2021. Január 25. Pál nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Kevesebb koleszterin, egészségesebb élet

A magas vérzsír szint (koleszterin) elősegíti a szív-érrendszeri betegségek kialakulását. A betegség kockázatát csökkenteni lehet zsírszegény táplálkozással és gyógyszeres kezeléssel.


- A magyar lakosság átlagos koleszterinszintje 5-6 mmol/l-es érték között van, ami a környező országok népességéhez viszonyítva magas – ismertette Dr. Édes István, a Kardiológiai Klinika igazgatója. – Egy újszülöttnek fele ennyi a koleszterinértéke, de növekedése során megduplázódik, „köszönhetően” a civilizált társadalmak táplálkozási és életmódbeli szokásainak. A vadon élő állatoknak, a főemlősöknek és a nomád embereknek fele akkora a vérzsírszintjük, mint a civilizáltaknak. A törzsfejlődés során az embereknek 3 mmol/l körüli összkoleszterinszinttel éltek évezredeken át. S ez az utóbbi néhány száz év „vívmányaként” megduplázódott. Ez mutatja, hogy a házisertésnek majdnem dupla annyi a koleszterinszintje, mint a vaddisznónak. Ez baj, mert a magas vérzsírszint növeli a szív-érrendszeri betegségek veszélyét. Csökkentésével megelőzhetők a kardiovaszkuláris szövődmények és számos élet megmenthető. Mára az orvostudomány lényegesen szigorította az új koleszterintszint értéket.
A szív-érrendszeri betegségekre erősen veszélyeztetetteknek, a cukorbajosoknak, periférikus érbetegeknek és a dohányzóknak 50 százalékra, azaz 3 mmol/l alá javasoljuk redukálni az összes koleszterinszintet, amely csak gyógyszerrel lehetséges. A hatékony gyógyszerek egyike gátolja a koleszterin felszívódását, másik a szintézisét, a kettő együtt csökkenti a vérszírszintet.
Egészséges táplálkozással átlagosan 5 százalékkal lehet csökkenteni a koleszterinszintet. Ezért érdemes diétázni, azaz zsírmentesen étkezni. Így a mediterrán tájak táplálkozási szokásai szerint – zöldséget és gyümölcsöt, száraz, sovány húsokat- fogyasztani s a modern konyhatechnológiai eljárásokkal, párolva, zsiradék nélkül sütve elkészíteni az ételt – foglalta össze a professzor.

Forrás: Egészségcentrum 2. évfolyam 4. szám

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.