2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Otthon, mandulaműtét után

A fül-orr-gégegyógyászat gyakori műtéti beavatkozása a mandulaműtét – beleértve a garatmandula
(orrmandula) a torokmandula, valamint ezek együttes eltávolítását is. Így természetes, hogy a kórházi elbocsátást követő esetlegesen kialakuló műtéti szövődményekkel és az életmóddal kapcsolatban a betegek és szülők részéről sok kérdés fogalmazódik meg.


A leggyakoribb kérdések a következők: Mennyi a teljes gyógyulás várható időtartama? Műtétet követően otthon milyen szövődmények és mikor várhatók? Milyen természetes tünetekkel, panaszokkal kell számolni műtét után? Milyen életmód javasolt a teljes gyógyulásig? Mire kell vigyázni a mozgás, táplálkozás terén, aktív sport, utazás mikor ajánlott?

A gyógyulás rendje

A torokmandulák eltávolítása esetén a teljes gyógyulás időtartama 14 napra tehető. Műtétet követően – főként torokmandula műtét után – természetesen jelentkezik a jellegzetes fülbe sugárzó fájdalom, ez az 5.-8. napon a legerősebb, teljes megszűnése a 14. nap után várható. A fájdalom csillapítására, megszüntetésére az operáló orvos által előírt gyógyszert az előírt mennyiségben, időben és módon kell alkalmazni. Hazabocsájtást követően 14 napig egyre csökkenő valószínűséggel előfordulhat vérzés a sebárokból. Ez véres köpet, illetve a szájüregből vagy orrüregből távozó alvadékos barnás vagy friss piros vér formájában jelenhet meg. Gyermekek esetében a szivárgó vérzés nem mindig látszik, mert lenyelik. Erre a gyakori nyelés, öklendezés, véres hányás utalhat, ami a szájüreg megtekintésével láthatóvá is válik. Minden ilyen esetben a nap bármely szakában kórházba kell menni, jelentős vérzés esetén mentőt kell hívni. Ajánlott a nyakra helyezett hideg borogatás alkalmazása, mely a hideg érösszehúzó hatásánál fogva segít a vérzéscsillapításban.

Puha ételek, székrekedés

Táplálkozás során kerülni kell a forró, sós, csípős, savas, durva, kemény, karcos ételek, valamint a szénsavas és alkoholos italok fogyasztását, a szívószál használatát. Ugyanis a savas, csípős ételek irritálják a nyálkahártyát, az alkohol és forró étel értágító hatású. A karcos, durva ételek felsérthetik a nyálkahártyát, a szívószál használat pedig vákuumhatásánál fogva a műtéti utóvérzés kockázatát növeli. A rágás és a szájüregben termelődött nyál pépesíti a puha, darabos ételeket, így turmixolásuk, nem szükséges. A fagylalt, jégkrém fogyasztása étkezések után javasolt, szívesen eszik a betegek, mert hűtő hatásuk ér összehúzó és fájdalomenyhítő. A táplálkozáskor érzett fájdalmat az evés előtt 20 perccel bevett fájdalomcsillapító kiküszöböli.
A táplálkozás átmeneti megváltozása székrekedést eredményezhet, a lenyelt, emésztett vér pedig feketére színezi a székletet. Az erős hasprés vérzéshajlamosító hatása miatt a székletürítés elősegítésére enyhe hashajtó alkalmazása is szükségessé válhat egyedi esetekben.

Tisztálkodás, kímélő életmód

A testi higiéné során a vérzés kockázatának csökkentése érdekében az alábbiakat kell figyelembe venni: kerülni kell a forró vizes hajmosást és fürdőt, óvatosan kell fogat mosni, hogy a fogkefe ne kerüljön a sebárok közelébe. Az alkoholos, mentolos szájvizek használatát kerülni kell.
A fizikai megterhelésnek (hajlongás, erőkifejtés ), a hang erőltetésének és a napozásnak szintén van vérzés előidéző kockázata, ezért a műtéttől számított 2 hétig mozgáskímélő életmód ajánlott. A gyermekek ezt követően közösségbe mehetnek, de 1 hétig testnevelés alóli felmentés javasolt. A sportolók az aktív edzést műtét után 3 héttel kezdhetik el. Az utazások, nyaralások kezdetét leghamarabb a műtét utáni 3 hétre lehet időzíteni. A felnőttek műtétet követő munkába állását a munkakör is meghatározza.


Gál Lászlóné klinikavezető ápoló
Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.