2020. Február 26. Géza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Fogbeültetés

A kihullt vagy kihúzott fogat pótolni kell a fogsor épségének megőrzése, az egészséges emésztés miatt. Ma már nem csak a koronával hidalható át a hiány, hanem műfog is beültethető az állkapocsba. Mit nevezünk műfognak (fogászati implantátum) és hogyan végzik a beültetését?


Biokompatibilis, azaz „szervezetbarát” anyagból készül a műfog- gyökér, amelyet az alsó, illetve a felső állcsontba ültetnek be. A műtét előtt előzetes vizsgálatokra kerül sor, mint a páciens általános kivizsgálására, a fogsor vizsgálatára (a hiányt határoló fogak között megfelelő távolság szükséges), panoráma röntgen (OP), vagy 3 dimenziós speciális digitális röntgenfelvétel készítésére (CBCT) a csontmennyiség mérésére. A fogbeültetést a következő esetekben javasolják a fogorvosok: egy fog hiánya, részleges foghiány, illetve teljes fogatlanság esetén fogpótlások rögzítése miatt. Az implantációt nem javasolják: dohányzás, alkoholizmus, nem megfelelő szájhigiénia esetén, valamint ha nem elegendő a csont a beavatkozás helyén. (Ez utóbbi csontátültetéssel ma már megoldható, a műtét után kb.3 hónapot várni kell az implantátum behelyezésére). Továbbá nem javasolt a fogbeültetés súlyos vérzékenység, szívbetegség, rossz általános egészségi állapot és minden olyan betegség, gyógyszeres kezelés esetén, amely az implantátum gyógyulását hátrányosan befolyásolja, (pl. nem kezelt cukorbetegség, csontanyagcsere zavar, daganat miatti rákellenes ill. sugárkezelés) terhesség fennállásakor és abban az életkorban, amikor a teljes csontfejlődés még nem fejeződött be.

Melyek az implantátum előnyei?
Műfog-gyökér behelyezése esetén a hiányt határoló ép fogak lecsiszolására nincs szükség, lehetőség van rögzített pótlás készítésére olyankor is, amikor a rágófogak elvesztése miatt csak kivehető fogpótlás készíthető, teljes foghiány esetén kellő számú implantátum beültetésével szintén rögzített fogpótlás készíthető, javul a páciensek életminősége. A fogbeültetés menete: Az előzetes kivizsgálást követően a műtét előtti napon antibiotikus kezelést kezd a beteg, másnap az implantátum behelyezése megtörténik az állcsontba, a műtét után kontroll röntgent végeznek, fájdalomcsillapító szedése szükséges (műtét után ajánlott azonnal bevenni), egy hét múlva varratszedés. A műfog-gyökér a beültetéstől számítva általában 3 hónap múlva terhelhető (kivéve ha szükség volt egyéb kiegészítő műtétre pl.:csontpótlás, mely esetben 6 hónap). Ezután következhet a gyökérre a fog, azaz a fogpótlás elkészítése.

Kilökődhet-e a műfog-gyökér?

A kilökődés a tévhittel ellentétben nem azért történik, mert a szervezet „nem fogadja be ” a műgyökeret. Nagyon fontos a megfelelő szájhigiéne, mert elsősorban ettől függ az implantátum élettartama. Ugyanúgy, mint a saját fogakon ezen is képes megtapadni a lepedék ill. a fogkő amiben kórokozók vannak és ha nem sikerül ezeket eltávolítani fogágybetegséget okoznak, mely bizonyos idő után az implantátum elvesztésével (kiesésével) járhat. Fontos a megfelelő fogmosási technika alkalmazása, fogselyem, és pl.: superfloss használata, egyéb speciális szájhigiénés eszközök használata (fogköztisztító kefe, antibakteriális öblögető használata). Továbbá nagyon lényeges az évenkénti kontrollvizsgálat!

Cseszlai Andrea
fogászati asszisztens
Fogorvostudományi Kar

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.