2021. Január 25. Pál nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Életkorral nő a vérnyomás

A magyarországi lakosok 25-30 százalékának magas a vérnyomása, azaz minden 3-4 felnőtt hypertóniás.


A betegség kezelése sokkal több, mint a vérnyomásérték számszerű csökkentése. Fontos a páciens kockázati tényezőinek s esetleges egyéb betegségeinek felmérése az egyénre szabott gyógyszeres kezeléshez. A tartósan 140/90 Hgmm feletti érték életkortól és nemtől függetlenül magasvérnyomás betegséget jelent. Cukor-és vesebetegeknél a határérték 130/80 Hgmm – ismertette dr. Páll Dénes, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika adjunktusa. - Tudni kell, hogy az életkor előrehaladtával nő a hypertóniások száma. Már a serdülők (15-18 évesek) 2 százalékának s a 65 éves kor fölöttiek 65 százalékának magas a vérnyomása. A vérnyomás emelkedését elősegíti a stressz, az egészségtelen életmód is. Az emelkedett vérnyomásérték a betegek jelentős részének nem okoz panaszt, ezért csak évek, évtizedek múlva ismerik fel a betegséget. Ezért érdemes legalább évente szűrővizsgálaton és vérnyomásmérésen részt venni a magát egészségesnek tudó felnőtteknek is.
A hypertónia krónikus állapot, évekig, évtizedekig kezelni kell. Először életmódbeli tanácsokat kap a beteg: túlsúly esetén testsúlycsökkentés, sószegény diéta, testmozgás fokozása. Ha ez nem hoz eredményt, gyógyszeres terápia következik. Rendkívül fontos a kezelés, mert a betegség tartós fennállása és a nem megfelelő terápia következtében évek, évtizedek alatt károsodhat a páciens szíve, agya, veséje. S nagyobb az esély a cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavar együttes kialakulásának is. A magasvérnyomásos betegek nagyobb valószínűséggel kapnak szívinfarktust, stroke-ot (gutaütést), mint a normális vérnyomással élők.
A betegek kezeléséhez nyújtott szempontrendszert, javaslatokat az Aktualitások a hypertónia kezelésében című tudományos továbbképzés, melyen családorvosok, belgyógyászok vettek részt a megyéből. A rendezvény célja volt, hogy a legmodernebb terápiákat megismerve gyógyítsanak az orvosok és a jól beállított vérnyomású betegek számát növelve csökkenjenek késői szövődményeik – foglalta össze a konferenciát az adjunktus. 


Forrás: Egészségcentrum 4. évfolyam 1. szám

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.