2020. Február 27. Edina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A cukorbaj szövődménye

A diabeteses láb a cukorbetegség összetett, idült szövődménye, mely kialakulásában elsődleges szerepet játszik a cukorbetegség okozta idegi károsodás (neuropathia).


Ez az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek, továbbá a mozgató és érzékelő szervek összehangolásával kapcsolatos idegek betegsége. Idetartozó szövődmény a mindentől függetlenül jelentkező neuropathia, valamint a kis-és nagyereket érintő érkárosodás is. Kialakulására mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegek esetében lehet számítani, főleg hosszú betegség fennállása illetve nem megfelelő anyagcsere mellett. A diabeteses lábnak nevezett tünetegyüttes rettegett következménye a lábon a fekély kialakulása, mely miatt a betegek gyakran tartós, költséges kórházi kezelésre szorulnak, valamint ennek következtében magas a végtagi csonkolások aránya is. Az idegi károsodás miatt az alsó végtagi ínreflexek (Achilles-és térdkalács ínreflex) csökkennek vagy hiányoznak, csökken a vibrációérzés, járáskor bizonytalanságérzésük van a betegeknek. Érzészavarok lépnek fel, a kesztyű, illetve a zokni által fedett bőrön jelentkezik bizsergés, zsibbadás a kézen, lábon, éjjel erősebben általában. A hő-és fájdalomérzet hiánya miatt könnyen sérül meg a betegek lába, és az esetek egy részében nem veszik észre.

Érrendszer bántalom

A vegetatív idegrendszert (szervezetünknek akaratunktól független működését szabályozza) érintő, önmagában jelentkező idegkárosodás számos szervrendszert megbetegíthet. A diabeteses láb szempontjából a csökkent vagy hiányzó alsó végtagi verejtékezés és az érrendszert érintő változások fontosak. A verejtékezés hiánya miatt a bőr itt kiszárad, sérülékeny lesz, berepedések keletkeznek, melyek fertőzések kiinduló pontjai lehetnek. A vegetatív idegrendszernek a szervezet belső környezetének állandóságát biztosító, az alkalmazkodást elősegítő szimpatikus idegrendszer károsodása miatt az erek kitágulnak. A szívből az oxigénben gazdag vért a sejtekhez szállító artériás és a szén-dioxiddal feldúsult vért a szívbe visszaszállító vénás rendszer közötti közvetlen összeköttetések, az úgynevezett AV-shuntök kinyílnak, károsodik a hajszálér hálózat keringése. A fokozott véráramlás miatt a láb megdagadhat, a csontállomány felritkul, az ízületek összeesnek, a láb deformálódik. A talpon új nyomáspontok alakulnak ki, melyek felett bőrkeményedések lesznek, amelyek a talpi fekély leggyakoribb kiindulási pontjai. Ha a fekély már létrejött, akkor nagy a lágyrész és a csontízületi gyulladás, fertőzés aránya, ami az érintett végtagot és súlyos esetben akár a beteg életét is veszélyeztetheti.

Az érkárosodás okai, vizsgálatok

A cukorbetegség okozta érkárosodás kialakulását befolyásolja a nem megfelelően beállított vércukor háztartás mellett a szív-és érrendszeri kockázati tényezők is szerepet játszanak (dohányzás, magas vérnyomás betegség, magas vérzsír értékek). Legjellemzőbb tünete az alsó végtagi érszűkületnek a járáskor fellépő lábikra görcs, sántítás, mely megállásra, pihenésre készteti a beteget bizonyos táv megtétele után. A panasz általában pihenésre szűnik. Súlyos, előrehaladott esetben már nyugalomban is lábfájdalomról panaszkodhat a beteg vagy seb keletkezhet a lábon. Jellemző még az érfal fokozott meszesedése. A neuropathiás, idegi eredetű fekélyek kimenetele kedvezőbb, tartós kezelés mellett kisebb az amputációs arány vagy minimális csonkolás is elégséges lehet (pl. lábujj). A helyes, sikeres kezelés feltétele a tökéletes szénhidrát anyagcsere. Lehetőség van az idegi károsodás oki és tüneti kezelésére. Az érrendszeri károsodások esetén gyógyszeres kezelést alkalmazunk a keringés javítására. Akiknél értágításra vagy érműtétre alkalmas elváltozások igazolódnak, azokat megoldjuk a megfelelő sebgyógyulás biztosítása érdekében.

Dr. Veres Katalin
egyetemi adjunktus
Belgyógyászati Intézet C épület

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.