszerességgel gyaloglás, kerékpározás, kutya sétáltatás, kertészkedés. Napi fél óra mozgással csökkenthető a testsúly. Emellett meg kell változtatni a táplálkozási szokásokat. Teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt, halat, baromfit érdemes fogyasztani, törekedni kell a zsírszegény ételkészítésre.

Életmódváltás, szaksegítség

Már 5-10 kilogrammos túlsúly esetén érdemes életmódot váltani (helyes étkezés, fogyás, testmozgás). Az időben történt 5-7 százalékos fogyás segít megelőzni az elhízás szövődményeit, mint az ízületek elkopását, a szívelégtelenséget és többnyire elkerülhető az inzulinkezelés. Az országban egyedüliként a Belgyógyászati Intézet A Épületében adott minden a túlsúlyos betegek életmódváltásához. Tankonyha, dietetikai tanácsadás, gyógytornászok, tornaterem, szakorvosi és szakápolói háttér áll a betegek rendelkezésére. Első alkalommal háziorvosi beutalóval lehet jelentkezni a szakrendeléseken. A cukorbetegség bármely stádiumában szükséges az életmódváltás a kezelés sikerességéhez. A gyógyszer szedése önmagában nem vezet eredményre, fogyni kell és egészségesen étkezni. Ma Magyarországon a férfiak átlagosan 2800 kilokalóriát fogyasztanak naponta, a nők 2300-at. Mindkettő csak komoly fizikai munkát végző embereknek szükséges. Ülő életmódot folytatóknak ennél 900-1000 kalóriával kevesebb étel is elegendő, ha fogyni akarnak.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.