- A magyar lakosság átlagos koleszterinszintje 5-6 mmol/l-es érték között van, ami a környező országok népességéhez viszonyítva magas – ismertette Dr. Édes István, a Kardiológiai Klinika igazgatója. – Egy újszülöttnek fele ennyi a koleszterinértéke, de növekedése során megduplázódik, „köszönhetően” a civilizált társadalmak táplálkozási és életmódbeli szokásainak. A vadon élő állatoknak, a főemlősöknek és a nomád embereknek fele akkora a vérzsírszintjük, mint a civilizáltaknak. A törzsfejlődés során az embereknek 3 mmol/l körüli összkoleszterinszinttel éltek évezredeken át. S ez az utóbbi néhány száz év „vívmányaként” megduplázódott. Ez mutatja, hogy a házisertésnek majdnem dupla annyi a koleszterinszintje, mint a vaddisznónak. Ez baj, mert a magas vérzsírszint növeli a szív-érrendszeri betegségek veszélyét. Csökkentésével megelőzhetők a kardiovaszkuláris szövődmények és számos élet megmenthető. Mára az orvostudomány lényegesen szigorította az új koleszterintszint értéket. A szív-érrendszeri betegségekre erősen veszélyeztetetteknek, a cukorbajosoknak, periférikus érbetegeknek és a dohányzóknak 50 százalékra, azaz 3 mmol/l alá javasoljuk redukálni az összes koleszterinszintet, amely csak gyógyszerrel lehetséges. A hatékony gyógyszerek egyike gátolja a koleszterin felszívódását, másik a szintézisét, a kettő együtt csökkenti a vérszírszintet. Egészséges táplálkozással átlagosan 5 százalékkal lehet csökkenteni a koleszterinszintet. Ezért érdemes diétázni, azaz zsírmentesen étkezni. Így a mediterrán tájak táplálkozási szokásai szerint – zöldséget és gyümölcsöt, száraz, sovány húsokat- fogyasztani s a modern konyhatechnológiai eljárásokkal, párolva, zsiradék nélkül sütve elkészíteni az ételt – foglalta össze a professzor. Forrás: Egészségcentrum 2. évfolyam 4. szám 
|