2021. Január 25. Pál nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Kevesebb kalória, hosszabb élet

Előfordul, hogy egy betegség kialakulása hozza magával a többit, s ha nem fordul idejében orvoshoz a beteg, több, életre szóló bajt szerezhet.


A metabolikus szindróma - melyet halálos négyesnek is neveznek -, részben öröklött kór, részben helytelen életmód miatt alakul ki. Olyan összetett anyagcsere betegség, amely nagymértékben hajlamosít a felgyorsult érelmeszesedés következtében szívinfarktus, illetve agyi érbetegség (stroke) kialakulására – ismertette dr. Balogh Zoltán, az I. sz. Belgyógyászati Klinika szakorvosa. - A halálos négyes a hasi (férfias) típusú elhízás, a magas vérnyomás, a szénhidrát anyagcsere valamilyen méretű zavarát (akár 2-es típusú cukorbetegséget), valamint kóros vérzsír szintet jelent. A 2001-es amerikai betegség meghatározás szerint, ha az 5 kritérium közül – magas vérnyomás, alacsony HDL (jó koleszterin) szint, emelkedett triglicerin szint, magas éhgyomri vércukorszint, hasi típusú elhízás közül 3 megtalálható, akkor metabolikus szindrómáról beszélünk. Ma a hangsúlyeltolódás az inzulin rezisztencián van. Ha a hasnyálmirigy által termelt inzulin kevésbé tudja kifejteni hatását, akkor a szövetek, a máj, a vázizom, a zsírsejtek kevésbé képesek a vércukrot hasznosítani, azaz az inzulin nem fejt ki kellő hatást. Következménye az összes többi eltérés. Tavaly a Nemzetközi Diabétesz Világszövetség egy új kritérium rendszert dolgozott ki ugyanezzel az 5 tényezővel. A betegség okát a hasi típusú elhízásban látja. Nőknél a 80 centimétertől, férfiaknál a 94 centimétertől szélesebb hasi körfogat tekinthető elhízásnak, mely felelős az inzulin rezisztenciáért. Ebben az esetben a zsírsejteknek nem csak passzív energiaraktározó szerepük van, hanem számos olyan hormont vagy hormonszerű anyagot termelnek, amelyek felelősek az inzulin rezisztenciáért, a cukorbetegségért, a kóros vérzsírszintért. A metabolikus szindróma gyakorisága ugrásszerűen növekszik a világon (kivéve Afrikát). Ma jellemző az európai felnőtt lakosság 20-25 százalékára, a magyar lakosság 30 százalékára. A betegség számos szövődményhez vezet. Így érelmeszesedéshez, agyi érbetegséghez, köszvényhez, epekövesedéshez, mélyvénás trombózishoz, a belőle következő tüdőembóliához, alvási zavarokhoz, nem alkoholos zsírmájhoz, a túlsúly miatt az ízületek, a csigolyák kopásához, a férfiaknál prosztata és vastagbélrákhoz, nőknél emlő, epehólyag, petefészek és a méh nyálkahártyájából kiinduló daganatokhoz.
Új jelenség, hogy növekszik a cukorbeteg gyermekek száma. Oka a mozgásszegény életmód, a zsírban, kalóriában gazdag élelmiszerek (gyorséttermi ételek) fogyasztása s az egészséges táplálékok, mint a baromfiból, halból, zöldségből, gyümölcsből készült élelmiszerek fogyasztásának visszaszorulása. Megbosszulja magát a diáksport, a szabadidős sportok hiánya, az ülő életmód (túlzott tévézés, számítógépes foglalatosságok).
A metabolikus szindróma iránt különösen fogékonyak a serdülőkorú gyermekek (13-15 évesek), s azok a 40 év fölötti felnőttek, akiknek családjában fokozottan fordul elő 2-es típusú cukorbetegség, s korai szívinfarktus (férfiaknál 55 év, nőknél 60 év fölött). Azok a nők, akiknek terhességi cukorbetegségük volt, akik 2500 gramm alatti súllyal születtek illetve gyermekük 4000 gramm fölötti súllyal jött a világra. Akiknek magas a vérnyomásuk, cukorbetegek, ülő életmódot folytatnak illetve alacsony iskolázottságúak.
Így a serdülőkori elhízott gyermekeknél és a 40 év fölötti veszélyeztetetteknél indokolt a szűrővizsgálat. A korai stádiumban felismert betegség súlyosbodását életmód tanácsadással lehet megelőzni. Ha gyógyszeres kezelésre van szükség, akkor minden összetevőre kiterjedő holisztikus gyógymóddal tanácsos végezni.
A betegség kulcsa az elhízás, amit helyes étkezéssel és testmozgással lehet megelőzni.

Forrás: Egészségcentrum 3. évfolyam 3. szám

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.