2019. Október 19. Nándor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Megerősíti a párkapcsolatot az apás szülés

Az újszülöttel új család születik. A szülővé válás kiemelkedő az ember életében, a gyermekével való kapcsolat a halálig tart.


A gyermekkel a férfi-nő kapcsolat kibővül, hármas kapcsolatrendszerré alakul át. A felnőttkor legfontosabb feladata egyszerre helyt állni otthon, a munkahelyen és szülőként is jól ténykedni. A szülői tevékenységet meghatározzák az anyának és az apának a saját szülői házában tapasztaltak. A szülés élménye, és az újszülöttel való tevékenykedés fontos elindítója a gyermeknevelés folyamatának.

Szorongó kispapa

A szülővé válás mélyrehatóbb változásokat indít el a férfiban, mint bármely más lelki fejlődési időszakban. A civilizált világban a nő terhessége szorongást idézhet elő a leendő apában, amit couvade-szindrómának nevezünk. (A couver francia szó, magyar megfelelője költés, kotlás, a szindróma jelentése: tünetegyüttes.) A kispapánál a kismama terhességének 4-5 hónapjában étkezési problémák, emésztési és alvászavarok jelentkezhetnek. A panasz gyakori a 30 évnél idősebb, magasabb iskolai végzettséggel rendelkező, az édesanyjukhoz intenzíven kötődő férfiaknál. A panaszok magyarázata, hogy a férfi fél, szorong a terhesség, a szülés miatt – mondta dr. Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. – Klinikánkon a szülő nővel egy segítő családtag mehet be a szülőszobára. A kismamák 60-70 százaléka segítővel szül, 90 százalékuk a kispapával. Szülésre felkészítő tanfolyamot három évtizede tartunk, de nem kötelező részt venni rajta. Tapasztalataink szerint az apák irreálisan félnek a tehetetlenség érzésétől, a vér látványától és a köldökzsinór elvágásától.

Erősebb kapcsolat

Az a legfontosabb, hogy a leendő szülők közös döntése legyen az együttszülés. A szülőszobán az apák mindig megkérdezik, hogy mit csináljanak? Erre a kérdésre a legtöbb kismama a sokat hallott mondattal felel: „Ne csináljon semmit, csak legyen ott." Társas támasznak nevezzük ezt a fajta segítséget, amely csökkenti az anya szorongását, rövidebb vajúdási időt eredményez, kevesebb szövődményt, és szorosabb érzelmi kötődést az anya és a megszülető gyermek iránt. Fontos, hogy az apa érezze, nagyon fontos személy és olyan segítséget nyújt, amit más nem tud. Egyébként a hozzátartozó ösztönösen tudja, hogy mit tegyen. Beszélget az anyával, és ezzel elvonja a figyelmét, jobban telik az idő, közelebb a cél. A gyermekhez való kapcsolat minőségét nem a szülők neme határozza meg, hanem a gyermek szükségletei iránti érzékenység. Ennek kialakulásában nagy segítség az apának az újszülött megpillantása, az újszülöttel fenntartott fizikai kontaktus.

Otthonos környezet

Ezért olyan környezetet és helyzetet teremtettünk a szülőszobán, hogy az apa otthon érezze magát. Az együttszüléssel az apa a saját malmára hajtja a vizet, erősebb lesz a kötődésük. Felmérésünk eredménye szerint az együtt szülő apák 93 százaléka jobb apának érzi magát. Az apás szülés a párok közötti kapcsolat minőségének változását jelenti. A mély kötődés apa és gyermeke között azoknál a pároknál is kialakulhat gyermekük egy éves korára, akik nem együtt szültek. A felkészítés a szülésre, a személyre szabott szülésvezetés (pl. vajúdó helyzet változtatása), az újszülöttel való bőrkontaktus, a korai emlőre helyezés, az anya és újszülöttje egy szobában való elhelyezése jelenti a családközpontú szülészetet – hangzott el dr. Török Zsuzsától.
Érdeklődni a papás szülésről, a tanfolyamról a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán lehet a 06-52 /255-144-es telefonszám 55683-as mellékén, vagy személyesen a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika portáján.

Cs. E.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.