2020. Június 04. Bulcsú nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Hasznos tanácsok gyógyszer beadáshoz

Sokszor találkozunk azzal a nehézséggel, hogy gyermekünk nem akarja bevenni a gyógyulásához szükséges gyógyszert. A Gyermekgyógyászati Klinikán tanácsot kértünk, ugyanis az ott gyógyuló kicsik szülei elsajátíthatják a különböző „trükköket”, hogy az otthoni ápolási időszakban lehetőleg ne forduljon elő ilyen probléma.


Az egészségügyi beavatkozásokra való felkészítésre, a gyógyszerbeadásra mindig időt kell szánni, és meg kell találni a legideálisabb beadási módszert. Törekedni kell arra, hogy megkapja a gyermek az orvos által előírt orvosság adagot, de soha ne adjuk be erőszakkal – mondta Ötvös Józsefné Katalin, a gyermekklinika csecsemő- és sürgősségi osztályának osztályvezető ápolója. – Az anyukáknak mindig elmondjuk, hogy a gyógyszereket a kisdedeknek célszerű étkezés előtt beadni. Ez azért fontos, mert ha a gyermek számára rossz ízű a gyógyszer, azt kihányhatja az étellel együtt. A kisgyermekkel már meg lehet beszélni, hogy mi miért történik vele: pl. azért kell bevennie a gyógyszert, hogy jobban legyen, meggyógyuljon, és újra játszhasson a barátaival; injekció beadása, és vérvétel előtt szükséges megnyugtatni, elmondani neki, hogy olyan lesz a szúrás, mint egy szúnyogcsípés, és a kis karját is megszorítják. Ez szintén fájdalmas lehet, érzékenyen érintheti. Fontos, hogy ne csapjuk be! A „nem fog fájni” vigasztalás nem megfelelő, mert a gyermek csalódik. és legközelebb nem hisz majd sem a szülőnek sem pedig az egészségügyi dolgozónak, s nehezen fogja tűrni még a beavatkozások nélküli általános vizsgálatot is, és sokáig fél majd a fehér köpenyes emberektől.

Szirup, por, kúp, kapszula, tabletta

Tapasztalataink szerint a szirupok íze nem kellemetlen, ezért a csecsemők és kisgyermekek ezt fogadják el legkönnyebben: a készítmény mérőpoharával mérjük ki az orvos által felírt mennyiséget, és kiskanállal adjuk be. Ha a kanalat a csecsemő ajkához érintjük, kinyitja a száját, és beadhatjuk a gyógyszert. Fontos, hogy ülő helyzetben tartsuk a gyermeket, és támasszuk meg a fejét, nehogy légútjaiba kerüljön a gyógyszer. A kisgyermekek többségének a szirup lenyelése nem okoz problémát.
Ha por alakú orvosságot kell beadnunk, akkor keverjük össze egy kiskanálban anyatejjel, vagy teával, és így kínáljuk meg. Ha nehezen lehet folyadékkal elegyíteni az orvosságot, akkor reszeljünk le egy kiskanálnyi almát, keverjük össze a gyógyszerrel, és így kínáljuk kicsinek. De bármivel is keverjük, előfordulhat, hogy pár perc múlva kihányja. Ilyenkor nem szabad új adagot adni, mert nem tudhatjuk, mennyi maradt meg a szervezetében. Soha ne keverjünk a gyógyszert gyermekünk teljes ételadagjába, mert lehetséges, hogy rossz ízű lesz, és nem fogja megenni. Gyermekünk kaphat kúpot is, amit a végbelén át kell beadnunk, vigyázva, nehogy sérülést okozzunk. A kúpot csak akkor használjuk, ha ép a végbél környéke (pl. nem sebes). A kúp beadáss után fogjuk össze a gyermek farpofáit, és tartsuk úgy egy pár percig, nehogy kicsússzon a kúp. Ha mégis kitolja, újból adjuk be. Hányás, hasmenés esetén ne adjunk kúpot és szájon át se adjunk olyan gyógyszert (pl. erőteljes ízűt), amely kiváltja a hányás, hasmenés ingerét.
Nagyobb gyermekeknek felírhat az orvos kapszulát is, mely rendeltetése, hogy tartalma ne a gyomorban, hanem a vékonybélben szívódjon fel. Kibontani soha nem szabad, mert akkor elveszíti ezt a hatását. Bő folyadékkal egyben kell lenyelnie a gyermeknek. A kapszula vagy a tabletta nagysága gondot okozhat a beadás során, de míg a kapszulát tilos kibontani, addig a tablettát apróbb darabokra lehet törni. A drazséjellegű tablettáknak cukormázbevonatuk van, mert maga a gyógyszer még felnőtt számára is kellemetlen ízű. Ezért ezeket nem szerencsés összetörni, de a tapasztalat az, hogy ezeket a „színes cukorkákat” fogadják el .és nyelik le a folyadékkal legkönnyebben a kisgyermekek.

Gyógyszerérzékenység

Mindig tartsuk be a gyógyszer beadási fázisait, mert úgy fejti ki hatását. Ha naponta 3-szor rendeli az orvos, akkor két beadás között teljen el a 6-8 óra, és a gyermek mindennapi ritmusához, étkezési és alvási szokásához igazítva lehetőleg ugyanabban az időpontokban történjen. Egy-egy gyógyszert általában 3-5 napig kell adagolnunk, kizárólag az orvos által felírt dózisban. Az ápolási gyógyulási időszak alatt figyeljük a gyermeket, hogy nem lép-e fel nála allergiás reakció, vagy egyéb tünet. Ha pl. csalánkiütés jelentkezik, függesszük fel a gyógyszerezést, és vigyük vissza a kezelőorvoshoz. Ilyen esetben mindig jegyezzük fel a gyógyszer nevét, és a későbbiekben bármikor, bárhol egészségügyi intézménybe kerül a gyermek, szóljunk, hogy azzal a készítménnyel gondok voltak, s valószínűleg érzékeny a hatóanyagra.

Balesetmegelőzés

Soha ne mondjuk azt gyermekünknek, hogy a gyógyszer édesség, cukorka, szörp stb., mert a gyerektől el nem zárt szirupot, a dobozban lévő tablettát, színes drazsét ő valóban annak gondolhatja, s fogyaszthatja el. A gyógyszer nem játékszer: értessük meg csemeténkkel, hogy az a gyógyulásához szükséges, és csak olyan mennyiségben és időben szabad bevenni belőle, amennyit az orvos előírt. A gyermekek utánozzák a szüleiktől, nagyobb testvértől, nagyszülőktől látottakat, ezért a környezetükben el nem zárt szereket a gyerekek „megkóstolhatják”, hiszen „anya is ezt szokta bevenni”. Ezért fontos, hogy mindig tároljuk biztonságosan elzárva, így gondoskodva arról, hogy a gyermek soha ne férjen hozzá semmilyen gyógyszerhez!

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.