2020. Augusztus 10. Lőrinc nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Pszichológus segíti a daganatos betegeket

A daganatos betegek gyógyításában – a modern, több tudományágat érintő szemléletnek megfelelően - pszichológus is részt vesz az Onkoradiológiai Klinikán. Egyéni és csoportos terápiás foglalkozásokat vehetnek igénybe az érintettek. Ezen onko-pszichológiai ellátások lehetőséget adnak arra, hogy a betegek és hozzátartozóik őszintén beszélhessenek aktuális élethelyzetükről, és, arra, hogy aktív részesévé válhassanak saját gyógyulási folyamatuknak.


A legtöbb beteget a kezelésekkel összefüggő életminőség változtatás, a betegséggel való szembenézés során fellépő félelmek, szorongások, és az új élethelyzethez való alkalmazkodás felé vezető út foglalkoztat. A betegség diagnosztizálásakor az érintettek krízishelyzetben találják magukat, melyben kontrollvesztést, tehetetlenség érzést élnek át. A daganatos megbetegedéssel való szembenézés során kialakuló leggyakoribb félelmek, melyekkel meg kell küzdeni a betegeknek a halálfélelem, a függetlenség elvesztésétől való félelem, a műtétektől/kezelésektől való félelem, a testkép és a testi funkciók megváltozásától, valamint a fájdalmaktól való félelem. Azoknál, a betegeknél is tapasztalhatóak félelmek, akik már túl vannak a különböző kezeléseken. Ezek a , szorongások leginkább a kontroll vizsgálatok közeledtével erősödnek fel leginkább és sok esetben úgy érzik, hogy Damoklész kardja lebeg a fejük felette. Ezek a gondolatok természetesek, de ha tartósan fennállnak, és uralják a mindennapokat, érdemes szakemberhez fordulni – mondta Magyari Judit az Onkoradilógiai Klinika klinikai szakpszichológusa.

Elkerülik a reménytelenséget

A fiatal szakember beleérzi magát a betegek helyzetébe, empátiával, elfogadással viszonyul hozzájuk. Nem kelt irreális reményeket a betegekben, de nem is mond le róluk. Igyekszik feloldani a reménytelenséget. Segít végig menni a betegséghez való alkalmazkodás fázisain a tagadástól, kétségbeeséstől az új élethelyzet elfogadásáig. Támogatja betegeit abban, hogy aktív részesévé válhassanak saját gyógyulási folyamatuknak A megváltozott élethelyzet elfogadásával lehet tovább lépni, és haladni a gyógyulás útján a jobb életminőség felé.
A betegek legtöbbször keresik az okot, amiért éppen ők betegedtek meg? Tudni kell, hogy nem egy okhoz köthető a betegség kialakulása. Több ok (bio-pszicho-szociális) együttállása valószínűsíthető az egyes daganatos megbetegedések hátterében, mint öröklődés, egészségtelen életmód (pl.: túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás), pszichés megbetegedések, lelki traumák, veszteségek (pl: közeli hozzátartozó elvesztése, betegség, válás, nyugdíjazás, stb).. A stressz helyzetekkel való megküzdés elégtelensége, a veszteség élmények, illetve a megoldatlan konfliktusok (szülő-gyermek, párkapcsolati, munkahelyi, stb.) gyakran szerepelnek a betegek élettörténetében a daganatos megbetegedés diagnosztizálását megelőző években. Ezeket a nehéz élethelyzeteket, megoldatlan problémákat érdemes átbeszélni a pszichológussal, mert a pszichés támogatás, elősegíti az önerőből feldolgozhatatlannak tartott stressz csökkentését, a megküzdés és az alkalmazkodóképesség növekedését, amely az életminőség javulását fogja eredményezni.

Lelki táplálék

Ahogy a testünknek szüksége van a táplálékra, úgy a lelkünknek is. A szakember segítsége mellett megnyugvást hoz, ha valaki neki kedves dolgokkal is foglalkozik, azaz valamilyen hobbit űz. Ez egészséges és beteg embereknek egyaránt lelki táplálékot jelent. Ugyanis azzal sokat segítünk önmagunknak, ha megtaláljuk lelki egyensúlyunkat, a belső harmóniát. Hogy mi segíthet ebben? Pl. kertészkedünk, beszélgetünk barátainkkal, családtagjainkkal, kézműveskedünk, sportolunk, elolvasunk egy jó könyvet, írunk mesét, verset, vagy más, nekünk tetsző dolgot csinálunk, „öncélúan” fordítjuk az időt lelkünk táplálására. A problémákkal való megküzdési stratégia része, hogy olyasmit csinálunk, ami feltölt bennünket, megnyugtatjuk lelkünket pl. jóga, tánc, relaxáció, stb. Emellett fontos, hogy nézzünk más szemmel a bennünket körülvevő világra,, ne csak a rossz dolgokat vegyük észre, hanem a világ aprócska mindennapi csodáit, a pillanatok örömét.

Az elfogadás a változás gyökere

Az elfogadásnál a változás a kulcsszó, a ráébredés arra, hogy én tehetek a változásért, dönthetek, választhatok, keresgélhetek, hogyan újuljak meg? Egy önismereti út, egy fordulópont a betegséggel való szembenézés is. Ebben segít az egyéni és/ vagy csoportos pszichoterápia. Emellett különösen fontos, hogy az orvosi ellátást követően ne álljunk vissza a „mókuskerékbe”, hanem akarjunk és merjünk életmódot változtatni. Akár tanuljunk valami újat, váltsunk szakmát, munkahelyet, mint ahogy ez sok „túlélő” megtette már. Mindenkinek érdemes olykor, végig gondolni a számára stresszt okozó dolgokat, élethelyzeteket és, azt hogyan tud ezekkel hatékonyan megküzdeni. Éljünk aktívan! Nem jó bezárkózva, ingerszegény környezetben létezni, szükség van a kihívásokra, kapcsolatokra, programokra, hobbikra, tevékeny életre.

Magyari Judit
klinikai szakpszichológus
Onkológiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.