2020. December 02. Melinda, Vivien nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Emelkedő színvonalú rákgyógyítás

Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott dr. Árkosy Péter az Onkológiai Klinika igazgatója.


− Hogyan méltatták munkáját az elismerés átadása során? ¬ kérdeztük az igazgatót.

− Nagy köszönettel és alázattal fogadtam a Miniszteri Elismerő Oklevelet. Úgy tekinthető számomra ez, mint annak az erőfeszítésünknek az elismerése, amellyel a daganatos betegek ellátásának színvonalát szeretnénk a legmagasabb szintre emelni. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy olyan kiváló vezetőkkel, barátokkal, munkatársakkal dolgozhatok, akik maximálisan támogattak, segítettek ezen elismerés mögötti eredmények elérésében. Az Elismerő Oklevél átadása során tevékenységeimből kiemelték az onko-teamek működésének egységesítésében, az onkológiai folyamatok protokollizálásában, ezek alkalmazásának a gyakorlatba történő átültetésében, a Klinikai Gyógyszertár és az Onkológiai Klinika együttműködésének továbbfejlesztésében végzett munkámat. A kitüntetés úgy érzem nemcsak nekem, hanem a velem és mellettem dolgozó magas szakmai képzettségű, alkotó, szorgalmas kollektívának is szól.

− Melyeket tartja a legfontosabb szellemi értékeknek az életében?

− A családomban az emberekkel való foglalkozás, törődés fontos értéket jelent. Mindkét nagyapám görögkatolikus lelkész volt, édesapám orvos, édesanyám munkapszichológus. A segítőkészség, az embereken történő segíteni akarás gyermekkorom óta meghatározó számomra. Ami szép hivatássá teszi számomra az onkológiát, az a betegellátás összetettsége. A daganatos betegek kezelése nagy kihívás. Holisztikus szemléletű vagyok, úgy vélem, hogy a testet és a lelket egyaránt gyógyítanunk kell. A betegségen kívül a beteg ember félelmét, bizonytalanságát, szorongását, elkeseredettségét is fontos kezelni. A daganatos beteg ezer szállal kötődik orvosához. Élvezni a bizalmát megtisztelő, egyben óriási felelősség. A kezelőorvos a hosszú, akár évekig tartó kezelések során baráttá,családtaggá válhat, ami az orvos számára sokszor nehezen feldolgozható lelki teher. Az onkológiában a sikerélmény fogalma kissé átértékelődik. Apró sikereknek is örülni tudunk, annak ha a beteg tünetmentes, nincs fájdalma, hányingere, vagy kis javulást tapasztalunk. Örömet okoz, ha a beteg jó életminőségben éli napjait, hiszen mindenhol pótolhatóak vagyunk, csak egyedül a családban nem. A legnagyobb élmény az, ha egy rákos beteg meggyógyul, akiről sokszor már a környezete, családja is lemondott. Sokat küzdünk azzal a még mindig uralkodó nézettel, hogy aki daganatos betegségben szenved az eleve a halállal néz szembe. Ez nagyon rossz üzenet,hiszen napjainkban a tudomány,az onkológia,a társszakmák fejlődésének köszönhetően a rákos betegségek közel 60 százaléka gyógyítható.

Milyen intézkedések történtek a daganatos betegellátást illetően?

− A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint 20 év múlva a rosszindulatú daganatos betegségek a Föld lakosságának csaknem 50 százalékát fogják érinteni. Magyarországon évente 70 ezer új rákos esetet fedeznek fel, és kb. 33ezer ember hal meg rákos megbetegedésben. Szűk hazánkban, Hajdú-Bihar megyében az elmúlt évben több mint 4ezer volt az újonnan felfedezett daganatos betegek száma és több mint 1700 esetben volt a halál oka rák. A várható élettartam növekedésével nő a daganatok megjelenésének kockázata-2/3-a 60 év felett jelentkezik. Az elmúlt évek megbetegedési és halálozási adatainak elemzése sajnos a daganatos megbetegedés, halálozás további növekedését jelzi. Ezek a rémisztő adatok támasztják alá,hogy miért is kiemelten fontos egészségügyi feladat a daganatos betegellátás fejlesztése. Nagyon jó hír azonban, hogy jelenleg egyre több és több hatékony fegyverrel rendelkezünk a rákkal szemben. A rák napjainkban már egyáltalán nem egyenlő a halálos ítélettel. A legújabb onkológiai fejlődéseknek köszönhetően a daganatos betegek túlélési ideje többszörösére nőtt, megfelelő életminőség mellett.

− Debrecenben milyen lépéseket tettek a daganatos betegek gyógyítása érdekében?

− A Debreceni Egyetem és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház integrációjával létrejött hatalmas egészségügyi ellátórendszer vonzáskörzetében a daganatos betegek száma is jelentős. A legfontosabb cél az volt, hogy daganatos beteg ne „kallódjon” el az egészségügyi rendszerben, a lehető leghamarabb jusson korrekt diagnózishoz és a számára optimális kezeléshez. Az optimális betegutak kialakítása céljából összehangoltuk az onko-teamek működését, ahol a társszakmák képviselőivel-a beteg döntése szerint személyes jelenlétében-rendszeres, összehangolt munka révén határozzuk meg a beteg számára a legoptimálisabb betegút kijelölését, a terápiát.
Az onkológia eredményességét döntően befolyásolja, hogy a daganatos beteg az első tünetek megjelenését követően mikor kerül célirányos onkológiai kezelésre. A mindennapi gyakorlatban tapasztaljuk, hogy nagy segítség lehet a társszakmáknak, családorvosoknak olyan onkológiai konzultációs lehetőség, ahol onkológus szakorvos irányításával, protokoll szerint történik a beteg kivizsgálása. Ezért kezdtük el megszervezni az Onkodiagnosztikai Betegút Ambulancia működését, mert a protokoll szerinti kivizsgálás során mérlegelhető a legoptimálisabb diagnosztikai kapacitások kihasználása,megkímélhető a beteg és az ellátó rendszer a duplikált „felesleges”vizsgálatoktól. A legfontosabb,hogy a beteg sem fog elveszni az egészségügyi rendszerben.
Az integráció során az onkológiai betegellátást tekintve egységes terápiás irányelveket alakítottunk ki. Fontos célkitűzésünk a daganatos betegek kezelése során a terápiás eredmények javítása régiónkban. A különböző daganatok kezelésében alkalmazott protokollokat egységesítettük,a legmodernebb onkológiai elveknek megfelelően,hazai és nemzetközi szakmai ajánlások szerint új onkoterápiás protokollokat vezettünk be. Egységes irányvonalakat határoztunk meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által nem finanszírozott kezeléseket illetően, a daganatos betegek érdekeit maximálisan szem előtt tartva.
A mindennapi gyakorlatban jól érezhető az új onkoterápiák eredményes hatása, mivel egyre több és több a gyógyult daganatos betegek száma,elmondható, hogy minden egyes daganatos halálozásra közel 3 gyógyult eset jut. Az előrehaladottabb stádiumú rákos betegek is hosszú hónapokig,akár évekig is részesülnek a terápiákban,betegségük jól kontrollálható,életminőségük megfelelő.
Nagyon fontos számunkra a betegek életminőségének fenntartása, az ellátás körülményeinek javítása. Ennek érdekében kialakítottunk egy új terápiás helyiséget, ahol kúraszerű kezeléseket végzünk. A legmodernebb elvárásoknak megfelelő,kényelmes 5 új kezelőszéket állítottunk be, új bútorokkal. Újdonság emellett, hogy MP3 lejátszó készülékek alkalmazásával a daganatos betegek megnyugtató komolyzenei összeállítást, relaxációs szövegeket, akár szuggesztív meditációt is hallgathatnak kezelés közben. A megfelelő hanganyag kiválasztása onkopszichiáter segítségével történik. Tudományos vizsgálat eredménye igazolta, hogy mindezek hozzájárulnak a betegek nyugodtabb lelkiállapotának eléréséhez, a szorongás oldásához, a depresszív tünetek csökkentéséhez. Az így beadott terápiák mellett a betegek kevesebb kezelés okozta mellékhatásról számolnak be.
Vannak olyan onkológiai terápiák, amikor a betegnek több napot kell eltöltenie intézetünkben a kezelés miatt. Nagyon jól tudjuk, hogy ez a beteg számára milyen megterhelő. Mindezek figyelembe vételével alakítottunk ki olyan kórtermet, ahol-amennyiben a beteg igényli, kulturált körülmények között hozzátartozója, a hozzá legközelebb álló személy is jelen lehet a kezelés során, oldva az egyedüllét érzését, támogatva, segítve a gyógyulását.
Nap mint nap tapasztaljuk, hogy a betegek számára milyen megterhelő az onkológiai kezelés. A rendszeres vérvételek, a szupportív, a palliatív infúziók, a kezelések során a gyakori mechanikai és kémiai káros hatás következtében a kezdetben megfelelő vénák egyre nehezebben kanülálhatók. Alternatív vénabiztosítás során port-katétert ültetnek be a daganatos beteg bőre alá, gyógyszeres infúziók adása céljából. Jelentős eredmény, hogy ebben az évben ,együttműködve az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Kollégákkal rendszeresen történik port-katéter behelyezése az onkológiai betegellátás során. Ezáltal jelentős mértékben javulnak a speciális lelkiállapotú daganatos betegek ellátásának körülményei,sokkal elviselhetőbbé téve az onkológiai kezeléseket.

− Milyen módon lehet csökkenteni a daganatos halálozást?

− Az időben, korai stádiumban felfedezett daganatos megbetegedések gyógyulási esélyei a legjobbak. Ezért van kiemelkedően fontos szerepe a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételnek. Hazánkban a szűrővizsgálatok ingyenesek,sajnos ennek ellenére alacsony a részvételi arány. A Debrecenben jól megszervezett emlőrák szűrővizsgálat , az újonnan bevezetett vastagbélrák szűrések, illetve egyéb szűrővizsgálatok segítségével a daganatos betegségek kezdeti stádiumban diagnosztizálhatók.
A szűrővizsgálatoknak köszönhetően a mindennapi rutinban is észrevehető az a tendencia, miszerint egyre növekvő azoknak a betegeknek a száma,akiknél korai stádiumú daganatos betegség kerül felismerésre. A korai stádiumban felismert daganatos betegség pedig legtöbbször gyógyítható. Fontos hangsúlyozni,hogy az egyén felelőssége döntő a daganatos betegség kialakulásának megelőzésében,és a betegség időben történő felismerésében. Érezzük magunk számára kötelezőnek a szűrővizsgálatokon való részvételt.

− Milyen szakmai tervei vannak?

− Fontos számunkra a járóbeteg szakellátás rendszerének áttekintése. Fokozott hangsúlyt kell fektetnünk az előjegyzési rendszer további szabályozására, melynek célja a várakozási idő csökkentése. Eddig erőfeszítéseinkkel részsikereket értünk el. Nehézséget okoz a gördülékeny betegellátásban a daganatos betegek ellátásának specialitása: a rendszeres kezelésekkel kapcsolatos sürgős laborvizsgálatok, a bizonytalan időpontú betegszállítás, a betegek akut panaszai. A társszakmákkal történő korrekt együttműködés, a rendszeres egyeztetés, az előjegyzési rendszer összehangolása segíthet az onkológiai ambulanciák zsúfoltságának csökkentésében.
A jövő évben kerül átadásra az Onkoradiológiai Klinika új épülete. A tervek szerint ebben az épületben kerül kialakításra az a nagy onkoteam központ,ahol minden társszakma onkoteam ülése zajlik. Az egységes onkológiai irányelvek szerint működő,a legmodernebb technikai felszereltséggel segített centralizált Onkológiai Tanácsadó Testület képezi az alapját annak,hogy a széleskörűen egységesített protokollrendszer alapján a megadott időintervallumon belül jusson a daganatos beteg korai diagnózishoz és a megfelelő terápiához.
Az emlőrák egyike a legnagyobb társadalmi veszteséget okozó nők körében előforduló daganatos betegségnek. Szeretnénk harmonizálni a jelentős számú emlődaganatos beteg gondozását, tovább javítva a minőségi betegellátás színvonalát. Komplett járóbeteg szakrendelő kialakítását tervezzük, ahol az aktív onkológiai kezelésben részesülő betegek kivételével az összes emlődaganatos beteg gondozása történik. A Jerikó utcai Emlőcentrumban kialakított ambulancián elvégezhetők a szükséges kontroll vizsgálatok, a mammográfia, az emlők és a nyirokrégiók ultrahang vizsgálata, illetve meg lehet teremteni a lehetőségét annak,hogy további képalkotó- és laborvizsgálatok is megtörténjenek. Ezen a gondozói ambulancián a betegellátás jól koordinálható, a beteg számára kényelmes, hiszen minden ellenőrző vizsgálat egy helyen történik, a várakozási idő csökkenthető − ezek a tényezők mind-mind a minőségi betegellátást szolgálják.
A 21.század kezdetének legnagyobb kihívása a daganatos betegségek előfordulásának és halálozásának csökkentése. Továbbra is kiemelten fontos cél a széleskörű szűrőprogramok támogatása,a lakosság oktatása,felvilágosítása,a nagyobb kockázatot hordozók intenzívebb felderítése és kezelése.

− Meg lehet előzni a daganatos betegség kialakulását?

− Magyarországon évente az összes haláleset egynegyedéért a rákos megbetegedések a felelősek. Az évi 30-33 ezres halálozás a lakosságszámot tekintve nemcsak Európában, de világszinten is a legmagasabbak közé tartozik. A rák a második fő vezető halálozási ok a szív-és érrendszeri megbetegedések után. A daganatos betegségek a férfiakra jelentenek nagyobb veszélyt: Magyarországon annak az esélye, hogy egy férfi 75 éves korára rákban hal meg az 22 százalék, nők esetében 12 százalék. Ezek az adatok rémisztőek. Azt már régóta kimutatták, hogy mennyire meghatározó a szerepe az életmódnak és a környezeti tényezőknek a rák kialakulásában. Az elhízás, az ülő életmód, a fizikai inaktivitás egyaránt fokozzák a daganat kialakulásának kockázatát férfiaknál, nőknél egyaránt. Egyes vizsgálatok szerint a béltumorok 32 százaléka az inaktív életmódú embereknél fejlődik ki. Megfelelő rendszeres fizikai aktivitás az emlő és a méhrák megelőzésében is segíthet. A táplálkozás egyértelműen befolyásolja a daganatok kialakulását. A zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben gazdag étrend is kedvező hatású főleg a fej-nyak, nyelőcső, gyomor, béldaganatok, valamint a tüdőrákos megbetegedések megelőzését tekintve. Megfelelő diéta megtartásával a vastag-és végbélrákok kialakulása közel 50 százalékkal csökkenthető lenne. A túlzott alkoholfogyasztás szintén rákkeltő az alkohol DNS károsító hatása miatt. A megelőzhető halálesetek legfőbb oka a dohányzás: minden második dohányos a dohányzással összefüggő betegségben hal meg. Nemcsak a tüdőrák okozója lehet, de a szájüregi, gége, nyelőcső, húgyhólyag, májdaganatok kialakulásában is kiemelkedően fontos szerepet játszik. Az esetek döntő többségében az időben fel nem ismert, korai stádiumban nem diagnosztizált rák válhat halálos betegséggé. Ezért fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, a még tüneteket, panaszokat nem okozó daganatok felismerése, a súlyos következmények megelőzése érdekében. A WHO adatai szerint jelenleg a rákos esetek közel felét lehetne megelőzni az életmód megváltoztatásával, rendszeres szűrővizsgálatokkal, rendszeres testmozgással, a dohányzás és alkoholfogyasztás mérséklésével, a táplálkozási szokások megváltoztatásával, valamint a vírusok okozta daganatos megbetegedések elleni védőoltások alkalmazásával. A leghangsúlyosabb üzenet, hogy időben történő felismeréssel a rák több mint kétharmada gyógyítható.

− Intézetvezetőként hogyan látja a daganatos betegek helyi kezelési, gyógyítási lehetőségeit?

− Debrecenben a daganatos betegek ellátása magas színvonalon történik. Az évről-évre növekvő számú daganatos beteg ellátása nehéz feladat fizikai és lelki szempontból egyaránt. A jól felkészült orvosok, szakdolgozók, minden munkatársunk lelkiismeretes, áldozatos munkát végez. Egyre több daganatos betegség nem halálos, hanem krónikus kórnak tekinthető. A tudomány, az onkológia állandó fejlődésével újabb és újabb terápiás lehetőségeink vannak a rák kezelésében. A két intézet vezetőjeként legfőbb célom az integráció adta lehetőségek kihasználásával a betegelégedettség növelése, egységes és magas színvonalú, valamint eredményes betegellátó rendszer fenntartása a daganatos betegek esélyegyenlőségének biztosításával. Céljaink eléréséhez nélkülözhetetlen a Debreceni Egyetem,a Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Vezetőségének részéről évek óta irányunkban tanúsított bizalom.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.