2019. Október 19. Nándor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Hegyre fel és völgybe le...

Itt a nyári szünet, a gyerekek végre kiszabadulnak a falak közül. Szervezetünkre hat a környezet: a levegő hőmérséklete, páratartalma, a légmozgás, a légnyomás, a napsugárzás, a levegő elektromossága…


Sokat halljuk, hogy milyen egészséges a hegyi levegő. Minél magasabbra megyünk, annál jobban feltöltődünk erővel, energiával. Aki legalább két hetet eltölt 1000 m magasság fölött, a házat összedönti olyan erőben lesz. Ha ezt nem tehetjük, 4-5 nap is is sokat jelent. Magyarországon a Kékestető ilyen hely. Sok évtizedes tapasztalatok alapján jó hatású vérszegénység, tüdőasztma, légúti hurutok esetén. Megfigyelték, hogy jót tesz a gyermekeknek, ha nyáron 2-3 hetet a Mátrában töltenek, mert a következő télen sokkal ellenállóbbak a fertőző légúti megbetegedésekkel szemben. Magaslati tartózkodás esetén a vörös vértestek száma nő. Bár a Mátra csak a középhegységek közé tartozik, ha kisebb mértékben is, de itt is érvényesül ez a hatás. Huzamosabb tartózkodás során a vörös vértestek száma mérsékelten nő. Ezért erősödnek meg a sápadt, vézna gyermekek is.
Ha valaki teheti és el tud menni külföldre, akkor válasszon minél magasabban fekvő helyet. A vízpartok, természetes vizek is remek pihenést nyújtanak. Nemcsak a tengerek sós, párás, tiszta levegője, hanem a tavak környéke is nagyon jó kiránduló, nyaralóhely. A víz , a természetben és a testünkben is lehet nyugodt és tükörsima, tud finoman fodrozódni, lágyan áramlani, hullámozni, elemi erővel mozogni, vízesésként zuhogni.
Jó ha megtanulják gyermekeink, hogy lehet üldögélni, sétálni csendben a vízparton, erdőben. Úgy is szép a világ, hogy nincs háttérzajként mindig, rádió, zene, laptop, tablet, mobiltelefon. A csend ott ül a barlangokban is. Lillafüred, Aggtelek, Jósfavő, Budapest, mind olyan helyek ahol nagyon szép cseppkőbarlangok vannak. Óvodáskor alatt nem javaslom a túrát, de három-négy éves kortól már a kisebb gyermekek is elvihetők ilyen kisebb, fél órás felderítő utakra. A cseppkőbarlang levegője tiszta, állandó hőmérsékletű és páratartalmú ezért igazi kényeztetés a légutaknak. Tudni kell azonban, hogy pulóverrel és vízálló kiscsizmával kell ellátni gyermekeinket és magunkat is, mert nyáron is 15-20 fokkal alacsonyabb lehet bent a hőmérséklet, és minden nedves. Nem jó szandálban és rövid nadrágban didergő gyerekeket látni .
Ha tehetjük, ha csak néhány napra is kiránduljunk gyermekeinkkel hegyek közé, vizek mellé. Kiszakadni jó a mindennapok feladati alól. És akiket legjobban szeretünk, utódaink, így tudják észrevenni a világ szépségét, a természet kincseit, a víz, a levegő értékét.

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

„Fent a felhő szélén
egy angyal mindent lát, hogy a világot a Földön,
gyerekek rajzolják,
Kicsiny, hegyezetlen, színes ceruzák.”
(Kormorán együttes)

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.