2020. Február 26. Géza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Sportolni mindig!

A gyermekek elemi igénye a mozgás. Sosem fáradnak el, hihetetlen aktivitásuk nem betegség, rendellenesség vagy rosszaság, hanem szükségszerű normális fejlődési jelenség. A mozgás fejleszti a gyermek állóképességét, koordinációját, egyensúlyérzékét, izom- és keringési rendszerét és egész személyiségét.


Minden korosztálynál fontos, hogy sokat játsszanak, sportoljanak télen-nyáron a szabad levegőn. A mozgást nem lehet elég korán kezdeni. A hasfájós csecsemőknek nagyon jót tesz egy kis evés előtti kar- és lábtornáztatás, finom masszírozás. Nemcsak a „szél”- től lehet így könnyebben megszabadulni, hanem a szülő - gyermek közvetlen testi kapcsolata is fennmarad. Már néhány éves kicsikkel, valamint kiscsoportban kezdhetünk végeztetni labdás gyakorlatokat a gyerekekkel, mert ezek a sportjátékok alapelemei. Nagyon szeretik gurítani, dobni, pattogtatni a labdát. Játékosan ugyan, de gyerekeinket kezdettől fogva mozgatnunk kell! Az óvodás korosztály különösen fogékony arra, hogy társaival együtt, csapatban játsszon. Figyeljünk oda a gyermek érdeklődésére. Ne erőltessük a focisuliba járást, ha a gyermek szívesebben játszik, pancsol, úszik a vízben. És ne küldjük úszóedzésekre, ha mindene a labda. Akik zene hallatára ugrálni, mozogni kezdenek, valószínűleg a táncban fogják örömüket lelni.

Példamutatás

Mindig fontos a példamutatás. Nem fog szívesen az udvaron, játszón szaladgálni az a gyermek, akinek szülei, testvére egész nap a számítógép, vagy tévé előtt „sportol”. A napi rendszerességű, vagy hosszabb ideig, akár órákig történő komputerezés nemcsak a szemnek káros. Az ülő életforma elhízáshoz, magas vérnyomás kialakulásához vezethet. Gyakorlatomban találkoztam már olyan esettel is, hogy a villódzó fények epilepsziás rosszullétet provokáltak. A harci, akadálypályás játékok a gyermekeket felesleges izgalmaknak teszik ki, melyek után alvásprobléma, tanulási zavar léphet fel.
Sok esetben kérnek a szülők felmentést iskolai testnevelés alól a gyermek elhízottsága, asztmája, vagy egyéb betegsége miatt. Pedig ezekben az esetekben kimondottan jót tesz a rendszeres mozgás. Könnyített testnevelést ajánlunk, és csak a hosszabb, megerőltető futások alól javaslunk felmentést. Természetesen lehetnek olyan betegségek, melyeknél orvosilag ellenjavallt az aktív mozgás.

Gyógytestnevelés

Az ilyen gyermekeket gyógytestnevelésre célszerű beíratni! Túlsúlyos gyermekeknél, érdemes a testnevelő tanárral, osztályfőnökkel beszélni, hogy órán kapjon speciális feladatokat, és dicsérjék, bíztassák sokszor.
Jobban esik a mozgás is, ha a család együtt sportol. És még valami! Ha a család életvitele megengedi, egy kiskutya rendszeres mozgásra késztetheti az egész családot.

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.