2020. Június 04. Bulcsú nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Újabb kezelési lehetőségek a szem betegségeiben

A makulát (a szemfenék legérzékenyebb területe) érintő betegségekben szenvedő betegek növekvő száma társadalmunkat jelentősen érintő megoldandó feladat.


A betegségek diagnózistól függően hirtelen vagy tartós fennállásuk elteltével egyre jobban érintik az éleslátást, súlyos látásromlást okozhatnak, sőt a látás elvesztéséhez is vezethetnek. Az ellátásukban lévő változások, új gyógyszerek, új kezelési módszerek ismerete mind a látás stabilizálásában játszanak fontos szerepet.

Új kezelési lehetőségek várhatóak


Cukorbetegség talaján kialakult elváltozások proliferatív retinopátia, non-proliferatív retinopátia, makula ödéma ahol az ideghártya (retina) ereinek károsodása miatt az erek fala áteresztővé válik, a retinában vérzés, ödéma keletkezik, új kis erek alakulnak ki. Ezek az ér-újdonképződések hirtelen, jelentősen rontó üvegtesti vérzések forrásai lehetnek illetve a heges szövet az ideghártyára húzó hatást gyakorolhat. Ezáltal torzlátás, látásélesség csökkenés következhet be. Az elváltozások általában a betegség 10-15 éves fennállása után alakulnak ki.
Időskori makula degeneráció
A betegség legfontosabb kockázati tényezői a genetikai tényezők, a dohányzás és az életkor. A betegség lényege az éleslátás korral előre haladó elváltozása. A kezeletlen betegek elvesztik olvasóképességüket és éleslátásukat, de a perifériás látás a betegség végstádiumában is megmarad. Két formája van: a nedves típus: kóros ér-újdonképződéssel járó elváltozás, és száraz típus: sorvadásos elváltozás, a romlás folyamata lassabb, mint a „nedves” formánál
Stragrad-szindróma
A leggyakrabban előforduló öröklött betegség, jellemzője a központi látás csökkenése, amely általában a huszadik életév előtt jelentkezik. A klinikai diagnózis gyakran csak a betegség előre haladásával állítható fel a jellegzetes sárgásfehér foltozottság és a sorvadásos makula elváltozások alapján.
Szemfenéki érelzáródások, trombózisok
A látóhártya vénájának elzáródása miatt a vér folyik el, az erek megduzzadnak, oxigénhiány lép fel. Napok vagy hetek alatt romlik a látás a kialakult vérzések és vizenyő miatt.

Jelenlegi terápiák

Enyhébb elváltozások esetében rendszeres szemfenék-vizsgálat szükséges. A látást veszélyeztető elváltozások esetében szemfenéki lézerkezelések – az irányított lézerfény helyi szövetpusztulást okoz, következtében az újonnan képződött erek elzáródnak, a folyadék csökken; a szem mögé adott hosszú hatású szteroid gyulladáscsökkentő injekció; üvegtesti térbe adott érújdonképződésgátló injekció; látóhártya és üvegtest műtétei, műtéti beavatkozás helyi érzéstelenítésben. Súlyos elváltozások esetében alkalmazzák, a törőközegek megtisztítása, heges kötegek, kóros erek eltávolítás. Retinaleválás esetében a szakadást okozó kötegek, membránok eltávolítása.

Újabb kezelési lehetőségek

Az üvegtesti térbe adott érújdonképződésgátló injekció szemészeti alkalmazását kiterjesztették több retina megbetegedésre. Viszont jelenleg csak egyedi elbírálást követően juthatnak hozzá a betegek. Az egyes jelenleg folyó vizsgálatok ezen betegségek esetében a kezelés hatékonyságát igazolják illetve a terápiás időtartam beállításában játszanak szerepet.Generikumok:Az eredeti gyógyszerrel azonos hatóanyag tartalmú és összetételű szerek, melyek pontos másai eredeti társaiknak, de a hatékonyabb gyártási technológiának és az alacsonyabb fejlesztési költségeknek köszönhetően áruk kisebb. Ezen gyógyszerek alkalmazása nem jár nem ismert vagy nem várt mellékhatásokkal. Bioszimuláris gyógyszerek: A biohasonló gyógyszerek a törzskönyvezett szerek olyan másolatai, amelyek átfogó összehasonlító vizsgálatokkal igazoltan, a referencia termékhez hasonló fiziko-kémiai tulajdonságokkal, hatékonysággal és biztonságossággal rendelkeznek. Száraz makula degeneráció és a Stargard szindróma esetében jelenleg nincs alkalmazható kezelés esetleg táplálék kiegészítő kúraszerű használata lassíthatja a folyamatot. Ezen betegségeknél az üvegtesti térbe beadott C5 inhibitor injekció vizsgálata próbál kezelési lehetőséget adni. Illetve érdekesség még a csepp formájában bevitt készítmények nedves típusú makula degeneráció és makula ödéma indikációban – folyamatban lévő fejlesztések. PDS-t tartós, sebészileg elhelyezett gyógyszertartály, mely egy speciális tűvel többször újratölthető. A készülék lehetővé teszi az érújdonképződésgátló szer rendszeres adagolását. Génterápiák: Az oxfordi klinikai tesztek során szintetikus gént tartalmazó ártalmatlan vírust fecskendeztek a szemfenékbe. A vírus „megfertőzte” a retinasejteket és bejuttatta a jó gént. Ez lehetővé tette a sejtpusztulást megállító fehérje termelését, a makula nem sorvadt tovább. Az eljárás biztonságáról bizonyosodnak meg olyan résztvevőkkel, akiknek már romlott valamennyit a látása. Az ő terápiájuk a makula degenerációt okozó génműködést állítja helyre. (Forrás: MTI 2019)
A londoni Moorfields Szemkórház orvosai két nedves típusú makula degenerációs beteg látását állították helyre, a szemfenék károsodott területére őssejteket ültettek be.
Emellett Roska Botondnak ítélték az idei Louis-Jeantet orvosi díjat. Az 1986-os alapítású díjat évente 2-3 orvos kapja meg, ő az első magyar, aki elnyerte. Kutatócsoportjával feltérképezte, pontosan hogyan nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei. A pontos molekuláris mechanizmus ismeretében olyan génterápiát dolgoztak ki, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség következtében lettek látáskárosultak.
És amit mi tehetünk: a megelőzés. Figyeljen oda, hogy táplálkozása bővelkedjen antioxidánsokban, vitaminokban! Ne dohányozzon! Alapbetegsége szerint rendszeresen járjon szemészeti ellenőrzésre, otthonában tartson önellenőrzést.

A betegség korai felismerése


A retina megbetegedései nagymértékben befolyásolják a betegségben szenvedők életminőségét a mindennapokban. Korai diagnosztizálásuk és speciális ellátásuk a legfontosabb feladatunk. Nagyon fontos az új ellátási lehetőségek ismerte és annak reménye, hogy a hazánkban és a nemzetközi piacon lévő fejlesztések során a kórképek biztonságosabb, tartósabb szerekkel való gyógyítása kedvezően befolyásolhatja ezen betegségek lezajlását.

Martonné Csepregi Katalin
szakápoló
Szemklinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.