2020. Február 27. Edina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Fájdalmas a sarokcsontkinövés

A sarokcsont fájdalma igen gyakori, a mindennapi életet megnehezítő probléma, amelyet részleteiben talán kevésbé ismernek.


Érdemes eloszlatni azt az általános tévhitet, hogy maga az ilyenkor sokszor látható csontkinövés a betegség, mivel ez az esetek legnagyobb részében egy tartósan fennálló kóros állapot következménye. Amennyiben a lábat olyan terhelés éri, amely az Achilles-ín, vagy a sarokcsont talpi felszínéről eredő kötőszövetes lemez, úgynevezett talpi fascia túlterheléséhez vezet, az érintett területeken krónikus irritáció léphet fel. Ennek következtében az említett képleteken, valamint a tapadásuk körüli csonthártyán steril gyulladás jón létre. Ez a fájdalom fő forrása. Amennyiben a folyamat tartósan fennáll, akkor észlelhetünk – leggyakrabban csak röntgenfelvételen – az érintett régióban néhány milliméteres csontkinövést. A kiváltó okok közé tartoznak a láb statikai problémái (lúdtalp, harántboltozat süllyedés), illetve minden olyan tényező, ami a láb túlterheléséhez vezet, leggyakrabban túlsúly, állómunka, terhesség, rendkívüli megterheléssel járó sport.

Gyulladás

A leggyakoribb lokalizáció a talpi felszín, ez esetben tehát a talpi fascia sarokcsonti eredése gyullad be, aminek tünetei általában a mozgás kezdetekor – felkeléskor, tartós ülés utáni induláskor – jelentkeznek saroktáji éles fájdalom formájában. Kezdeti stádiumban némi mozgást követően, egy-két óra elteltével szűnhet a fájdalom, tartósan fennálló gyulladás esetén azonban állandósulhat is. Ritkábban, de hasonló tünetek jelentkezhetnek a sarokcsont hátsó felszínén, az Achilles-ín tapadásánál is. A diagnózist az esetek túlnyomó részében fizikális vizsgálattal fel lehet állítani, de általában röntgenfelvételt is készítünk az érintett régióról.

Nyújtó gyakorlatok

A kórkép kezelésében a legfontosabb a megelőzés. Ennek fő eleme az olyan tényezők kiiktatása, amelyek további terhelést hárítanak a lábra. A tünetek kezelésére első lépésben nem-steroid gyulladáscsökkentők szedését, fizioterápiás kezelést, valamint szilikonos sarokpárna viselését javasoljuk, a beteg által végzett, a talpi képleteket nyújtó gyakorlatokkal kiegészítve. Ezek eredménytelensége esetén szóba jön steroid tartalmú injekciós kúra, amit csak a talpi fascia gyulladása estén javaslunk, mivel az Achilles-ínhoz adva mellékhatásként az ín állománya oly mértékben felritkulhat, hogy akár annak szakadásához is vezethet. Műtéti megoldás csak végső esetben történhet,. Ennek során a gyulladt talpi fasciát a sarokcsontról leválasztjuk. Az Achilles-ín tájéki kórkép esetén a csontkinövés eltávolítása szükséges. A beteg így megszabadulhat a fájdalomtól, ami mindennapjait jelentősen megnehezítheti. Összességében tehát: jól kezelhető kórkép okozza a saroktáji panaszokat, mely előfordulása gyakori az aktív korosztályban.


Dr. Győrfi Gyula
tanársegéd
Ortopédiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.