2019. Október 19. Nándor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Elhízott páciensek a fogorvosi rendelőben

Napjainkban a túlsúly és az elhízás (orvosi szakszóval obesitas) egyre gyakoribb, különösen a fejlett jóléti államokban. A fejlődő országokban is terjed.


Szinte világméretű „járvánnyá" vált, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO: World Health Organization) a „globesitas" elnevezéssel is illeti ezt a jelenséget.Napjainkban a túlsúly és az elhízás (orvosi szakszóval obesitas) egyre gyakoribb, különösen a fejlett jóléti államokban. A fejlődő országokban is terjed. Szinte világméretű „járvánnyá" vált, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO: World Health Organization) a „globesitas" elnevezéssel is illeti ezt a jelenséget.Az elhízás hazánkban is igen nagy problémát okoz. Jelenleg a lakosság mintegy 40 százaléka túlsúlyos és 20 százaléka elhízott, tehát nagyjából 5 millió ember él súlytöbblettel. Az elhízás a szervezet zsírszövet tömegének felszaporodásával jellemezhető, mely akkor alakul ki, ha az energiabevitel meghaladja a felhasznált energiamennyiséget. Ma a legáltalánosabban elfogadott mérőszáma a testtömegindex (BMI=Body Mass Index). Ezt úgy tudjuk kiszámolni, ha a kilogrammban mért testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. BMI kategóriák: alultáplált <18,5; normál testtömegű 18,5-24,9; túlsúlyos 25,0-29,9; enyhe elhízás 30-34,9; közepes elhízás 35-39,9; súlyos elhízás >40.

Társult betegségek

A magas testtömegindexhez társulhat: II-es típusú cukorbetegség, magasvérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, epeút-betegségek, légzőszervek károsodása, depresszió, agyi érbetegségek, egyes daganatos betegségek (pl.: emlődaganat, prosztatarák, vastagbél daganatok), különböző mozgásszervi betegségek a nagy túlsúly miatt, valamint a koraszülésnek is magasabb a kockázata elhízott anyák esetén.

A túlsúly okai

Az elhízás kialakulásában több tényező is szerepel. Hátterében lehetnek betegségek, amikor a súlytöbbletet valamilyen belső szervi működés zavar okozza, ez csak az esetek 10-15 százaléka. Jelentősége van a genetikai hajlamnak (25-40 százalékos), ez azonban megfelelő életmóddal ellensúlyozható. A túlsúly leggyakoribb okozója a helytelen életmód, például túlzott energia-bevitel, az elégségesnél bőségesebb táplálék fogyasztása. Fontos szerepe van a nassolásnak, a cukrozott üdítőitalok gyakori fogyasztásának, rendszertelen táplálkozásnak és az éttermi, főleg gyorséttermi étkezéseknek az egyre nagyobb, energiadús ételadagok miatt. Kockázati tényező a mozgásszegény életmód is, továbbá az elégtelen fizikai aktivitás és a rossz környezeti minták és szokások sora. Gyakori, hogy a túlsúlyos szülők gyermekei gyakran maguk is túlsúlyosak. Ennek oka elsősorban a helytelen viselkedési minták visszatükröződése, és nem a genetika.

Fogászati szempontok

Ismert, hogy az édességek, cukrok és finomított szénhidrátok fogyasztása szoros összefüggésben van a fogszuvasodással. Ezek kalóriadús ételekben vannak, így egyben az elhízás kialakulásában is fontos szerepet játszanak. Azt azonban vizsgálatok nem bizonyították, hogy felnőtt elhízott embereknek több szuvas foguk volna az átlagoshoz képest. Arra vonatkozóan viszont vannak adatok, hogy túlsúlyos gyerekek fogazati állapota rosszabb, mint normál testsúlyú társaiké. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a nagyfokú zsírfelhalmozódás szájüregi gyulladásos betegségeket okozhat, mint fogínygyulladás vagy súlyosabb esetben a fogágy gyulladását. Ez úgy lehetséges, hogy a felhalmozott zsírszövetben lévő zsírsejtek különböző gyulladást elősegítő anyagokat termelnek és juttatnak a szervezetbe. A túlsúlyhoz gyakran társult cukorbetegség miatt az elhízott pácienseknél a szájüregi sebgyógyulás is lassú, mert nagyobb a fertőzésveszély, valamint a különböző gombás bőr- és nyálkahártya-betegségek is gyakoribbak. Az elhízott páciensek érzéstelenítése, altatása és sebészeti kezelése is kockázatosabb, és különös körültekintést igényel. Nagyon fontos a páciens alapos megkérdezése és vizsgálata. Nehezíti a kezelést az orcákon felhalmozott zsír miatt beszűkült szájüreg. A fogorvosnak nehezebb a hozzáférése és rálátása az egyes fogakra. A vaskos orca miatt a kivehető fogsorok is nehezebben maradnak a helyükön. S a fogorvosi széket is nehezebb beállítani, illetve egy átlagos kezelőszéknek 190-200 kg a maximális teherbíró-képessége.

Kezelés

Élethosszig tartó kezelés szükséges, mert nagy a visszahízásnak az esélye. Ennek oka, hogy elhízáskor a zsírsejtek mérete és száma is nő, fogyáskor viszont csak a zsírsejtek mérete csökken, de számuk már nem változik. A kezelés része az energiaszegény étrend, a fokozott fizikai aktivitás, a pszichés támogatás (fő célja: az elhízott személy én erejének segítése, az önismeret fejlesztése). A terápia része lehet a gyógyszeres kezelés is, illetve súlyos elhízás esetén, ha az előbbieknek nincs eredményük, és az elhízás nem valamilyen betegség következménye, műtéti megoldás is szóba jöhet. A kezelés a háziorvos, szakorvos (obezitológus) és dietetikus feladata. Fontos, hogy a fogorvos felhívja a beteg figyelmét a táplálkozás és a fogászati betegségek kapcsolatára. S táplálkozási és szájhigiénés tanácsokkal lássa el páciensét. Mint minden betegség esetében, itt is a megelőzés a legfontosabb. A fogorvosnak figyelnie kell a betege súlyváltozásait is. Mivel időről- időre látja a beteget (ideális esetben félévente), nyomon tudja követni a testtömeg változását. Mind a hirtelen fogyás, mind az elhízás fontos figyelmeztető jele lehet valamilyen általános betegségnek, pszichés tényezőnek. Ilyenkor beszélgessen el erről a betegével, és ha úgy ítéli meg, dietetikushoz, szakorvoshoz is küldje el a pácienst további vizsgálatokra, illetve étkezési tanácsadás céljából. Vannak – főleg amerikai – egyetemek, amelyek már tanítják a táplálkozási zavarok problémakörét a fogorvostan-hallgatóknak.

Dr. Balogh Bettina tanársegéd, Dr. Kelentey Barna egyetemi docens, Fogorvostudományi Kar

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.